Αγγλία: νεαρή παλιομοδίτισσα
Ο Κώστας Χαλέμος γράφει για τη νεαρά πλην παλιομοδίτισσα Αγγλία, τους «νικητές παλιάνθρωπους και τους συμπαθητικούς χαμένους» κάθε μεγάλης διοργάνωσης.
Ο Μπέρνι Ρόνι, απεσταλμένος της Γκάρντιαν στο Μουντιάλ έγραψε, αναφερόμενος στον αποκλεισμό της Αγγλίας. «Ο αθλητισμός είναι μια χίμαιρα, σέρνει ιστορίες στο διάβα του. Στον αθλητισμό οι νικητές είναι συχνά παλιάνθρωποι ενώ οι χαμένοι γίνονται συχνά συμπαθητικοί».
Η Αγγλία, που έχασε στην παράταση την πρόκριση για τον τελικό, αντιμετωπίστηκε από όλους στο Νησί- και όχι μόνο- με συμπάθεια. Τσάι και συμπάθεια. «Τea and sympathy», αγγλιστί. «Στοργή και προδέρμ», σε ελεύθερη (και τολμηρή) απόδοση στα ελληνικά.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Κι αυτό, επειδή, «μια νεαρή, ομάδα παικτών, λιγότερο ταλαντούχων και λαμπερών από τους προηγούμενους, δίχως να τους υπολογίζει κανείς βρήκαν τρόπο να πετύχουν μέσα από την ομαδική δουλειά και την άρνησή τους να υποκύψουν».
Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε, που θα έλεγε και ο Λουίτζι Πιραντέλο. Επιτρέψτε μου να έχω διαφορετική άποψη. Ναι, η Αγγλία παρουσιάστηκε στη Ρωσία καλύτερη από ό,τι στις προηγούμενες εμφανίσεις της. Ναι, είχε τη νεαρότερη ομάδα της διοργάνωσης. Ναι, ανέδειξε μερικούς μικρούς ήρωες.
Δεν ήταν ανώτερη όμως, ούτε από την Κροατία, ούτε από τη Γαλλία, ούτε από το Βέλγιο, ούτε από τη Βραζιλία. Δεν προήγαγε το ποδόσφαιρο, ούτε πρόσφερε κάτι καινούργιο στο άθλημα. Αν όχι επαναστατικό, κάτι καινοτόμο βρε αδερφέ, όπως έκαναν άλλες ομάδες στο παρελθόν και τις μνημονεύουμε μέχρι σήμερα.
Τίποτα. Ο άτριφτος Γκάρεθ Σαουθγκέιτ δανείστηκε συνταγές τετριμμένες από τους γκουρού των προπονητών που δουλεύουν στην Πρέμιερ Λιγκ. Από τον Ιταλό Κόντε πήρε το σύστημα με τους τρεις στόπερ, από τον Πορτογάλο Μουρίνιο την ιδέα με τον Άσλι Γιανγκ σε ρόλο μπακ-χαφ.
Ύστερα επέλεξε παίκτες νέους, χαλύβδινους, με δίψα για διάκριση, έριξε το υλικό του στη χύτρα ταχύτητας και μαγείρεψε αυτό το φαγητό που όποιος ήταν πεινασμένος το βρήκε νόστιμο και όποιος ήταν χορτάτος το άφησε ανέγγιχτο στο πιάτο του.
Δεν σκότωσε κανένα θηρίο η Αγγλία στο διάβα της μέχρι τους τέσσερις. Με άλλη κλήρωση, με άλλη συγκυρία αμφιβάλω αν θα είχε προχωρήσει τόσο βαθιά στη διοργάνωση. Ποιους κέρδισε; Την Τυνησία και τον Παναμά στη φάση των ομίλων. Την Κολομβία (στα πέναλτι), τη Σουηδία στα νοκ-άουτ. Δυο καλές ομάδες συνάντησε στη Ρωσία κι έχασε και από τις δυο. Το Βέλγιο (0-1), την Κροατία (1-2).
Σε 6 ματς σημείωσε 12 γκολ. Ναι αλλά τα μισά (6) τα έβαλε στον αδύναμο Παναμά. Κι από τα 12 τα 9 τα πέτυχε από στατικές φάσεις. Τόσα γκολ από φάουλ, πέναλτι και κόρνερ δεν έχει σημειώσει καμιά άλλη ομάδα από το 1966 σε Μουντιάλ.
Ακόμη κι ο τίτλος του πρώτου σκόρερ, που θα κατακτήσει… μούφα θα είναι. Ελέω Παναμά (βλέπετε χατ-τρικ, τα δυο γκολ με πέναλτι) τον κέρδισε- εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- ο Χάρι Κέιν (6 γκολ) που σε αυτό το τουρνουά ήταν σκιά του εαυτού του.
Ναι, όπως το έγραψε ο Μπέρνι Ρόνι στη Γκάρντιαν: «Ο αθλητισμός μια χίμαιρα είναι…».