Οι συμβουλές του Βαν Χιμστ

Ο Πολ Βαν Χίμστ παρακινεί τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ να ξεκινήσει με ΦελαΪνί και Σαντλί για να φέρει σε δύσκολη θέση τους Βραζιλιάνους. Ο Μάνος Σταραμόπουλος παρουσιάζει τα υπερ και τα κατά των «κόκκινων διαβόλων» …

 

Οι συμβουλές του Βαν Χιμστ

Τώρα έρχονται τα δύσκολα για την εθνική ομάδα του Βελγίου. Την Παρασκευή η ομάδα του Μαρτίνεθ θα βρεί απέναντί της την Βραζιλία, η οποία στα τρία τελευταία Παγκόσμια κύπελλα δεν έχει μπορέσει να ξεπεράσει ευρωπαική ομάδα. Μοναδική φορά που η Βραζιλία πέρασε ήταν το 2002 όπου κατέκτησε και το τρόπαιο επικρατώντας στον τελικό της Γερμανίας με 2-0. Η συνέχει όμως δεν ήταν ανάλογη:
Πρώτα η «σελεσάο» έχασε από την τη Γαλλία το 2006, μετά από την Ολλανδία το 2010 (πάντα στα προημιτελικά) και έπειτα από την Γερμανία στα ημιτελικά το 2018 με το άκρως επιβλητικό που την κυνηγάει ακόμη… πριν από τέσσερα χρόνια στο σπίτι.

Το Βέλγιο όμως δεν θα πάει καλά με ομάδες της Νοτίου Αμερικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι «κόκκινοι διάβολοι» δεν νίκησαν σε κανένα από τα παιχνίδια τους εναντίον των ομάδων της Νότιας Αμερικής στη νοκ- άουτ φάση. Το χειρότερο μάλιστα είναι πως ούτε καν δεν κατάφεραν να σκοράρουν. Πρόσφατα στα προημιτελικά του 2014 ηττήθηκαν με 1-0 από την Αργεντινή.

Τώρα ο πυρήνας αυτής της ομάδας βρίσκεται στην Ρωσία. Όμως τα πράγματα είναι τουλάχιστον έως τώρα εντελώς διαφορετικά. Το Βέλγιο έχει επικρατήσει και στα 4 παιχνίδια του, συμπεριλαμβανομένης της σπουδαίας ανατροπής με την Ιαπωνία, όπου ενώ έχανε με 2-0 κατάφερε να το γυρίσει και να υπερισχύσει με 3-2 στην φάση των 16 και μάλιστα με μία συναρπαστική αντεπίθεση στα τελευταία δευτερόλεπτα του πρόσθετου χρόνου.

Όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε για το ταλέντο που διαθέτει ο κάθε ποδοσφαιριστής του Βελγίου: Από τον σπουδαίο τερματοφύλακα, Τιμπό Κουρτουά , τον ακραίο μεσοεπιθετικό, Κέβιν Ντε Μπρούινε που περνάει σχεδόν κάθε επιθετική ενέργεια. Τον μεσοεπιθετικό και οργανωτή του παιχνιδιού, όταν δεν παίζει στα αριστερά τον Εντέν Αζαάρ και φυσικά τον εκτελεστή με Ε κεφαλαίο, τον Ρομέλου Λουκακού. Το «βουνό» αυτό που δύσκολα μπορεί να το ανακόψει ο κάθε αντίπαλος κεντρικός αμυντικός.

Ήταν η πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, για την ακρίβεια από το 1970 όπου η τότε Δυτική Γερμανία με τον υπέροχο, Φράντς Μπέκενμπαουερ ο οποίος πήρε το παιχνίδι πάνω του, βλέποντας ότι ο Σερ Αλφ Ράμσει (συγχωρεμένος πλέον) βγάζει τον Μπόμπι Τσάρλτον τον παίκτη που κινούσε τα νήματα για την «Γηραιά Αλβιώνα». Έτσι απελευθερώθηκε ο «Κάιζερ»με τα γνωστά παρεπόμενα η Δυτική Γερμανία (γκολ Μπέκενμπαουερ, Ζέελερ, Γκέρντ Μίλερ) υπερίσχυσε με 3-2 και πέρασε στα ημιτελικά. Φυσικά η Πορτογαλία το 1966 στο «Γκούντισον Πάρκ» έχανε με 3-0 από την Νότιο Κορέα αλλά με 4 γκολ του Εουσέμπιο κι ένα του Ζοσέ Αουγκούστο το γύρισε σε 5-3 και προκρίθηκε στα ημιτελικά κι αυτή.

Το Βέλγιο λοιπόν μετά την σπουδαία του νίκη με 3-2 επί της Ιαπωνίας έχει αποκτήσει μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό του και ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει θετικά τις όποιες αντιξοότητες παρουσιασθούν με αντίπαλο την Βραζιλία.


ΠΟΛ ΒΑΝ ΧΙΜΣΤ
Ο παλιός αλλά κορυφαίος Βέλγος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, ο Πολ Βαν Χίμστ μιλώντας για το παιχνίδι κατά της Βραζιλίας τόνισε ότι :

Πρέπει να αγωνισθούν από την αρχή ο Φελαινί με τον Σαντλί. Ειδικά ο πρώτος μπορεί να βάλει τις βάσεις για να μην μπορέσουν οι βραζιλιάνοι να απειλήσουν την εστία του Κουρτουά. Βεβαίως ο καθένας στο μυαλό του ένα σχέδιο για το πώς οι «Κόκκινοι Διάβολοι» πρέπει να αντιμετωπίσουν τη Βραζιλία. Κάθε σχηματισμός έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Εμείς δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τους Βραζιλιάνους. Το 1964 συντρίψαμε 5-1 τους Βραζιλιάνους σε φιλικό παιχνίδι. Στη συνέχεια αντιγράψαμε το σύστημα του Παγκοσμίου κυπέλλου το 1958. Παίξαμε με την παγίδα του οφσάιντ. Για τους «κόκκινους διαβόλους» ο ομοσπονδιακός προπονητής δεν πρέπει να το κάνει πολύ δύσκολο και να ξεκινήσει με τον σχηματισμό κατά της Ιαπωνίας. Πρέπει ο Σαντλί να αγωνισθεί αντί του Καράσκο και ο Φελαινί στην θέση του πίσω από την επίθεση και μπροστά από την άμυνα…»
Το σίγουρο είναι ότι ο αγώνας Βραζιλίας – Βελγίου θα είναι ιδιαίτερα σκληρός , συναρπαστικός και αμφίρροπος. Όσο για το νικητή θα τον μάθουμε σίγουρα το βράδυ της Παρασκευής…

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110