Τα «στημένα» στο φετινό Μουντιάλ

Οι δυο πρώτες μέρες του Μουντιάλ μας έδειξαν πως και σε αυτή τη διοργάνωση οι στατικές φάσεις θα παίξουν σημαντικότατο ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.

Τα «στημένα» στο φετινό Μουντιάλ

Η Ουρουγουάη και το Ιράν κατέκτησαν τις πρώτες τους νίκες στο Μουντιάλ σκοράροντας από εκτέλεση φάουλ ενώ τρία από τα έξι γκολ στο θρίλερ Ισπανίας-Πορτογαλίας 3-3 προήλθαν από στημένες μπάλες.

Ως τώρα, θαυμάσαμε δυο ωραιότατα γκολ από φάουλ. Αυτό που πέτυχε ο Γκολοβίν στο 5-0 της Ρωσίας επί της Σαουδικής Αραβίας. Κι εκείνο αλά Ρομπέρτο Κάρλος που σημείωσε ο Κριστιάνο Ρονάλντο στο φινάλε του αγώνα με την Ισπανία.

Θα χειροκροτούσαμε ένα ακόμη αν το σουτ του Καβάνι στο ματς με την Αίγυπτο δεν τράνταζε το δοκάρι του Ελ Σενάουι. Ως το τέλος είμαι βέβαιος ότι θα δούμε και άλλα όμορφα γκολ με απευθείας φάουλ καθώς οι σπεσιαλίστες του είδους αφθονούν στο φετινό Μουντιάλ.

Παλιότερα, στο σκοράρισμα από τις στατικές φάσεις επικεντρώνονταν οι αδύναμες κυρίως ομάδες ειδικά όταν αντιμετώπιζαν ανώτερους αντιπάλους. Οι περισσότεροι προπονητές θεωρούσαν μόνο σπατάλη χρόνου την προπόνηση στα φάουλ ή στα κόρνερ.

Στο βιβλίο The Numbers Game, οι συγγραφείς Chris Anderson και David Sally έγραφαν «ότι οι στατικές φάσεις είναι άχρηστες σε ένα προπονητή δεδομένου ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να βρεθεί γυμνή η ομάδα του στην αντεπίθεση, καθώς οι κεντρικοί αμυντικοί του θα είχαν προωθηθεί».

Ωστόσο είναι αλήθεια ότι μερικά από τα σημαντικότερα παιχνίδια κρίθηκαν από στατικές φάσεις. Για παράδειγμα τα δυο γκολ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη δραματική νίκη της επί της Μπάγερν Μονάχου στο Τσάμπιονς Λιγκ του 1999 προήλθαν από κόρνερ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης το 2014 στηρίχτηκε σε αυτή την τακτική για να πάρει το πρωτάθλημα στην Πριμέρα. Ο τρόμος που καταλάμβανε τις ομάδες όταν κέρδιζε ένα κόρνερ η Ατλέτικο ήταν ισοδύναμος με εκείνον μπροστά στο πέναλτι. Κι ο Ντιέγκο Γκοντίν είχε αναδειχθεί στον μεγαλύτερο τρομοκράτη.

Το ίδιο ισχύει για τον Σέρχιο Ράμος στη Ρεάλ. Ο Ανδαλουσιάνος αμυντικός έχει ξελασπώσει πολλάκις τη «βασίλισσα» με τα γκολ που έχει σημειώσει ύστερα από κόρνερ ή φάουλ. Με αυτόν τον τρόπο σκόραρε στο 93΄ του τελικού με την Ατλέτικο και χάρισε στην ομάδα του το Τσάμπιονς Λιγκ 2014.

Μήπως και η Εθνική Ελλάδος δεν βασίστηκε σε αυτή την τακτική για να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης 2004; Μάλιστα, η εντολή που έδωσε ο κόουτς Ρεχάγκελ προς τον σέντερ φορ Χαριστέα σε ένα ματς κυκλοφορεί και ως… ανέκδοτο. Ο Γερμανός αντί να στείλει τον φορ μέσα στην περιοχή του είπε να βγει στην άκρη για να κερδίσει κόρνερ ή πλάγιο άουτ…

Oι προπονητές έχουν από χρόνια πάψει να σνομπάρουν τις στατικές φάσεις. Αντίθετα διαλέγουν παίκτες ικανούς σε αυτόν τον τομέα και δουλεύουν στις προπονήσεις για να έχουν αποτελέσματα.

Καλοχτυπημένο ήταν το φάουλ της Ουρουγουάης που επέτρεψε στον πύργο Χιμένεθ να σκοράρει με κεφαλιά εναντίον της Αιγύπτου. Καλά εκτελεσμένο ήταν και το φάουλ του Ιράν που έφερε το αυτογκόλ του Μεχντί στις καθυστερήσεις του αγώνα Ιράν-Μαρόκο.

Την καλύτερη κομπίνα ωστόσο έκαναν οι Ισπανοί, ισοφαρίζοντας 2-2 την Πορτογαλία. Η μπάλα δεν πήγε απευθείας στον Κόστα αλλά από το πόδι του Σίλβα στάλθηκε συστημένη στο κεφάλι του Μπούσκετς κι από αυτόν έφτασε στον σκόρερ.

Με τις άμυνες να σφίγγουν ολοένα, τους προπονητές να παίρνουν όλο και λιγότερα ρίσκα, η καταφυγή στις στημένες φάσεις είναι μονόδρομος (και) σε αυτό το τουρνουά.