Το Μουντιάλ του VAR και του Νεϊμάρ

Πρεμιέρα σήμερα στο 21ο Μουντιάλ και ο Κώστας Χαλέμος γράφει γι' αυτά που ανυπομονεί να δει στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του κόσμου.

Το Μουντιάλ του VAR και του Νεϊμάρ

Ανυπομονούμε να δούμε

Τη ρεβάνς του Νεϊμάρ. Ο τραυματισμός του στον προημιτελικό με την Κολομβία ανάγκασε τον αρχηγό να αποσυρθεί πρόωρα από το προηγούμενο Μουντιάλ, στο οποίο η Βραζιλία γνώρισε τη μεγαλύτερη ντροπή της ιστορίας της, εκείνο το 7-1 στον ημιτελικό από τη Γερμανία. Στα 26 του χρόνια, πιο ώριμος και πιο φρέσκος καθώς έλειψε το τελευταίο διάστημα λόγω τραυματισμού, μέλος μιας πιο ισχυρής ομάδας και ενός πιο ικανού προπονητή (Τίτε), ο Νεϊμάρ ζητά την εκδίκησή του.

Toν τελευταίο χορό του Κριστιάνο Ρονάλντο. Στα 33 του πια, ο μεγάλος σταρ της Πορτογαλίας είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα έχει άλλη ευκαιρία να παίξει σε Μουντιάλ και να διεκδικήσει τον μόνο σημαντικό τίτλο που λείπει από την πολύτιμη συλλογή του, αφού έχει ήδη κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ και το Εuro.

Μια αφρικανική ομάδα να σηκώνει για πρώτη φορά το τρόπαιο. Η καλύτερη επίδοση εκπροσώπου της μαύρης ηπείρου ως τώρα, είναι η πρόκριση στα προημιτελικά, που κατάφεραν το Καμερούν το 1990, η Σενεγάλη το 2002 και η Γκάνα το 2010. Κι αν φτάσει έως εκεί μια από τις πέντε αφρικανικές ομάδες που βρίσκονται στη Ρωσία (Αίγυπτος, Σενεγάλη, Μαρόκο, Νιγηρία, Τυνησία) επιτυχία θα είναι.

Μια ομάδα-έκπληξη στα ημιτελικά. Στατιστικά αυτό συμβαίνει σχεδόν πάντα. Το είδαμε και στα πρόσφατα Μουντιάλ με την Ολλανδία το 2014, την Ουρουγουάη το 2010, την Πορτογαλία το 2006, την Κορέα και την Τουρκία το 2002. Τέτοια ομάδα στη φετινή διοργάνωση θα μπορούσε να είναι η Κολομβία, η οποία σημειωτέον ουδέποτε έχει φτάσει ως τα ημιτελικά.

Ένα repeat… Στην Ιστορία του Μουντιάλ, δηλαδή σε 20 διοργανώσεις, μόνο μια ομάδα κατάφερε να διατηρήσει τον τίτλο που είχε κατακτήσει πριν από τέσσερα χρόνια. Κι αυτή ήταν η Βραζιλία του Γκαρίντσα, του Βαβά, του Ζίτο και του 21χρονου Πελέ το 1962 στα γήπεδα της Χιλής. Θα είναι στη Ρωσία η Γερμανία αυτή που θα ισοφαρίσει το ρεκόρ της «σελεσάο»;

Μια Αγγλία βγαλμένη από το 1966… Τα λιοντάρια έχουν πάψει να βρυχώνται εδώ και χρόνια. Ένας ημιτελικός, το μακρινό 1990, είναι η καλύτερη επίδοσή τους έκτοτε. Ένα κατόρθωμα διόλου τιμητικό για τη χώρα που καυχιέται ότι γέννησε το ποδόσφαιρο. Φέτος έχει το τρίτο νεανικότερο ρόστερ του Μουντιάλ. Πόσο μακριά όμως να την πάει ο ενθουσιασμός όταν απουσιάζει η εμπειρία;

Τη μάχη των μεγάλων κανονιών. Για πρώτη φορά ίσως την τελευταία 20ετία έχουν βρεθεί τόσοι γκολτζήδες στο τουρνουά. Κατ’ αρχάς είναι εκεί οι τρεις πρώτοι σκόρερ στον κόσμο: ο Λιονέλ Μέσι με τα 34 γκολ στο πρωτάθλημα της Ισπανίας, ο Μο Σαλαχ με τα 32 στην Αγγλία, ο Χάρι Κέιν με τα 30 επίσης στην Αγγλία. Κι ακόμη ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι με τα 29 γκολ τη φετινή σεζόν, ο Έντισον Καβάνι με τα 28, ο Κριστιάνο Ρονάλντο με τα 26 κλπ.

Σίγουρα δεν θα δούμε

Την τετράκις πρωταθλήτρια Ιταλία, την πρωταθλήτρια Ν. Αμερικής, Χιλή, την πρωταθλήτρια Αφρικής, Καμερούν κι ακόμη την Ολλανδία, τρεις φορές φιναλίστ της διοργάνωσης, οι οποίες απέτυχαν να περάσουν από τη δοκιμασία των προκριματικών.

Διαιτητικές σφαγές. Διαιτησίες όπως εκείνη του Ουρουγουανού Χόριε Λαριόντα στο Γερμανία-Αγγλία 4-1 το 2010 (δεν είδε ότι η μπάλα είχε περάσει καθαρά τη γραμμή τέρματος ύστερα από σουτ του Λάμπαρντ κι ενώ το σκορ ήταν 2-1) η εκείνη του Μπάριον Μορένο από το Εκουαδόρ στον αγώνα Ν. Κορέα-Ιταλία 1-0 στο Μουντιάλ 2002, ή την άλλη του απίθανου Τυνήσιου Αλί Μπιν Νάσερ που έκανε γαργάρα το χέρι του Θεού Μαραντόνα στο ματς Αργεντινής-Αγγλίας στο Μουντιάλ 1986. Γλιτώσαμε μια και καλή (θέλουμε να πιστεύουμε) από όλα αυτά με το VAR, το οποίο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε Μουντιάλ.