Μικρογραφία μίας ολόκληρης σεζόν

Οι 11 του Ολυμπιακού που παρατάχθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια όφειλαν να μπουν στο ματς με το… μαχαίρι στα δόντια, γνωρίζοντας, άλλωστε, ότι πρόκειται για έναν θεσμό όπου με τρία αποτελέσματα (δύο στους ημιτελικούς με την ΑΕΚ και ένα στον τελικό) σηκώνουν κούπα.

Μικρογραφία μίας ολόκληρης σεζόν

Σε απόλυτη καταστροφή εξελίχθηκε για τον Ολυμπιακό ο πρώτος ημιτελικός του Κυπέλλου Ελλάδας απέναντι στην ΑΕΚ, με τους «ερυθρόλευκους» να γνωρίζουν βαριά ήττα με 3-0 και να έχουν πλέον να ανέβουν… βουνό στη ρεβάνς του Καραϊσκάκη σε λίγες εβδομάδες. Βάσει της εικόνας του ματς, το τελικό αποτέλεσμα αδικεί μεν την ομάδα του Πειραιά, όμως από την άλλη πλευρά αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό ολόκληρη τη σεζόν που διανύει ο Ολυμπιακός.

Μια σεζόν που ξεκίνησε στραβά και, παρά την προσπάθεια και τις διορθωτικές κινήσεις που έχουν γίνει από κοινού εκ μέρους της διοίκησης και του Μίτσελ, εξακολουθεί να βαίνει διαφορετικά από ό,τι θα περίμεναν (και απ’ ό,τι μας έχουν συνηθίσει) οι Πειραιώτες. Ουσιαστικά, η αναμέτρηση στην «ΟΠΑΠ Αρένα» ήταν μια μικρογραφία της σεζόν που διανύει ο Ολυμπιακός, όπου φάνηκαν όλες οι ποδοσφαιρικές ασθένειες που μαστίζουν την ομάδα από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα.

Για να φτάσει το συγκεκριμένο παιχνίδι στο 3-0 υπέρ των «κιτρινόμαυρων», αναμφίβολα έγιναν πολλά λάθη από την «ερυθρόλευκη» πλευρά, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του Μίτσελ. Είναι μέγα λάθος, όμως, να στοχοποιείται ο Ισπανός κόουτς σχεδόν αποκλειστικά, όταν μιλάμε για μια σεζόν όπου ο Ολυμπιακός έχει παίξει με σχεδόν 50 διαφορετικούς ποδοσφαιριστές, έχοντας τρεις διαφορετικούς προπονητές στον πάγκο του.

Η μεγαλύτερη ευθύνη που έχει ο Μίτσελ, η οποία επιμερίζεται σε ίσο -και ίσως και μεγαλύτερο- ποσοστό στους ποδοσφαιριστές του, είναι ότι δεν διορθώθηκε το βασικό ελάττωμα του Ολυμπιακού, το οποίο πλέον έχει καταντήσει παροιμιώδες. Δεν νοείται να ξέρεις ότι το μεγαλύτερο σφάλμα που κάνεις είναι να μπαίνεις χαλαρά στα μεγάλα παιχνίδια και να το επαναλαμβάνεις, ιδίως όταν πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ματς της χρονιάς.

Σίγουρα ο Μίτσελ έχει ευθύνη σε αυτό, όμως ο Ισπανός τεχνικός δεν μπορεί να μπει στο γήπεδο και να παίξει. Οι 11 που παρατάχθηκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια όφειλαν να μπουν στο ματς με το… μαχαίρι στα δόντια, γνωρίζοντας, άλλωστε, ότι πρόκειται για έναν θεσμό όπου με τρία αποτελέσματα (δύο στους ημιτελικούς με την ΑΕΚ και ένα στον τελικό) σηκώνουν κούπα.

Έχοντας αυτό στον νου, αν οι Πειραιώτες έπρεπε να κάνουν την υπέρβαση (ή έστω να προσπαθήσουν γι’ αυτό) σε ένα φετινό παιχνίδι, αυτό ήταν στην έδρα της ΑΕΚ. Διότι αν όχι τώρα, πότε θα το κάνουν; Στη ρεβάνς του Φαλήρου; Η πιθανότητα πάντα υπάρχει, αλλά ποια ακριβώς ποδοσφαιρικά δείγματα και «επιχειρήματα» έχει παραθέσει μέχρι τώρα ο Ολυμπιακός, ώστε να πείσει τους φίλους του ότι μπορεί να το πετύχει;

Πολλοί λένε ότι στην Ελλάδα τα πάντα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Ως επί το πλείστον έχουν δίκιο, ωστόσο στην περίπτωση του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού αυτό δεν ισχύει πάντα. Διότι οι «ερυθρόλευκοι» φίλαθλοι γνωρίζουν τι βλέπουν στο γήπεδο και κρίνοντας από τα σχόλιά τους, διαδικτυακά και μη, συμπεραίνουμε ότι το μεγαλύτερο παράπονό τους είναι ότι δεν βλέπουν μπάλα και την ομάδα να προσπαθεί.

Αν για παράδειγμα οι Πειραιώτες έτρωγαν… σίδερα στη Νέα Φιλαδέλφεια, και παρ’ όλα αυτά στο φινάλε το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό, το κλίμα στις τάξεις του συλλόγου αλλά και των οπαδών του θα ήταν πολύ διαφορετικό. Με εξαίρεση το πρωτάθλημα, ο Ολυμπιακός πλέον δείχνει να ξεμένει από στόχους, όμως δεν είναι αργά να ξανακερδίσει τουλάχιστον τον κόσμο του. Αρκεί να το προσπαθήσει…