Τελικά ποιον βόλευε το 0-0 της Τούμπας;

Ο Κρέσπο τόνισε ότι ο Ολυμπιακός πήγε στην Τούμπα δίχως διάθεση να ρισκάρει, αλλά στην πραγματικότητα ποιον βόλευε το 0-0 της Τούμπας; Σίγουρα είναι αρκετά ύπουλο αποτέλεσμα για τους Πειραιώτες, αλλά και ο ΠΑΟΚ δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση. 

Τελικά ποιον βόλευε το 0-0 της Τούμπας;

Ο Χοσέ Άνχελ Κρέσπο έβγαλε το αυθαίρετο συμπέρασμα ότι ο Ολυμπιακός δεν πήγε στην Τούμπα για να κερδίσει, αλλά για να διασφαλίσει το μηδέν στην άμυνα και… ό,τι βγει μπροστά.

Είναι μία διαφορετική κουβέντα ο τρόπος με τον οποίο προετοιμάζεται ένα παιχνίδι από τον προπονητή και μία εντελώς διαφορετική συζήτηση αν το πλάνο του προπονητή βγαίνει στο χορτάρι.

Ο Ολυμπιακός δεν φάνηκε λοιπόν στα πρώτα 20-25 λεπτά να είναι η ομάδα που παρουσίασε στις δηλώσεις του ο Κρέσπο. Αντιθέτως, είδαμε έναν ΠΑΟΚ να αιφνιδιάζεται, να μην μπορεί να αντιμετωπίσει τις ορέξεις του Γκάρι Ροντρίγκες και να γλιτώνει στο… τσακ το 0-1.

Η αλήθεια είναι ότι από το 25’ και μετά ο ΠΑΟΚ ισορρόπησε το παιχνίδι και απείλησε με τον Ζίβκοβιτς τον Βατσλίκ. Ένας ουδέτερος παρατηρητής θα μπορούσε να πει ότι όντως από το 30’ και μετά, όταν αποφάσισε ο ΠΑΟΚ να ξεμυτίσει από την περιοχή του, σαν να εμφανίστηκαν δύο ομάδες που ήταν πολύ προσεκτικές στις κινήσεις τους. Σαν να έπαιζαν «τόσο – όσο» ως προς το δημιουργικό κομμάτι.

Σαν να φαίνονταν δηλαδή ότι δεν ήθελαν να ρισκάρουν, να βολεύονταν κατά κάποιο τρόπο με το 0-0. Προφανώς και από την πλευρά του Μαρτίνς δεν ήταν αυτό το πλάνο. Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι σημαντικό ρόλο παίζει και το πώς κυλάει ένα παιχνίδι και να μπορούν να βγουν στο χορτάρι όλα όσα έχουν δουλευτεί στις προπονήσεις. Μην ξεχνάμε ότι παίζει και ο αντίπαλος…

Αν θα πρέπει να κρατήσει κάτι ο Ολυμπιακός από την αναμέτρηση της Τούμπας, είναι ότι τουλάχιστον οι παίκτες του δεν πήγαιναν δεύτεροι σε όλες μονομαχίες, όπως συνέβη στην Λεωφόρο. Τουλάχιστον είδαμε ποδοσφαιριστές που το πάλεψαν (εννοείται ότι έπρεπε να παλέψουν περισσότερο), που χάρη στις ενέργειες του Γκάρι στο πρώτο 45λεπτο, θα μπορούσαν να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω από το 0-0.

Ο δε ΠΑΟΚ είχε τις στιγμές του, αλλά δεν είχε το καθαρό μυαλό ούτε στην τελική πάσα, ούτε στην τελική προσπάθεια.

Προφανώς και οι λογαριασμοί είναι ανοικτοί για τη ρεβάνς. Όμως, αν λάβουμε υπόψη την ψυχολογία με την οποία ανέβηκε στην Θεσσαλονίκη ο Ολυμπιακός και τα όσα υποσχέθηκε ο Λουτσέσκου στον κόσμο του ΠΑΟΚ ότι θα έκανε στον πρώτο ημιτελικό (σ.σ. και δεν έκανε φυσικά, καθώς ούτε έπιασε από τον… λαιμό τον Ολυμπιακό, ούτε τον «πυροβόλησε» με ευκαιρίες), τότε σίγουρα το 0-0 δεν είναι ένα αποτέλεσμα που θα πρέπει να τα βάψουν μαύρα στον Πειραιά.

Ξεκάθαρα όμως πρόκειται για ένα ύπουλο αποτέλεσμα για τον Ολυμπιακό ενόψει της ρεβάνς, καθώς αν προηγηθεί ο ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη, τότε θα γίνει ροντέο το ματς και ίσως ο Μαρτίνς να εμφανίσει ακόμη και τον… Χασάν από την Κόνιασπορ για να «σφυροκοπήσει» τον «Δικέφαλο».

Ως αποτέλεσμα λοιπόν βολεύει περισσότερο τον ΠΑΟΚ, καθώς ο Ολυμπιακός θα προτιμούσε το εκτός έδρας γκολ για να διευκολύνει τη ζωή του στο Φάληρο. Οι Θεσσαλονικείς είναι πλέον εκείνοι που βολεύονται με δύο αποτελέσματα στο Καραϊσκάκη (σ.σ. νίκη και ισοπαλία με γκολ).

Αυτό που είπε λοιπόν, ο Κρέσπο ενδεχομένως να αφορούσε την ομάδα του. Ο ΠΑΟΚ ήταν η ομάδα που καιγόταν πρωτίστως, να κρατήσει το μηδέν στην εστία της και όχι ο Ολυμπιακός.

Το ότι είχε περισσότερες τελικές σε σχέση με τους «ερυθρόλευκους» δεν αναιρεί τα όσα γράφουμε παραπάνω. Αυτό έλειπε δηλαδή να μην πήγαινε ο Ζίβκοβιτς να διεκδικήσει στη δική του μεγάλη φάση, την μπάλα από τον Γιώργο Μασούρα σε ένα κακό διώξιμο της κόκκινης άμυνας ή να μην έκανε σουτ ο Λύρατζης όταν από καραμπόλες στρώθηκε η μπάλα μπροστά του.

Το 0-0 είναι ενα αποτέλεσμα-παγιδα για τον Ολυμπιακό ενόψει της ρεβάνς, αλλά απέναντί του έχει έναν ΠΑΟΚ που δεν το λες και φορμαρισμένο, όπως είναι ο Παναθηναϊκός. Αυτή είναι η πραγματικότητα…