ΠΑΣ Γιάννινα: Ιστορίες Κυπέλλου και τα 55 χρόνια

Ιστορίες Κυπέλλου με τον ΠΑΣ Γιάννινα, οι επιτυχίες και οι αποκλεισμοί πριν από τον στόχο.

ΠΑΣ Γιάννινα: Ιστορίες Κυπέλλου και τα 55 χρόνια

Ημέρα Κυπέλλου είναι η σημερινή (28/4), καθώς στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» θα γίνει το επαναληπτικό παιχνίδι της ημιτελικής φάσης μεταξύ του Ολυμπιακού και του ΠΑΣ Γιάννινα. Το όνειρο των Ηπειρωτών για συμμετοχή σε έναν τελικό παραμένει ανεκπλήρωτο επί 55 χρόνια, από το 1966 που ιδρύθηκε η ομάδα μέχρι σήμερα.

Τις προηγούμενες δύο φορές που βρέθηκαν στα ημιτελικά, έχοντας δικαίωμα στο όνειρο, δεν τα κατάφεραν. Το 2007 αποκλείστηκαν από τη Λάρισα και το 2010 από τον Παναθηναϊκό. Τώρα είναι ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα, έχοντας αντίπαλο τον Ολυμπιακό που πήρε ισοπαλία 1-1 στο πρώτο παιχνίδι στα Γιάννινα. Δύσκολα μεν, αλλά όχι ακατόρθωτα. Ο ΠΑΣ θα παλέψει με όλες τις δυνάμεις του και ό,τι γίνει. Όλοι οι Ηπειρώτες εύχονται να καμαρώσουν την ομάδα τους στον τελικό της 22ας Μαΐου. Άλλο όμως τα όνειρα και οι ευχές και άλλο η πραγματικότητα. Στο ποδόσφαιρο γίνονται θαύματα, αλλά όχι κάθε μέρα. Για να έχει τις όποιες ελπίδες του αναλογούν από τους νόμους της μπάλας ο ΠΑΣ στο σημερινό παιχνίδι, θα πρέπει να αποβάλει την κακή εικόνα που είχε τον τελευταίο καιρό στα πλέι άουτ και να κάνει το παιχνίδι της χρονιάς, έχοντας και τύχη που πάντα χρειάζεται στο ποδόσφαιρο. Όλα αυτά θα τα δούμε το βράδυ μόλις τελειώσει το παιχνίδι. Επί του παρόντος το δικαίωμα στο όνειρο δεν μπορεί κανείς να το στερήσει.

Η σημερινή αναμέτρηση μάς δίνει την ευκαιρία να ξεφυλλίσουμε πάλι σελίδες Ιστορίας, ακολουθώντας τα χνάρια του ΠΑΣ στον δρόμο για τον τελικό. Μια διαδρομή που δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό της. Το πώς και το γιατί θα τα δούμε στη συνέχεια. Θα καταγράψουμε τις προσπάθειες που έκανε ο ΠΑΣ τις προηγούμενες φορές στον θεσμό του Κυπέλλου φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά. Και όχι μόνον αυτό. Θα πάμε και πιο πίσω, στην προ ΠΑΣ Γιάννινα εποχή, όπου η πρώτη μεγάλη επιτυχία στον θεσμό του Κυπέλλου από τον χώρο της βορειοδυτικής Ελλάδας έγινε από τον Παναμβρακικό Άρτας, που το 1959 έφτασε στα προημιτελικά. Λίγο μετά, το 1963, ο Αβέρωφ Ιωαννίνων έφτασε στα ημιτελικά. Ένα ρεκόρ που ισοφάρισε το 2007 ο ΠΑΣ Γιάννινα, μετά από 44 χρόνια!

Στις επιτυχίες του 2007 αρχηγός ήταν ο Αριάν Μπελά.

Πρώτη φορά που ο ΠΑΣ έφτασε στα ημιτελικά ήταν τη σεζόν 2006-07. Ήταν η πρώτη χρονιά στη Β’ Εθνική, μετά από δύο χρόνια στην άγονη γραμμή της Γ’ Εθνικής. Πρόεδρος ήταν ο Αλέξης Κούγιας και προπονητής ο Νίκος Αναστόπουλος. Πρώτο ματς στα Μέγαρα με τον τοπικό Βύζαντα, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2006. Ο ΠΑΣ κέρδισε 1-0 με γκολ του Βαγγέλη Κοντογουλίδη. Ακολουθούσε ένα δύσκολο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Μεσσηνιακό και ο Αναστόπουλος ξεκούρασε τον τερματοφύλακα Τόλιο και τους Τάτση και Μπελά. «Εμείς θέλαμε την πρόκριση και την πήραμε. Στο ποδόσφαιρο, όταν πετυχαίνεις τον στόχο, πρέπει να είσαι ικανοποιημένος…» είχε πει στο τέλος ο «μουστάκιας». Επόμενο ματς με το Αιγάλεω στα Γιάννινα. Και αυτή ήταν νοκ άουτ αναμέτρηση.

Η ομάδα του «Σίτι» με προπονητή τον Γιώργο Χατζάρα ήταν στην Α’ Εθνική. Ο ΠΑΣ κέρδισε την Κυριακή 3-1 την Προοδευτική, με έντονους τους διαξιφισμούς Αναστόπουλου και Σούλη Παπαδόπουλου. Ο Χατζάρας είχε προειδοποιήσει τους παίκτες του, λέγοντας ότι είναι παιχνίδι Α’ Εθνικής. Στην αποστολή είχε σημαντικά ονόματα της εποχής, όπως Τζενάμο, Σκοπελίτη, Κουμορτζί, Τσάτσο, Εντουσέι, Αγρίτη και άλλους. Ο ΠΑΣ κέρδισε 2-0 και προκρίθηκε στους «16» του Κυπέλλου. Σούπερσταρ του αγώνα ο Γιώργος Σαϊτιώτης που σημείωσε τα γκολ στο 7’ και στο 80’. Μεγάλη εμφάνιση της τοπικής ομάδας προς έκπληξη όλων. Δεν πίστευε κανείς ότι θα προκριθεί. Η νίκη του ΠΑΣ είχε δυνατό χτύπημα στην πρώτη σελίδα από τον αείμνηστο Θεόδωρο Νικολαΐδη.

Όπως λέει ο λαός, τρώγοντας έρχεται η όρεξη. Επόμενος αντίπαλος ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης σε διπλούς αγώνες. Πάλι ομάδα Α’ Εθνικής έβγαλε η κληρωτίδα. Το πρώτο ματς έγινε στις 19/12/2006 στο Καυτανζόγλειο και έληξε 1-1. Στο 7’ ο «γηραιός» έκανε το 1-0 με τον Διαμαντίδη και στο 71’ με χτύπημα φάουλ ο Σαϊτιώτης ισοφάρισε 1-1. Το αποτέλεσμα άφηνε ανοιχτούς λογαριασμούς για το επαναληπτικό παιχνίδι. «Στο ποδόσφαιρο, επειδή μετά από ένα κακό έρχεται και ένα καλό, θα πάμε στα Γιάννινα για να κερδίσουμε και να εξασφαλίσουμε εκεί την πρόκριση» δήλωσε λίγο υπεροπτικά ο προπονητής του «γηραιού», Γιόζεφ Μπουμπένκο, για να του πετάξει το «καρφί» ο Αναστόπουλος που είπε ορθά κοφτά: «Αποδείχθηκε ότι πέρασε η εποχή όπου κέρδιζαν τα παιχνίδια οι φανέλες…». Πολύς κόσμος στο στάδιο «Ζωσιμάδες» στο επαναληπτικό παιχνίδι που έγινε την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2007. Οι Γιαννιώτες «καθάρισαν» το παιχνίδι μέσα σε δύο λεπτά όπου πέτυχαν και τα δύο γκολ, στο 43’ με τον Καζναφέρη και στο 44’ με τον Σαϊτιώτη. Το δίλεπτο αυτό ήταν αρκετό για να δώσει την πρόκριση στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας.

Αρχισκόρερ και στους αγώνες Κυπέλλου το 2007 ο Γιώργος Σαϊτιώτης

Ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού

17-1-2007: Οι παίκτες του ΠΑΣ κέρδισαν 2-0 στα Γιάννινα τον Ολυμπιακό και έβαλαν βάσεις πρόκρισης

Στα προημιτελικά κληρώθηκε με τον Ολυμπιακό. Είναι η γνωστή ιστορία που περιγράψαμε αναλυτικά στο προηγούμενο αφιέρωμα της 7ης Απριλίου. Στο πρώτο παιχνίδι στα Γιάννινα στις 17/1/2007 ο «Άγιαξ» κέρδισε 2-0 με γκολ που σημείωσαν οι Κοντογουλίδης (37’), Ντομορό (76’). Στο ματς αυτό μπήκαν οι βάσεις πρόκρισης. Στο επαναληπτικό παιχνίδι που έγινε στις 31/1/2007 στον Πειραιά ο Ολυμπιακός κέρδισε 2-0 με γκολ των Τζόρτζεβιτς (61’ με πέναλτι), Μπαμπαγκίντα (73’). Στην παράταση το γκολ του Κοντογουλίδη στο 98’ έδωσε την πρόκριση στον «Άγιαξ της Ηπείρου», που λίγες ημέρες πριν είχε αλλάξει και προπονητή (Παπακώστας αντί Αναστόπουλου). Χάλασε ο κόσμος στα Γιάννινα με την πρόκριση επί του Ολυμπιακού. Δεν ήταν και λίγο πράγμα ομάδα Β’ Εθνικής να αποκλείει τον Θρύλο μέσα στον «ναό» του. Το κατάφερε ο ΠΑΣ, βγάζοντας στον δρόμο τους φιλάθλους που γιόρτασαν μέχρι το πρωί. Ήταν η πρώτη φορά που η ομάδα της Ηπείρου έφτασε στα ημιτελικά. Στον δρόμο της βρέθηκε η Λάρισα με προπονητή τον Γιώργο Δώνη. Πρώτο ματς στο Αλκαζάρ την Τετάρτη 14 Μαρτίου 2007. Οι Θεσσαλοί κέρδισαν 2-0 με γκολ του Αντσουέ. Οι ελπίδες πρόκρισης για τον ΠΑΣ λιγοστές. Το πάλεψε, αλλά έχασε 2-0 και στο επαναληπτικό παιχνίδι που έγινε στα Γιάννινα στις 18 Απριλίου 2007. Σκόρερ της ΑΕΛ ο Αλωνεύτης. Οι Θεσσαλοί σήκωσαν και το Κύπελλο στο Πανθεσσαλικό στον τελικό με τον Παναθηναϊκό.

Η συντριβή του ΠΑΟΚ με 4-0

Πρώτο θέμα στο «ΦΩΣ» (3-2-2010) ο αποκλεισμός του ΠΑΟΚ από τον ΠΑΣ με το θριαμβευτικό 4-0.

Η δεύτερη φορά που βρέθηκε στα ημιτελικά ήταν τη σεζόν 2009-10. Ήταν η πρώτη χρονιά στην Α’ Εθνική με πρόεδρο τον Γιώργο Χριστοβασίλη. Η πορεία ξεκίνησε στις 27/10/2009, όπου ο «Άγιαξ της Ηπείρου» κέρδισε στην Καλαμάτα 3-0 την τοπική ομάδα με γκολ που σημείωσαν οι Ντιμπαλά (16’), Σιαλμάς (22’) και Μιχαλόπουλος (63’). Επόμενος αντίπαλος ο Ατρόμητος. Η νοκ άουτ μάχη έγινε στο Περιστέρι στις 20 Ιανουαρίου 2010. Ο ΠΑΣ πάλευε περισσότερο για την παραμονή και όχι για το Κύπελλο. Όμως πήγε για νίκη-πρόκριση στο Περιστέρι, με τον τότε προπονητή Νίκο Αναστόπουλο να σημειώνει: «Μια ομάδα σαν τον ΠΑΣ πρέπει πάντα να παλεύει για τη νίκη, ανεξάρτητα από τι προτεραιότητες και στόχους έχει».

Το ματς έληξε ισόπαλο 0-0 και πήγε στην παράταση. Στο 95’ ο Μενδρινός με σουτ έδωσε την πρόκριση στους «8». Κατά σύμπτωση και φέτος ο ΠΑΣ για να φτάσει στα προημιτελικά πάλι τον Ατρόμητο απέκλεισε! Συνέχεια της καλής πορείας στο Κύπελλο σε ματς νοκ άουτ με τον ΠΑΟΚ στο κατάμεστο στάδιο «Ζωσιμάδες». Το παιχνίδι ορίστηκε την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010. Ο ΠΑΟΚ του Φερνάντο Σάντος ήρθε πάνοπλος και με πολύ κόσμο στα Γιάννινα για την πρόκριση. Στην ενδεκάδα σημαντικά ονόματα, όπως Γκαρσία, Σνάουτσνερ, Βιεϊρίνια, Μουσλίμοβιτς, Χαλκιάς, Κοντρέρας, Λίνο, Μαλεζάς και άλλοι. Ο «Άγιαξ της Ηπείρου» με Σικαλιά, Ντάσιο, Κανακούδη, Κούσα, Μαϊστόροβιτς, Καζναφέρη και άλλους έκανε όλη την Ελλάδα να παραμιλάει, καθώς συνέτριψε 4-0 τον ΠΑΟΚ.

Ο θρίαμβος γράφτηκε με δύο γκολ του Ντιμπαλά, ένα του Καζναφέρη και αυτογκόλ του Σνάουτσνερ, σημερινού βοηθού του Γκαρσία. «Μετά από ένα τέτοιο αποτέλεσμα, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι συγχαρητήρια στον ΠΑΣ που κέρδισε δίκαια» τόνισε ο Φερνάντο Σάντος. Την ίδια μέρα επανεξελέγη Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας ο Ηπειρώτης Κάρολος Παπούλιας. Στην τελετή ορκωμοσίας υπήρξε και πολιτικό παρασκήνιο. Όπως γράφτηκε στον πολιτικό Τύπο, όταν ο επανεκλεγείς Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτησε τον επίσης Ηπειρώτη αντιπρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Αργύρη, εξέφρασε τον θαυμασμό για τη νίκη του ΠΑΣ. Η πρόκριση στα ημιτελικά, για δεύτερη φορά, ήταν πλέον γεγονός. Και πάντα αποκλείοντας μεγάλους αντιπάλους.

Άτυχος με τον Παναθηναϊκό

Οι φίλαθλοι του ΠΑΣ ζουν με το όνειρο ενός τελικού. Το στιγμιότυπο από την αναχώρηση για Λάρισα σε αγώνα της ημιτελικής φάσης τον Μάρτιο του 2007.

Ο δρόμος για τον τελικό αυτήν τη φορά ανακόπηκε από τον Παναθηναϊκό, όπως είχε γίνει και το 2007 από τη Λάρισα. Το πρώτο ματς έγινε στο ΟΑΚΑ στις 24 Μαρτίου 2010. Η τοπική ομάδα ήταν στην κόκκινη ζώνη του υποβιβασμού και είχε μπροστά ένα δύσκολο παιχνίδι με τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο. Θυσιάστηκε το Κύπελλο για το πρωτάθλημα. Ο ΠΑΣ αγωνίστηκε χωρίς επτά βασικούς, όπως οι Ντάσιος, Κανακούδης, Μαϊστόροβιτς, Μπουχάν, Μπακαγιόκο, Ρόβας, Σίσιτς. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή ομάδα. Ο Νίκος Νιόπλιας έβαλε όλους τους βασικούς, όπως τους Βύντρα,Κατσουράνη,Ζιλμπέρτο, Σιμάο, Καραγκούνη, Νίνη, Κλέιτον, Σαλπιγγίδη, Σισέ και άλλους. Οι «πράσινοι» κέρδισαν 3-1. Ο δρόμος για τη νίκη άνοιξε με αυτογκόλ από τον Κώτσιο (14’), για να ακολουθήσουν άλλα δύο γκολ από Νίνη (44’) και Σισέ (85’). Το γκολ του ΠΑΣ ο Κούσας στο 90’. Το επαναληπτικό παιχνίδι έγινε στα Γιάννινα στις 7 Απριλίου 2010 και έληξε με λευκή ισοπαλία. Υπήρξαν και δύο αποβολές, του Κώτσιου από τον ΠΑΣ και του Σαριέγκι από τον Παναθηναϊκό. Στον τελικό πήγαν οι «πράσινοι», όπου στις 24 Απριλίου στο ΟΑΚΑ πήραν και το Κύπελλο, αφού κέρδισαν 1-0 τον Άρη με γκολ του Λέτο (63’).Το όνειρο του τελικού έμεινε πάλι ανεκπλήρωτο.

Τρίτη και φαρμακερή;

Η θριαμβευτική επιστροφή του ΠΑΣ μετά τη φετινή νίκη-πρόκριση επί του Παναθηναϊκού στη Λεωφόρο.

Φέτος ο ΠΑΣ έφτασε για τρίτη φορά στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου, αποκλείοντας σε διπλούς αγώνες Ατρόμητο και Παναθηναϊκό. Η διοργάνωση ξεκίνησε από τη φάση των «16» λόγω της πανδημίας. Θα μείνουν στην Ιστορία τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, όπου ο ΠΑΣ σε διάστημα 17 ημέρων κέρδισε τρεις φορές, καθώς ενδιάμεσα έγινε και το παιχνίδι πρωταθλήματος. Δεν νομίζουμε να υπάρχει τέτοιο προηγούμενο, μεγάλη ομάδα του κέντρου, από το παλιό ΠΟΚ, να έχει χάσει τρεις φορές σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα από μικρότερη ομάδα της επαρχίας. Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει το βράδυ στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, ο ΠΑΣ έγραψε και φέτος Ιστορία στον θεσμό του Κυπέλλου. Αν γίνει το θαύμα της πρόκρισης, θα μιλάμε για ένα πραγματικό έπος. Το αποκορύφωμα μιας διαδρομής 55 χρόνων του «Άγιαξ της Ηπείρου» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν αποκλειστεί, η αξία του νικητή δίνει δόξα και στον ηττημένο. Θα είναι αποκλεισμός με ψηλά το κεφάλι, από την κορυφαία ομάδα της χώρας, μακράν πιο μπροστά από τις υπόλοιπες.

Μιχάλης Σιόντης: «Κρίμα που δεν παίξαμε εμείς με Ολυμπιακό»

Ο Μιχάλης Σιόντης, που διακρίνεται αριστερά με τον θρυλικό Κώστα Νεστορίδη, διηγείται στο «ΦΩΣ» την πορεία του Αβέρωφ στους «4» του Κυπέλλου Ελλάδας.

Το όνειρο που ζουν οι Γιαννιώτες φίλαθλοι να δουν τον ΠΑΣ σε έναν τελικό το είχαν ζήσει και οι παλιότερες γενιές με τη μεγάλη πορεία του Αβέρωφ Ιωαννίνων μέχρι τα ημιτελικά της διοργάνωσης την αγωνιστική σεζόν 1962-63. Ήταν η πρώτη ομάδα στη Δυτική Ελλάδα που είχε αυτήν τη μεγάλη διάκριση στον θεσμό του Κυπέλλου. Αν και ήταν στη Β’ Εθνική, απέκλεισε σημαντικές ομάδες της εποχής, όπως Ολυμπιακό Κοζάνης, Απόλλωνα Σμύρνης και ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης. Στα ημιτελικά κληρώθηκε με τον μεγάλο τότε Πιερικό που ήταν στην Α’ Εθνική. Το ταξίδι του ονείρου για τον τελικό με τον Ολυμπιακό σταμάτησε στην Κατερίνη, όπου σε νοκ άουτ αγώνα κέρδισε ο Πιερικός με σκορ 4-0. «Λόγω του Κυπέλλου κοντέψαμε να χάσουμε την κατηγορία» λέει στο «ΦΩΣ» ο παλιός άσος του Αβέρωφ Μιχάλης Σιόντης, προσθέτοντας: «Για να μείνουμε στη Β’ Εθνική, δώσαμε αγώνες μπαράζ σε ουδέτερα γήπεδα με την Παλλαμιακή και την Αναγέννηση Άρτας. Είχαμε εξαντληθεί από τα μπαράζ και τους συνεχόμενους αγώνες. Πήγαμε να παίξουμε με τον Πιερικό στις 7 Ιουλίου με 40 βαθμούς θερμοκρασία. Και ήταν νοκ άουτ αγώνας. Εμείς παίζαμε για τη φανέλα και το γόητρο. Να φανταστείτε ότι εγώ δεν μπόρεσα να πάρω άδεια από την τράπεζα που ήμουν υπάλληλος. Δούλεψα μέχρι στις 10 η ώρα στα Γιάννινα και στη συνέχεια πήγα με ταξί στην Κατερίνη για να αγωνιστώ σε αγώνα ημιτελικής φάσης. Με το που έφτασα με το ταξί στην Κατερίνη, πήγα στα αποδυτήρια και ξεντύθηκα για το παιχνίδι».

Κλείνοντας, μας είπε: «Αν είχαμε λίγο χρόνο να ξεκουραστούμε, μπορεί να κερδίζαμε και τον Πιερικό, παρά τη διαφορά κατηγορίας που υπήρχε. Θα παίζαμε τελικό με τον Ολυμπιακό. Το θέλαμε πολύ και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι τερματοφύλακας του Ολυμπιακού ήταν ο Τσανακτσής, με τον οποίο παίζαμε αντίπαλοι και στα Γιάννινα, αφού ήταν παίκτης του Ατρόμητου».

Ο Αβέρωφ αρχικά απέκλεισε πολλές ομάδες από την Ήπειρο και την περιφέρεια και έφτασε στους «32» όπου κληρώθηκε με τον Απόλλωνα Σμύρνης. Τον κέρδισε στα Γιάννινα 3-2, για να ακολουθήσουν οι νίκες με 4-1 επί του Ολυμπιακού Κοζάνης και με 2-0 επί το ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης. Πρωταγωνιστές εκείνης της μεγάλης πορείας του Αβέρωφ ήταν οι Βασίλης Τζαμάκος, Πεπές, Γουνίδης, Μαχαίρας, Γιώργος Σιόντης, Παύλος Τζαμάκος, Κώττης, Παπαδόπουλος, Μιχάλης Σιόντης, Παπαδημητρίου, Κλήμης, Κρικώνης, Λέκκας. Πριν από τον Αβέρωφ τη μεγαλύτερη διάκριση στο Κύπελλο απ’ όλες τις ομάδες της βορειοδυτικής Ελλάδας την είχε ο Παναμβρακικός Άρτας που την αγωνιστική σεζόν 1958-59 έφτασε μέχρι την προημιτελική φάση, αφού είχε αποκλείσει σημαντικές ομάδες όπως Αετός Άρτας, Τηλυκράτης Λευκάδας, Άρης Κέρκυρας, Ατρόμητος Ιωαννίνων, Παγκορινθιακός, Παναιτωλικός, Παναιγιάλειος, Παναργειακός. Στη φάση των «8» έχασε στην Άρτα από τον Απόλλωνα Αθηνών με το βαρύ 6-1. Τότε η «Ελαφρά Ταξιαρχία» ήταν ισχυρή ομάδα με Ταουξή, Γιώργο και Αριστείδη Καμάρα, Δερμάτη, Λάμπη Σεραφείδη, Σάββα Παπάζογλου και άλλους σημαντικούς άσους.