Football League: Επιτέλους πρεμιέρα! Ανάλυση των 20 ομάδων

Ένας χρόνος πέρασε από την άδοξη διακοπή της περσινής Football League τον Μάρτιο του 2020 και η τρίτη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία παίρνει εκ νέου εκκίνηση σήμερα, με την αναμέτρηση στο Πανθεσσαλικό στάδιο ανάμεσα στη Νίκη Βόλου και στο Αιγάλεω (12.00, ΕΡΤ 3).

Football League: Επιτέλους πρεμιέρα! Ανάλυση των 20 ομάδων

Με μεγάλη καθυστέρηση αλλά και προσμονή από τους συμμετέχοντες για να αγωνιστούν και να ολοκληρώσουν τη σεζόν που θα διεξαχθεί σε χρόνο-ρεκόρ. Οι 20 ομάδες έχουν χωριστεί σε δύο ομίλους των δέκα ομάδων, σε Νότιο και Βόρειο Όμιλο.

Θα διεξαχθούν 18 αγωνιστικές, ενώ καταργήθηκε η διαδικασία των πλέι οφ και πλέι άουτ. Οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο θα ανέβουν στη Β’ Εθνική, οι δύο τελευταίοι θα υποβιβαστούν στη Γ’ Εθνική, αν και άπαντες ελπίζουν ότι με την επικείμενη αναδιάρθρωση του καλοκαιριού όλοι θα συμμετάσχουν στη νέα διευρυμένη Β’ Εθνική. Το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί στις 27 Ιουνίου. Το «ΦΩΣ», όπως κάθε σεζόν, παρουσιάζει τις ομάδες που θα συμμετάσχουν, κάνοντας και μια πρώτη εκτίμηση τι μπορούν να καταφέρουν στο τρίμηνο ακατάπαυστης αγωνιστικής δράσης που θα ακολουθήσει!

ΝΟΤΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Αιγάλεω

Το Αιγάλεω είναι μια ιστορική δύναμη στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με 23 συμμετοχές στην Α’ Εθνική, την τέταρτη θέση του 1971 και τρεις ημιτελικούς Κυπέλλου. Το 2007 έπεσε από την πρώτη κατηγορία και άρχισε ο κατήφορος. Τρεις σεζόν (2014-17) αγωνίστηκε στο τοπικό πρωτάθλημα της Αθήνας πριν αρχίσει η νέα περίοδος ανάκαμψης. Φέτος συμμετέχει για δεύτερη σεζόν στη Φούτμπολ Λιγκ, προέβη σε ενίσχυση του ρόστερ και ο Θωμάς Γράφας βρίσκεται στον πάγκο. Στόχος του «Σίτι» η άνοδος στη Β’ Εθνική.

Αστέρας Βλαχιώτη

Ο Αστέρας είναι μια ομάδα με μακρά παράδοση, έχοντας ιδρυθεί το 1950, αλλά μόλις τα τελευταία χρόνια ξεφεύγει από τα όρια του νομού Λακωνίας. Το 2017 ανέβηκε στη Γ’ Εθνική και φέτος για πρώτη φορά στην ιστορία του θα συμμετάσχει σε επαγγελματική κατηγορία. Έγιναν κινήσεις ενίσχυσης του ρόστερ, με 15 παίκτες να προστίθενται στο έμψυχο δυναμικό των «κυανόλευκων». Ο πολύπειρος Γιώργος Βαζάκας ανέλαβε τα ηνία της ομάδας που θα αγωνίζεται στο γήπεδο της Σπάρτης. Στόχος η άνετη παραμονή.

Ένωση Ασπροπύργου

Η Ένωση δημιουργήθηκε το 1995 από τη συγχώνευση του Πανασπροπυργιακού με τη Δόξα Ασπροπύργου και είναι μια ομάδα που κινήθηκε επί χρόνια στα όρια της πρώην Δ’ και νυν Γ’ Εθνικής. Πρόσφατα έκανε το ξεπέταγμα και ανέβηκε για πρώτη φορά το 2019 σε επαγγελματικό επίπεδο στη Φούτμπολ Λιγκ. Φέτος άλλαξε ιδιοκτησία, πήρε 20 νέους παίκτες, ενώ ο Κριστόφ Βαζέχα ανέλαβε την τεχνική ηγεσία. Υπάρχουν προσδοκίες για πρωταγωνιστική πορεία.

Επισκοπή

Η Επισκοπή είναι η εκπρόσωπος του Ρεθύμνου στις επαγγελματικές κατηγορίες. Αγωνίστηκε για μια διετία (2013-15) στη Β’ Εθνική, που ήταν το αποκορύφωμα της πορείας της, πριν επιστρέψει σταδιακά στα χαμηλότερα στρώματα των εθνικών κατηγοριών. Φέτος γυρίζει ξανά στο επαγγελματικό στερέωμα, απέκτησε 17 νέους παίκτες, ενώ στον πάγκο παραμένει ο Γιάσμινκο Βέλιτς. Οι Κρητικοί θέλουν να σταθούν ανταγωνιστικά και μακριά από κινδύνους τη νέα σεζόν.

Ιάλυσος

Ο Ιάλυσος είναι η μία από τις τρεις δυνάμεις της Ρόδου (μαζί με την ομώνυμη και τον Διαγόρα). Οι «ερυθροκίτρινοι» έκαναν την υπέρβαση στη δεκαετία του 1990, όταν και μέτρησαν τέσσερις συμμετοχές στη Β’ Εθνική, με πιο πρόσφατη τη σεζόν 1999-2000. Έκτοτε κατέπεσαν εκ νέου στις μικρότερες κατηγορίες, για να επιστρέψουν σε επαγγελματικό επίπεδο το 2019 στη Φούτμπολ Λιγκ. Οργανωμένη ομάδα, με οικονομική ευρωστία, πήρε 12 παίκτες, ενώ στον πάγκο βρίσκεται ο Βαγγέλης Χαντές. Στόχος η ανταγωνιστική παρουσία, μακριά από κινδύνους.

Καλαμάτα

Η Καλαμάτα είναι μια παραδοσιακή δύναμη του πελοποννησιακού ποδοσφαίρου, με επτά συμμετοχές στην Α’ Εθνική. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο πέρασε δύσκολες στιγμές που την έφεραν να αγωνίζεται ακόμα και στο τοπικό πρωτάθλημα το 2016. Σταδιακά ξαναβρήκε τη δυναμική της, πέρσι συμμετείχε στη Φούτμπολ Λιγκ, φέτος ενισχύθηκε με την απόκτηση 19 παικτών και με τον Νίκο Αναστόπουλο εκ νέου στον πάγκο η «μαύρη θύελλα» ελπίζει σε πρωταγωνιστική πορεία.

Καλλιθέα

Η Καλλιθέα είναι μια παραδοσιακή δύναμη με πλήθος συμμετοχών κυρίως στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, αλλά και με την υπερβατική τετραετία στην Α’ Εθνική (2002-06). Στη συνέχεια ακολούθησε πτωτική πορεία, την προηγούμενη διετία αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και φέτος επανέρχεται στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Έγιναν κινήσεις ενίσχυσης, με μια ενδεκάδα παικτών να πλαισιώνει τον περσινό πετυχημένο κορμό και τον Γιώργο Κούτση να αναλαμβάνει τα προπονητικά ηνία στις 25 Φεβρουαρίου. Στόχος η ανταγωνιστική πορεία για την ομάδα του «Ελ Πάσο».

Νίκη Βόλου

Η Νίκη είναι η μία από τις δύο ιστορικές ομάδες του Βόλου, αλλά λόγω της ιδιοτυπίας της φετινής διεξαγωγής του πρωταθλήματος θα αγωνιστεί στον Νότιο Όμιλο, ενώ ο συμπολίτης Ολυμπιακός στον Βόρειο! Οι «κυανόλευκοι» από τη Νέα Ιωνία μετρούν έξι συμμετοχές στην Α’ Εθνική, από όπου υποβιβάστηκαν το 2015 και τους πήρε η κάτω βόλτα, αγωνιζόμενοι για τρεις σεζόν στη Γ’ Εθνική. Πλέον βρίσκονται σε φάση ανάκαμψης, αποκτήθηκαν 11 νέοι παίκτες, ενώ στον πάγκο παραμένει ο έμπειρος Στάικος Βεργέτης. Στόχος είναι η άνοδος στη Β’ Εθνική.

Ρόδος

Η Ρόδος είναι μια παραδοσιακή δύναμη στο νησί, φτάνοντας μάλιστα να αγωνιστεί και στην Α’ Εθνική την πενταετία 1978-83. Έκτοτε περιπλανήθηκε στις μικρότερες κατηγορίες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και φέτος επανέρχεται σε επαγγελματικό επίπεδο με την άνοδό της στη Φούτμπολ Λιγκ. Τα «ελάφια» ενισχύθηκαν με την απόκτηση 14 παικτών, ενώ ο Κώστας Βελιτζέλος παραμένει στον πάγκο. Στόχος η ανταγωνιστική πορεία μακριά από κινδύνους.

Σαντορίνη 2020

Η Σαντορίνη 2020, όπως μαρτυρά και η ονομασία της, είναι μια νεοσύστατη ομάδα που προέκυψε από τη συγχώνευση της Θύελλας Καμαρίου και του Πανθηραϊκού. Ομάδα με ενθουσιασμό, δυναμική και εύρωστη διοίκηση. Το ρόστερ σχεδόν χτίστηκε εκ του μηδενός και στον πάγκο προσλήφθηκε ο έμπειρος Νίκος Παντέλης. Θα δίνει τα εντός έδρας παιχνίδια της στη Νάξο. Στόχος των νησιωτών είναι η ανταγωνιστική πορεία στη Φούτμπολ Λιγκ.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

ΑΕΠ Κοζάνης

Η ΑΕΠ ιδρύθηκε ως ΑΕΠ Καραγιαννίων το 2003, έπειτα από συγχώνευση ομάδων της περιοχής. Επί χρόνια πρωταγωνίστησε σε τοπικό επίπεδο, ενώ στη Γ’ Εθνική ανέβηκε το 2017. Έκτοτε έγιναν δυναμικές κινήσεις ισχυροποίησης και για πρώτη φορά στη σύντομη ιστορία της θα συμμετάσχει φέτος σε επαγγελματική κατηγορία. Κράτησε τον περσινό κορμό, πήρε και επτά παίκτες, ενώ στον πάγκο ανέβηκε από τις ακαδημίες ο Θεοχάρης Βοριαζίδης. Στόχος είναι η παραμονή στην κατηγορία.

Αλμωπός Αριδαίας

Ο Αλμωπός είναι μια ιστορική ομάδα της Πέλλας, που όμως αγωνίστηκε για τελευταία φορά σε επαγγελματικό επίπεδο τη σεζόν 1984-85, οπότε υποβιβάστηκε από τη Β’ Εθνική, όπου μετρά συνολικά 11 συμμετοχές. Ταλαιπωρήθηκε για χρόνια στα τοπικά πρωταθλήματα, το 2016 επέστρεψε στη Γ’ Εθνική και φέτος ανεβαίνει στη Φούτμπολ Λιγκ. Καλά οργανωμένη ομάδα, με εύρωστη διοίκηση, πήρε δέκα παίκτες, ενώ στον πάγκο παραμένει ο Γιώργος Τυριακίδης. Στόχος είναι η άνετη παραμονή στην κατηγορία.

Απόλλων Πόντου

Βαριά φανέλα, μεγάλη ιστορία, αλλά ζοφερό πρόσφατο παρελθόν ο Απόλλων Πόντου. Η ομάδα της Καλαμαριάς υποβιβάστηκε την περασμένη σεζόν σαν να μην υπήρχε από τη Β’ Εθνική, μετρώντας… αρνητικό συντελεστή πόντων εξαιτίας αφαίρεσης βαθμών. Και φέτος αρχίζει με νεανικό ρόστερ, ενώ γίνονται προσθήκες της τελευταίας στιγμής για ενέσεις ποιότητας. Ξεκίνησε προπονήσεις μόλις πριν από τέσσερις ημέρες υπό τον Δημήτρη Καλαϊτζίδη, ενώ θα δίνει τα εντός έδρας ματς στο γήπεδο του Βατανιακού στην Κατερίνη! Στόχος η παραμονή στην κατηγορία.

Βέροια

Η Βέροια είναι μια ιστορική ομάδα με 17 συμμετοχές στην Α’ Εθνική, αλλά τα προηγούμενα χρόνια κινήθηκε μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Επιχειρήθηκε επανεκκίνηση το καλοκαίρι του 2018 μέσω της εξαγοράς του ΑΦΜ της Ελπίδας Σκουτάρεως στις Σέρρες και συμμετείχε στη Γ’ Εθνική. Υπάρχει δυναμική, οικονομική ευρωστία, συσπείρωση από παλιούς παίκτες, με τον Γιώτη Τσαλουχίδη σε ρόλο διευθυντή και τον έμπειρο Παύλο Δερμιτζάκη προπονητή. Έγιναν δέκα μεταγραφές πρώτης γραμμής. Στόχος είναι η άνοδος για τη «βασίλισσα του Βορρά».

Θεσπρωτός

Ο Θεσπρωτός είναι μια παραδοσιακή δύναμη στο ποδόσφαιρο της Ηγουμενίτσας, αλλά δίχως να καταφέρει την υπέρβαση σε εθνικό επίπεδο. Για πρώτη φορά ανέβηκε στη Γ’ Εθνική το 1999, επέστρεψε σε αυτή το 2013, ενώ το 2019 συμμετείχε στη νεοσύστατη Φούτμπολ Λιγκ. Δεν έχει καταφέρει να παίξει στη Β’ Εθνική, δύσκολο να συμβεί αυτό και τη φετινή σεζόν υπό την καθοδήγηση εκ νέου του Χουάν Ρότσα. Έγιναν αλλαγές στο ρόστερ. Στόχος είναι η άνετη παραμονή.

Καβάλα

Η Καβάλα είναι μια παραδοσιακή δύναμη του ποδοσφαίρου στη Μακεδονία με 19 συμμετοχές στην Α’ Εθνική. Τελευταία εξ αυτών τη σεζόν 2010-11, από όπου κατρακύλησε στη Δ’ Εθνική για παρατυπίες στο ιδιοκτησιακό καθεστώς υπό τον Μάκη Ψωμιάδη. Έκτοτε βολοδέρνει στις μικρότερες κατηγορίες, πέρσι ξεκίνησε η μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης που συνεχίζεται και φέτος. Ο Κώστας Ανυφαντάκης βρίσκεται στο τιμόνι, 14 νέοι παίκτες αποκτήθηκαν και στόχος για τους «Αργοναύτες» είναι η άνοδος.

Ολυμπιακός Βόλου

Ο Ολυμπιακός είναι μια μεγάλη δύναμη του ποδοσφαίρου της Θεσσαλίας, που έφτασε να αγωνίζεται και στην Ευρώπη έπειτα από την πέμπτη θέση που κατέκτησε τη σεζόν 2010-11. Το καλοκαίρι του 2011 ωστόσο αποβλήθηκε από το πρωτάθλημα για παρατυπίες στο ιδιοκτησιακό καθεστώς και έκτοτε τον πήρε η κάτω βόλτα, φτάνοντας το 2016 να επιχειρεί επανεκκίνηση από τη Γ’ Εθνική. Το 2019 ανέβηκε στη νεοσύστατη Φούτμπολ Λιγκ, φέτος παρουσιάζεται ενισχυμένος με 15 νέους παίκτες και τον Στέφανο Ξηροφώτο στον πάγκο. Στοχεύει στην άνοδο στη Β’ Εθνική.

Πανσερραϊκός

Ο Πανσερραϊκός είναι μια ιστορική ομάδα με πλήθος συμμετοχών στο υψηλότερο επίπεδο και 24 σεζόν στην Α’ Εθνική. Από εκεί έπεσε τελευταία φορά το 2011 και έκτοτε τον πήρε η κάτω βόλτα. Τα δύο προηγούμενα χρόνια αγωνίστηκε στη Γ’ Εθνική, φέτος επιστρέφει στις επαγγελματικές κατηγορίες. Κράτησε τον περσινό κορμό, έγιναν ποιοτικές προσθήκες στο ρόστερ και την τεχνική ηγεσία ανέλαβε ο Πέτρος Στοΐλας. Θα ήθελε να πρωταγωνιστήσει, αλλά φαίνεται να υπάρχουν πιο δυνατές ομάδες από τα «λιοντάρια» στο πρωτάθλημα.

Πιερικός

Ο Πιερικός είναι μια ιστορική ομάδα με έδρα την Κατερίνη, που έχει καταγράψει στο ενεργητικό της 16 συμμετοχές στην Α’ Εθνική. Από εκεί υποβιβάστηκε τελευταία φορά το 1993 και έκτοτε την πήρε ο κατήφορος. Τις περιόδους 2002-05 έφτασε στο σημείο να αγωνίζεται στη Δ’ Εθνική και φέτος επανέρχεται σε επαγγελματική κατηγορία. Έγιναν δέκα μεταγραφές, ο Σάκης Παπαβασιλείου παραμένει στον πάγκο, υπάρχει δυναμική για μια ανταγωνιστική πορεία στον όμιλο.

Τρίγλια

Η Τρίγλια είναι η εκπρόσωπος της Χαλκιδικής στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Ομάδα που διανύει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια, από τη στιγμή που ανέβηκε στη Γ’ Εθνική για πρώτη φορά το 2018 και την αμέσως επόμενη περίοδο στη νεοσύστατη Φούτμπολ Λιγκ, όπου συμμετείχε την προηγούμενη διετία. Οργανωμένος σύλλογος, έκανε και εννιά μεταγραφές για την περαιτέρω ενίσχυσή του, ενώ στον πάγκο βρίσκεται εκ νέου ο Κώστας Γεωργιάδης. Στόχος η άνετη παραμονή.