Ολυμπιακός-Άρσεναλ: Όπως με την Μπέρνλι και την Τότεναμ

Τα δεδομένα της σημερινής μεγάλης πρώτης αναμέτρησης του Ολυμπιακού με την Άρσεναλ για τη φάση των «32» του Γιουρόπα Λιγκ δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκα.

Ολυμπιακός-Άρσεναλ: Όπως με την Μπέρνλι και την Τότεναμ

Ας αφήσουμε την επιθετική ισχύ που έχει η ελληνική ομάδα και οι αμυντικές δυνατότητες των ποδοσφαιριστών της να προσφέρουν ελπίδα και πίστη. Όπως και το γεγονός ότι η ιστορική και πρωτοκλασάτη ομάδα του Λονδίνου δεν βρίσκεται φέτος σε καλή κατάσταση και διανύει μία από τις χειρότερες σεζόν της.

Η πραγματικότητα είναι ότι ο Ολυμπιακός με το υψηλότατο για τα ελληνικά δεδομένα μπάτζετ των (λίγο κάτω από) 100 εκατ. ευρώ θα αντιμετωπίσει ένα κλαμπ που διαθέτει παίκτες αξίας περίπου 700 εκατ. ευρώ. Μία άλλη πραγματικότητα είναι ότι ουδέποτε στα χρονικά κάποια ελληνική ομάδα μπορεί να έχει περισσότερες πιθανότητες για πρόκριση σε νοκ άουτ αγώνες ευρωπαϊκής διοργάνωσης από μία αγγλική. Ασχέτως εάν έχει συμβεί στο παρελθόν κάτι τέτοιο.

Κι ο Ολυμπιακός το έκανε πέρυσι με την Μπέρνλι, η οποία δεν έχει τη δυναμική της Άρσεναλ, αλλά ήταν μια ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ που θυμόμαστε πόσο είχε δυσκολέψει την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς ώστε να μπορέσει να περάσει στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ.

-Αυτά κατά βάση θα πρέπει να έχουν όλοι στο μυαλό τους τόσο για την αποψινή αναμέτρηση όσο και για τον επαναληπτικό του Λονδίνου την επόμενη εβδομάδα. Εάν ο Ολυμπιακός μπορέσει να νικήσει σήμερα και εντέλει να προκριθεί στην επόμενη φάση, θα έχει πραγματοποιήσει μια τεράστια υπέρβαση.

Εάν αποκλειστεί, θα πρέπει να έχει μείνει με την ικανοποίηση ότι από την πλευρά του έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για την επιτυχία. Η Άρσεναλ μπορεί να έχει μια σειρά δυσκολιών, να έχει προχωρήσει σε αλλαγή προπονητή μέσα στη σεζόν, να συνεχίζει να ψάχνεται, να αντιμετωπίζει αμυντικές κυρίως αδυναμίες, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνά κανείς πως πρόκειται για ένα σύνολο που δύσκολα χάνει στα παιχνίδια του.

Και το κυριότερο: ότι είναι μια ομάδα που την περασμένη σεζόν έφτασε μέχρι τον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ και πρόπερσι έως τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Πέρυσι έχασε το τρόπαιο από την Τσέλσι και πρόπερσι δεν μπόρεσε να φτάσει μέχρι τον τελικό, μένοντας έξω από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Κι είναι μια ομάδα που στην αρχή της φετινής περιόδου πήγε στη Γερμανία και έβαλε τρία γκολ στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης, στο παιχνίδι της για τον όμιλο της διοργάνωσης.


-Από την άλλη ο Ολυμπιακός είναι μια πολύ δυνατή ομάδα. Σε διεθνές επίπεδο άκρως ανταγωνιστική. Το έδειξε φέτος δύο φορές κόντρα στην Τότεναμ, όταν μπόρεσε να ισοφαρίσει προβάδισμα δύο τερμάτων στον πρώτο αγώνα του ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ στον Πειραιά, αλλά και να προηγηθεί με δύο γκολ διαφορά στο Λονδίνο, έστω εάν στη συνέχεια από σοβαρά μεμονωμένα λάθη και ειδικά από τον Μεριά όχι απλά δεν κράτησε το 2-0, αλλά έχασε 2-4. Όμως έδειξε στους Άγγλους τα «δόντια» του. Τους τρόμαξε. Και η φετινή Τότεναμ είναι αναμφίβολη καλύτερη ομάδα από τη φετινή Άρσεναλ…

-Κατά την άποψή μου ο Ολυμπιακός πρέπει πάση θυσία σήμερα να κρατήσει το μηδέν. Να προφυλάξει την εστία του Σα, με όσο το δυνατόν λιγότερες επιθέσεις από την πλευρά των «κανονιέρηδων». Είναι βέβαιο ότι η Άρσεναλ θα προσπαθήσει απόψε να σκοράρει και να έχει έναν ρυθμό δικής της επιβολής στο παιχνίδι.

Η αγγλική ομάδα έχει ξεκαθαρίσει και δημοσίως -δεν είναι άλλωστε δυσνόητο με την πορεία της στο πρωτάθλημα- ότι έχει ρίξει όλο το βάρος της προσπάθειάς της από εδώ και πέρα στην Ευρώπη. Έτσι ώστε να μπορέσει κατακτώντας το Γιουρόπα Λιγκ να παίξει και του χρόνου στην… Ευρώπη. Διότι μέσω της Πρέμιερ Λιγκ όλα δείχνουν ότι δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει.


-Η επιθετικότητα που λογικά θα παρουσιάσει στο «Γ. Καραϊσκάκης» η Άρσεναλ μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ. Απέναντι σε έναν αποφασισμένο, παθιασμένο αλλά πρωτίστως μυαλωμένο Ολυμπιακό. Ο Σα είναι σε καλή κατάσταση το τελευταίο διάστημα, ο Σεμέδο το ίδιο. Ο Ομάρ και ο Τσιμίκας έχουν κάνει μεγάλα παιχνίδια παλιότερα ο πρώτος και φέτος ο δεύτερος απέναντι σε σπουδαιότερους και δυσκολότερους αντιπάλους. Οι χαφ και οι μπροστινοί του Ολυμπιακού έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τη ζημιά και να σκοράρουν σε μια άμυνα που δεν είναι ό,τι πιο αξιόπιστο, παρότι δείχνει βελτιωμένη στα τελευταία παιχνίδια. Η Άρσεναλ μπορεί να έχει περισσότερες φυσικές δυνάμεις, αλλά κυρίως το σημερινό ματς θα κριθεί στο πνευματικό κομμάτι. Παιχνίδια μυαλού στο γήπεδο και στους πάγκους. Κι ο Μαρτίνς είναι ένας προπονητής που έχει καταφέρει σε τέτοιο επίπεδο περισσότερα από τον Αρτέτα.


-Για τον Ολυμπιακό είναι μια μεγάλη ευκαιρία υπέρβασης. Αυτό και τίποτα περισσότερο. Το πλεονέκτημά του είναι πως αποτελεί το αουτσάιντερ. Αλλά ένα αουτσάιντερ με μεγάλες πιθανότητες. Έτσι πρέπει να το δουν όλοι. Ό,τι κι αν συμβεί. Κι από κει και πέρα να στραφεί στον μεγάλο στόχο της κατάκτησης του πρωταθλήματος. Και στο ντέρμπι της Κυριακής με τον ΠΑΟΚ. Αλλά, όπως έχουμε ξαναγράψει, όταν παίζεις στην Ευρώπη με την Άρσεναλ, δεν μπορεί να υπάρχει στο μυαλό καμία Σούπερ Λίγκα, καμία Τούμπα, κανένα ντέρμπι και κανένας ΠΑΟΚ…