Νίκος Σάββας στο «ΦΩΣ»: «Η Άρσεναλ είναι στην χειρότερη φάση της ιστορίας της»

Κοφτερή κριτική ασκεί στο «ΦΩΣ» για την ομάδα του ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Λέσχης Φίλων Άρσεναλ, Νίκος Σάββας.

Νίκος Σάββας στο «ΦΩΣ»: «Η Άρσεναλ είναι στην χειρότερη φάση της ιστορίας της»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Όσα θέλετε να μάθετε για την Άρσεναλ τα προσφέρει ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Λέσχης Φίλων Άρσεναλ, Νίκος Σάββας. Κοφτερή κριτική για την ομάδα του. Είναι οπαδός και όταν ο οπαδός πονάει, βγάζει τον πόνο του και δεν κολλάει πουθενά. Παρά την κακή κατάσταση της Άρσεναλ, πάντως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι είναι αγγλική ομάδα. Και με βαριά φανέλα. Ο Ολυμπιακός για να προκριθεί πρέπει να πιάσει το μάξιμουμ της απόδοσής του. Και το χειρότερο είναι ότι υπάρχει και το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 20/2/2020

Πόσα χρόνια τραβιέσαι με τον σύνδεσμο;

Από το 2003.

Πριν από χρόνια, που είχαμε μιλήσει, τα «έχωνες» στον Βενγκέρ.

Και άργησε να φύγει... Πολύ άργησε.

Αλλά προκοπή δεν είδατε!

Όχι!

Τι φταίει;

Η διοίκηση φταίει. Ποιος άλλος να φταίει; Έλλειψη στόχων και έλλειψη προγραμματισμού. Ένας Αμερικανός με τον γιο του, που ξέρουν από ποδόσφαιρο όσο ξέρω εγώ από... καλλιτεχνικό πατινάζ. Αμερικανοποιηθήκαμε. Τα λεφτά πάνω απ’ όλα, οι ισολογισμοί να βγαίνουν, αν και πλέον, τώρα που δεν βγαίνουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχουν πρόβλημα και οι ισολογισμοί. Τι να λέμε, πήραν δύο παίκτες δανεικούς τώρα και είναι και οι δύο τραυματίες! Ρεζιλίκια. Μια μεταγραφή έκαναν μόνο ακριβή το καλοκαίρι, για του κόσμου τα μάτια.

Από πότε έχει να πάρει τίτλο η ομάδα;

Από το 2017, που πήραμε το Κύπελλο.

Πρωτάθλημα εννοώ.

Από το 2004, που το είχαμε πάρει αήττητοι. Περασμένα μεγαλεία...

Κάποτε ήσασταν δεύτεροι στους τίτλους.

Και πρώτοι ήμασταν, όταν άρχισα εγώ να αγαπώ την Άρσεναλ πριν από πολλά πολλά χρόνια! Μετά μας ξεπέρασε η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τώρα είμαστε τρίτοι. Μόνο στα Κύπελλα πάμε καλά. Και στις... γυναίκες πάμε καλά. Είμαστε μακράν πρώτοι στο γυναικείο ποδόσφαιρο, σοβαρολογώ, έχουμε σαρώσει τους τίτλους, μακράν πρώτοι -μέχρι και Τσάμπιονς Λιγκ έχουμε πάρει.

Σε τι κατάσταση είναι η ομάδα ενόψει Ολυμπιακού;

Ντεφορμέ, παρατεταμένη κρίση. Η Άρσεναλ βρίσκεται στη χειρότερη κατάσταση της ιστορίας της! Γίνονται κινητοποιήσεις από τους οπαδούς που δεν έχουν προηγούμενο. Σε 26 αγωνιστικές στην Πρέμιερ Λιγκ έχουμε μόνο 7 νίκες! Και 6 ήττες και 13 ισοπαλίες. Σαν μικρομεσαία ομάδα καταντήσαμε...

Μου αρέσει που τα «χώνεις».

Με πονάει. Την υποστηρίζω 45 χρόνια αυτήν την ομάδα. Την έχω ακολουθήσει σε όλο τον κόσμο. Έχω κάνει 100 ταξίδια για να τη δω από κοντά!

Πώς κόλλησες την αρρώστια;

Παιδάκι 6 χρόνων ήμουν και μου έφερνε το «ΦΩΣ» ο πατέρας μου, που ήταν τυπογράφος στην εφημερίδα σας. Διάβαζα αγγλικό ποδόσφαιρο και κόλλησα με την Άρσεναλ.

Ζηλεύεις τη Λίβερπουλ φέτος;

Δεν τη ζηλεύω, τη σιχαίνομαι! Όπως και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη σιχαίνομαι. Δεν το πιστεύω αυτό που ζω φέτος με τη Λίβερπουλ. Αλλά τη σπρώχνουν, το VAR έχει σοβαρό πρόβλημα στην Πρέμιερ Λιγκ. Αν διαμαρτύρεστε για όσα γίνονται με το VAR στην Ελλάδα, στην Αγγλία γίνονται χειρότερα.

Η γνώμη σου για τον Αρτέτα;

Δεν μπορώ να πω ότι ήταν η καλύτερη επιλογή για τη θέση του προπονητή. Αλλά τη δεδομένη στιγμή, έτσι όπως ήταν η ομάδα, και με αυτά που πρόσφερε η διοίκηση, ποιος θα ερχόταν να αναλάβει; Η διοίκηση κοροϊδεύει. Έχει γίνει ξεσηκωμός στους φιλάθλους. Φτάσαμε στο απίστευτο σημείο για Άρσεναλ να μη γεμίζει το γήπεδο! Άνθρωποι που έχουν διαρκείας πληρωμένα δεν έρχονται. Υπάρχει απογοήτευση. Κι εγώ έχω «κρυώσει», δεν με τραβά η ομάδα. Δεν έχει πια παίκτες να ταυτιστείς μαζί τους. Είναι πλέον μισθοφόροι.

Πες παίκτες-σημαίες που είχατε.

Ανρί, Βιεϊρά, Άνταμς, Ράμσι, που τον έδιωξαν χωρίς να καταλάβουμε γιατί.

Παραμένει φαβορί η Άρσεναλ για τα ματς με τον Ολυμπιακό;

Θεωρητικά ναι, διότι παίζει σε πολύ δυνατότερο πρωτάθλημα από το ελληνικό. Όμως βάσει φόρμας η πρόκριση είναι 50%-50%. Ο Ολυμπιακός στην έδρα του είναι πολύ δυνατός, μεταμορφώνεται. Πιστεύω ότι θα έχει πρόβλημα η Άρσεναλ στο «Καραϊσκάκης». Στην Αγγλία βέβαια μπορεί να το γυρίσει.

Δεν έχει κάνει γενικώς σπουδαία πράγματα στην Ευρώπη, ακόμα και στα ντουζένια της. Πότε πήρατε τελευταία φορά ευρωπαϊκό τίτλο;

Το 1994 πήραμε το Κύπελλο Κυπελλούχων στον τελικό με την Πάρμα. Μετά, όποτε έφτασε σε τελικό, έχασε. Τρεις τελικούς χαμένους έχουμε από τότε, στο Τσάμπιονς Λιγκ με την Μπαρτσελόνα, στο ΟΥΕΦΑ με τη Γαλατασαράι και πέρσι στο ΟΥΕΦΑ με την Τσέλσι, όπου φάγαμε 4 γκολ και ξεφτιλιστήκαμε.

Τα ξέρεις όλα.

Τι να κάνω, μαθηματικά και... Άρσεναλ έμαθα στη ζωή μου!

Θα υπάρχουν Έλληνες οπαδοί της Άρσεναλ στο γήπεδο;

Ναι, 100 οπαδοί, οι 40 θα είναι μέλη της Λέσχης μας και οι 60 από τη Λέσχη της Θεσσαλονίκης.

Ποιοι είναι οι πιο επικίνδυνοι παίκτες αυτήν τη στιγμή για τον Ολυμπιακό;

Οι καλύτεροι παίκτες της Άρσεναλ, όχι σε όνομα, αλλά σε απόδοση, φτάσαμε στο σημείο να είναι δύο 18άρηδες: ο Σακά και ο Μαρτινέλι!

Πού πονάει η Άρσεναλ;

(γελάει) Στη... μαγνητική θα φανεί. Βασικά η ομάδα αυτή πονάει στους σέντερ μπακ και στους αμυντικούς χαφ. Δηλαδή πονάμε αμυντικά. Δεν έχουμε καν αμυντικούς χαφ. Και όλη η ομάδα έχει έλλειψη αυτοπεποίθησης, έχει κακή ψυχολογία. Ενώ φαίνεται να είναι δεμένοι μεταξύ τους, δεν το πιστεύουν.

Πες μου και μία τρέλα που έχεις κάνει για την Άρσεναλ.

Τι να ξεχωρίσω; Όλο τρέλες... Τι να σου πω, ότι ήταν στο νοσοκομείο η μάνα μου κι εγώ έφυγα για να δω την ομάδα; Και πολλά ταξίδια-αστραπή, για μία μέρα μόνο, να δω την Άρσεναλ και να γυρίσω αυθημερόν. Λόγω δουλειάς έπρεπε την άλλη μέρα να είμαι εδώ. Μια ζωή ταλαιπωρία. Είχαμε και λεφτά βέβαια τότε. Τώρα που δεν έχουμε λεφτά, έχουμε σταματήσει τις τρέλες.