«Να μη φοβηθεί ο Ολυμπιακός, την περνάει την Αϊντχόφεν»

Ο Κώστας Λάμπρου μιλάει στο «ΦΩΣ» για τη μονομαχία του Ολυμπιακού με την Αϊντχόφεν και εξηγεί τον τρόπο που μπορεί να την περάσει. Γιατί οι Έλληνες ποδοσφαιριστές μεταμορφώνονται στην Ολλανδία, τι λέει για τον Γιακουμάκη και η επιθυμία του να γυρίσει στη χώρα μας.

«Να μη φοβηθεί ο Ολυμπιακός, την περνάει την Αϊντχόφεν»

Είναι 29 ετών και τα περισσότερα χρόνια της ζωής του τα έχει ζήσει στην Ολλανδία. Από το 2005 βρίσκεται στη χώρα της τουλίπας, εκεί μεγάλωσε ως άνθρωπος και εκεί γαλουχήθηκε ποδοσφαιρικά. Δεν έχει ζήσει καλά καλά την πατρίδα του, έχει άλλες παραστάσεις και διαφημίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο στο εξωτερικό. Ο λόγος για τον Κώστα Λάμπρου, τον τερματοφύλακα της Βααλβάικ. Στα 14 του χρόνια δοκίμασε την τύχη του στο εξωτερικό. Πέρασε την πόρτα της ακαδημίας του Άγιαξ και στην ομάδα του Άμστερνταμ έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα. Ο 29χρονος πορτιέρε δεν έχει παίξει ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, αλλά δεν κρύβει ότι είναι κάτι που το θέλει. Ο Κώστας Λάμπρου μιλάει στο «ΦΩΣ» για την πολυετή εμπειρία του στο ολλανδικό ποδόσφαιρο και για τις μάχες του Ολυμπιακού με την Αϊντχόφεν. Εξηγεί πώς οι Πειραιώτες μπορούν να περάσουν την PSV και τι πρέπει να προσέξουν. Δίνει απάντηση στο τι συμβαίνει στην Ολλανδία και παίρνουν τα πάνω τους οι Έλληνες ποδοσφαιριστές. Ακόμη εκφράζει την επιθυμία του να επιστρέψει στην Ελλάδα και να παίξει ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο. Τονίζει επίσης ότι, αν κι έχει ζήσει πολλά χρόνια στην Ολλανδία, ακόμη δεν έχει καταφέρει να συνηθίσει τη ζωή εκεί.

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα είπε ο Κώστας Λάμπρου στο «ΦΩΣ»

Πώς βρέθηκες στην Ολλανδία από μικρός;

Εγώ έχω γεννηθεί στον Χολαργό. Στην Ολλανδία βρέθηκα το 2005 και ήρθα μαζί με τη μητέρα μου. Έπαιζα στη Χαλκίδα ποδόσφαιρο ερασιτεχνικά. Πριν από χρόνια γίνονταν κάποια τουρνουά που τα είχε διοργανώσει ο Γιώργος Καζιάνης. Το 2003 πήρα συμμετοχή στο τουρνουά και από τότε ξεκίνησαν οι επαφές με τον Άγιαξ. Έκανα κάποια δοκιμαστικά με τον Άγιαξ και το 2005 μετακόμισα στην Ολλανδία. Ήταν αυτό που λέμε ότι βρέθηκα στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή.

Δηλαδή η μόνη σου επαφή με το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι από πιτσιρικάς και σε ερασιτεχνικά;

Ναι, μόνο από τότε. Από κει και πέρα όσο μπορώ το παρακολουθώ και από την επαφή που έχω με τον αδερφό μου που είναι διαιτητής στη Β’ Εθνική. Όταν παίζει ο αδερφός μου, χαζεύω να δω ή τα κλασικά ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος.

Και σε όλα αυτά τα χρόνια έχεις περάσει από καλές ομάδες, όπως ο Άγιαξ, η Φέγενορντ, η Φίτεσε, η Βίλεμ…

Ναι, τις περισσότερες συμμετοχές τις έχω κάνει στη Βίλεμ. Πριν από δύο σεζόν με τον Άγιαξ ήταν καταπληκτική εμπειρία με αποκορύφωμα το ματς με την Τότεναμ στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ που αποκλειστήκαμε. Σε εκείνο το ματς ήμουν στον πάγκο, αλλά ήταν ωραίες στιγμές. Έχω κάνει αρκετές συμμετοχές στην Ολλανδία και έχω ένα πρωτάθλημα και Κύπελλο.

Και φέτος κάνεις μία πολύ καλή σεζόν…

Πηγαίνω πράγματι πολύ καλά φέτος. Τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη βγήκα στην καλύτερη ενδεκάδα του μήνα. Έκανα ένα βήμα πίσω στην καριέρα μου γιατί τα τελευταία δύο χρόνια δεν είχα παίξει πολύ. Ήθελα να πάρω παιχνίδια στα πόδια μου και εκείνο που με ευχαριστεί περισσότερο είναι ότι βρήκα τα πατήματά μου και παίζω σε κάθε ματς.

Το συμβόλαιό σου ολοκληρώνεται τον Ιούνιο, τι σκέφτεσαι για το μέλλον σου;

Δίνουμε μάχη να μείνουμε στην κατηγορία και αυτός είναι ο πρώτος στόχος. Θα ήθελα να κάνω ένα βήμα παραπάνω, αλλά κι αν έμενα στη Βααλβάικ για ακόμα έναν χρόνο, ενώ έχουμε κερδίσει την παραμονή, θα ήταν καλό για εμένα. Το κλίμα είναι πολύ καλό στην ομάδα. Έχουμε υγιές κλίμα και το χαίρομαι πολύ. Είναι σημαντικό που γνωρίζω ότι παίζω σε κάθε ματς.

Επί Σάντος είχες φτάσει στην εθνική ομάδα. Είναι κάτι που το έχεις στο μυαλό σου να κληθείς ξανά;

Εννοείται ότι το έχω στο μυαλό μου. Ο κ. Σάντος με είχε καλέσει το 2012 και ήταν η περίοδος που βρισκόμουν στη Φέγενορντ και έπαιζα. Μετά από εκείνη τη σεζόν είχα τρεις γεμάτες σεζόν στη Βίλεμ. Στα τρία χρόνια είχα χάσει ένα παιχνίδι. Είναι κάτι που το περιμένεις, να κληθείς στην Εθνική, αλλά καταλαβαίνω ότι ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος και τα παιδιά που καλούνται στην Εθνική παίζουν σε πολύ καλές ομάδες. Είναι καλό να υπάρχει ανταγωνισμός γιατί γίνεσαι καλύτερος. Εννοείται, πάντως, ότι το σκέφτομαι, αλλά κατά πόσο και πότε θα συμβεί δεν το γνωρίζω, αλλά θα το δείξει χρόνος.

Βλέπουμε αρκετούς Έλληνες ποδοσφαιριστές να έρχονται στην Ολλανδία και να αναγεννιούνται. Αλήθεια, γιατί συμβαίνει αυτό;

Το καλό με την Ολλανδία είναι ότι δίνουν ευκαιρίες σε νέα παιδιά. Το ολλανδικό πρωτάθλημα είναι τεχνικό και οι ομάδες παίζουν με την μπάλα κάτω. Επίσης είναι πιο ανοιχτό το ποδόσφαιρο. Οι άμυνες δεν είναι τόσο σφιχτές και το βλέπεις αυτό γιατί μπαίνουν πολλά γκολ και βλέπεις πολλά «τρελά» αποτελέσματα. Δίνουν την ευκαιρία στα νέα παιδιά, στα ταλέντα, να αναδειχθούν. Αυτό είναι το σημαντικότερο. Οι ίδιοι οι Ολλανδοί κριτικάρουν όταν βλέπουν τις ομάδες να αφήνουν παιδιά 19 ετών να φεύγουν γιατί είναι μία χώρα που σου δίνει τη δυνατότητα να «ψηθείς». Βλέπεις ότι και οι Ολλανδοί ποδοσφαιριστές έχουν μία πολύ καλή βάση και αντεπεξέρχονται στα μεγάλα πρωταθλήματα. Το ελληνικό πρωτάθλημα για παράδειγμα δεν είναι σαν το γερμανικό, αλλά έχει διαφορά από το ολλανδικό. Ο Βρουσάι για παράδειγμα έχει διαφορά από τότε που ήταν στη Βίλεμ. Είναι άλλο να παίζεις στον Ολυμπιακό και να υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις. Οι ομάδες δεν φοβούνται ότι ο πιτσιρικάς θα κάνει λάθος και θα χάσουν το παιχνίδι. Υπάρχει υπομονή και δίνουν χρόνο για να «χτίσουν» πάνω στον πιτσιρικά. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπομονή. Ο ποδοσφαιριστής θέλει τον χρόνο του.

Οι υποδομές παίζουν τον ρόλο τους;

Εννοείται ότι και οι υποδομές παίζουν ρόλο. Στην Ολλανδία επενδύουν πολλά στις μικρές ηλικίες και αυτό παίζει τον ρόλο του.

Αυτήν τη νοοτροπία την έχουν και οι μεγάλες ομάδες όπως ο Άγιαξ που παράγει συνεχώς ταλέντα;

Φυσικά. Ο Άγιαξ είναι άλλο επίπεδο, δεν συγκρίνεται ούτε με τη Φέγενορντ ούτε με την Αϊντχόφεν. Είδαμε την εξέλιξη που έχει ο Ντε Γιονγκ που πήγε στην Μπαρτσελόνα. Εγώ είχα παίξει μαζί του όταν ήταν πιτσιρικάς στη Βίλεμ. Και εκεί ακόμα δεν είχε παίξει πολύ. Δύο-τρία παιχνίδια είχε πάρει και τότε τον πήρε ο Άγιαξ για 1 εκατ. ευρώ και τον πούλησε για 80-85.

Και ένας Έλληνας, ο Γιακουμάκης, έχει κάνει την Ολλανδία να παραμιλάει. Τι γίνεται εκεί με τον επιθετικό της Φένλο;

Έχουν πάθει πλάκα όλοι εδώ. Μίλησα μαζί του μετά το μεταξύ μας παιχνίδι και είναι ένα πραγματικά πολύ καλό παιδί. Να του πηγαίνουν όλα καλά. Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει, ακουμπάει την μπάλα και την κάνει χρυσάφι. Σε εκείνο το ματς μού έβαλε γκολ με πέναλτι. Εδώ δεν πιστεύουν στα μάτια τους με τον Γιακουμάκη, είναι καταπληκτικό αυτό που συμβαίνει με αυτό το παιδί.

Στην Ολλανδία ποια είναι η άποψή τους για το ελληνικό πρωτάθλημα;

Να σου πω την αλήθεια δεν με ρωτάνε και ιδιαίτερα κάτι για το ελληνικό πρωτάθλημα. Δείχνουν ένα ενδιαφέρον όταν υπάρχουν σκάνδαλα. Περισσότερο αυτό που ρωτάνε είναι αν πληρώνονται οι παίκτες στην ώρα τους. Πάντως να ξέρεις ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ εκπέμπουν σεβασμό.

Για το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Αϊντχόφεν τι κλίμα επικρατεί;

Τώρα θα αρχίσουν να ασχολούνται με αυτό το ματς. Η Αϊντχόφεν έχει πολύ καλή ομάδα, αλλά έχει και τα κενά της. Θα δείτε μία ομάδα που έχει πολύ καλά τρεξίματα και ειδικά όταν χάνει την μπάλα πιέζει πολύ για να ανακτήσει την κατοχή. Μπορεί και τέσσερις παίκτες να πέσουν πάνω για να κερδίσουν ξανά την μπάλα. Σε εκείνο το σημείο, αν καταφέρεις και ξεπεράσεις την πίεση και βγάλεις σωστά την μπάλα, θα βρεις τεράστια κενά για να τους χτυπήσεις. Ακόμα και εμείς στο εκτός έδρας χάσαμε 2-0, αλλά στο ημίχρονο θα μπορούσαμε να το έχουμε 3-0. Χάσαμε τα άχαστα και ο τερματοφύλακάς τους έπιανε τα πάντα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχει πολλά κενά. Σε αυτό το κομμάτι μπορεί να τους χτυπήσει ο Ολυμπιακός.

Ποια είναι τα δυνατά τους σημεία;

Η επίθεσή τους σίγουρα είναι το δυνατό τους σημείο. Ο Μάλεν είναι ένας εκρηκτικός παίκτης και δημιουργεί προβλήματα. Είναι φοβερή ομάδα στις αντεπιθέσεις. Μόλις κερδίσουν την μπάλα φεύγουν με μεγάλη ταχύτητα μπροστά. Ο Γκάκπο, αν είναι καλά και παίξει, είναι εξαιρετικός ποδοσφαιριστής. Επίσης ο Ζαχάβι είναι πολύ καλός παίκτης και ειδικά έξω από την περιοχή είναι πολύ επικίνδυνος. Όπου κι αν έχει την μπάλα θα σουτάρει. Επίσης πολύ καλός είναι το αριστερό μπακ, ο Γερμανός ο Μαξ. Έχει σέντρα-φαρμάκι και είναι πολύ επικίνδυνος παίκτης. Ο Ντάμφρις είναι δυνατός παίκτης, του αρέσει να βγαίνει ψηλά και είναι δυνατός στις μονομαχίες και στο ψηλό παιχνίδι.

Πιστεύεις ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να περάσει το εμπόδιο της Αϊντχόφεν;

Πιστεύω πως έχει τη δυνατότητα να την περάσει. Έχει καλή ψυχολογία ο Ολυμπιακός και μπορεί να προκριθεί. Κακά τα ψέματα και η Αϊντχόφεν έχει καλή ομάδα, αλλά και ο Ολυμπιακός έχει εμπειρία. Δεν πρέπει να τη φοβηθεί.

Ποιο είναι το μυστικό για να την περάσει;

Δεν πρέπει να αφήσει κενά ο Ολυμπιακός γιατί είναι πολύ γρήγοροι στις αντεπιθέσεις. Επειδή πιέζουν πολύ θα πρέπει να είναι προσεκτικός ο Ολυμπιακός και να μην έχει κενά γιατί φεύγουν γρήγορα στην κόντρα. Σε βρίσκουν ανοργάνωτο και σε χτυπάνε γιατί έχουν την ποιότητα για να το κάνουν αυτό. Τους αρέσει να πιέζουν πολύ και στην αντίπαλη άμυνα, στην πρώτη πάσα.

Αυτήν την περίοδο δεν είναι στα καλύτερά της;

Κοίταξε, στο παιχνίδι με τον Άγιαξ πιέστηκαν πολύ και τους δυσκόλεψε πολύ, τους δημιούργησε προβλήματα. Με τον τρόπο που έπαιξε ο Άγιαξ φάνηκε μεγάλη διαφορά, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο ανέβηκε γιατί προφανώς κουράστηκε και ο Άγιαξ και δεν μπορούσε να παίξει με την ίδια ένταση.

Δηλαδή με ένα δυνατό ξεκίνημα στο παιχνίδι αιφνιδιάζεται και δεν μπορεί να λειτουργήσει το ίδιο καλά;

Πράγματι, αν την πιέσεις ψηλά, έχει πρόβλημα. Και εμείς το κάναμε αυτό και μας βγήκε. Έχουν βέβαια υπερβολικά πολύ καλή ανάπτυξη παιχνιδιού. Έχει θέμα ο τερματοφύλακάς τους και κάνει λάθη στην πρώτη πάσα. Αν την πιέσεις ψηλά, της δημιουργείς πρόβλημα, κάνει εύκολα λάθη η άμυνά της. Επίσης, αν βρει κλειστή άμυνα και δεν βρει χώρους, θα αποσυντονιστεί και δεν θα μπορέσει να κάνει το παιχνίδι της. Έχει μάθει από την Ολλανδία όπου οι άμυνες είναι πιο μαλθακές.

Πάντως αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι εσύ είσαι από τους «άτυχους» Έλληνες της Ολλανδίας, σωστά;

Η αλήθεια είναι ότι, αν επιβιώσεις ως τερματοφύλακας εδώ, δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Πολλές φορές τρελαίνομαι με τους αμυντικούς, αλλά τι να κάνεις. Αυτήν τη στιγμή για να καταλάβεις έχω τις περισσότερες επεμβάσεις στο ολλανδικό πρωτάθλημα.

Το ενδεχόμενο να γυρίσεις στην Ελλάδα και να παίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα το έχεις στο μυαλό σου;

Φυσικά το έχω και το αφήνω ανοιχτό αυτό το κομμάτι. Επειδή έχω φύγει τόσο μικρός από την Ελλάδα και δεν έχω ζήσει τη χώρα μου όπως θα ήθελα, θα μου άρεσε να ζήσω και το ελληνικό πρωτάθλημα από κοντά. Πραγματικά, αν έρθει μία πρόταση που με αντιπροσωπεύει, γιατί όχι να μην παίξω στην Ελλάδα. Μπορεί να ακούγεται τρελό, αλλά θα ήθελα να παίξω στην Ελλάδα. Είμαι και 15 χρόνια στην Ολλανδία και θα ήθελα να γυρίσω. Βέβαια καταλαβαίνω ότι τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά στην Ελλάδα. Είμαι πολλά χρόνια στην Ολλανδία και έχω πάρει λίγο τη νοοτροπία τους.

Τη ζωή την έχεις συνηθίσει στην Ολλανδία;

Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται, ακόμα και για μένα είναι πολύ δύσκολο. Θέλω να ανοίξω το παράθυρό μου και να δω ήλιο. Μιλάω με τους γονείς μου και τους δικούς μου ανθρώπους καθημερινά, αλλά δεν παλεύεται αυτή η μουντάδα. Να φανταστείς ότι όταν βρίσκω δύο μέρες κενό, παίρνω το αεροπλάνο και έρχομαι στην Ελλάδα. Δεν κάθομαι καθόλου.

Στην Ολλανδία είχατε μάθει να παίζετε σε γεμάτα γήπεδα σε κάθε ματς. Το γεγονός ότι αγωνίζεστε χωρίς κόσμο το συνηθίσατε;

Εδώ το γήπεδο είναι μικρό. Εμείς ξεκινήσαμε να παίζουμε με κόσμο και είχαμε 2.500. Αν ήταν ανοιχτά εδώ τα γήπεδα, θα είχαμε καθημερινά 6-7 χιλιάδες κόσμο. Εδώ το βλέπουν τελείως διαφορετικά. Είναι σαν διασκέδαση, το βλέπουν τελείως διαφορετικά απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Υπάρχει έχθρα ειδικά ανάμεσα σε Άγιαξ και Φέγενορντ, αλλά υπάρχει πειθαρχία και εφαρμόζονται όλοι οι νόμοι. Από ένα σημείο και μετά το συνηθίσαμε να παίζουμε σε άδειο γήπεδο. Πραγματικά, όμως, δεν είναι ό,τι καλύτερο να αγωνίζεσαι σε άδεια γήπεδα και ελπίζουμε να τελειώσει σύντομα αυτή η ιστορία και να γυρίσει ο κόσμος στις εξέδρες.