Φερέιρα: «Χρειάζεται καθαρό μυαλό»

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ Άμπελ Φερέιρα αναφέρθηκε στην έλλειψη ψυχραιμίας στην τελική προσπάθεια κόντρα στην Ομόνοια, αλλά και στην παραμονή του Βιεϊρίνια στο ρόστερ

Φερέιρα: «Χρειάζεται καθαρό μυαλό»

Για το ματς με την Ομόνοια, την ανάγκη αποτελεσματικότητας στην τελική προσπάθεια, αλλά και στην παραμονή του Αντελίνο Βιεϊρίνια στο ρόστερ αναφέρθηκε ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Αμπέλ Φερέιρα. Ο Πορτογάλος κόουτς ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου στην Τούμπα:

Για το γεγονός ότι και πάλι ο ΠΑΟΚ δεν είχε την ουσία: "Η αλήθεια είναι ότι κοιτάζοντας το σημερινό παιχνίδι όπου είχαμε 19 τελικές και 70% κατοχή, σίγουρα περιμένουμε μεγαλύτερη ουσία. Η δυναμική μας, μας επιτρέπει να φτάνουμε στην περιοχή με αρκετούς παίκτες, οπότε αυτό είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει. Είναι πραγματικότητα ότι κι εμείς πρέπει να βρούμε καλύτερη τελική ενέργεια και πιο καθαρό μυαλό, γιατί η μπάλα φτάνει στην περιοχή".

Για το αν σκέφτεται μία αλλαγή προσώπων: "Ο Ομάρ είναι τραυματίας και ο Αουγκούστο είχε να παίξει καιρό. Ο Νινούα είναι ένας παίκτης νεαρός και θέλει χρόνο. Το παιχνίδι δε μας πήγε και φάνηκε από το γεγονός ότι ο αντίπαλος πέτυχε ένα γκολ που θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει. Ξέρουμε καλά τα στοιχεία του Εσίτι και το τι έχει να μας δώσει.

Όσον αφορά στον Τσόλακ, σήμερα συμπληρώνει έναν μήνα μαζί μας και σίγουρα υπάρχει σκέψη ότι πρέπει να βάλει γκολ, αυτό σκέφτεται και ο κόσμος. Πρέπει όμως πρώτα να μάθει και ο ίδιος να βάζει γκολ. Μερικές φορές είναι περισσότερο απασχολημένος στο πως θα βάλει γκολ από το να βοηθήσει έναν συμπαίκτη του για παράδειγμα να σκοράρει κι αυτό, τον γεμίζει πίεση και άγχος. Η δουλειά η δικιά μου, είναι να βοηθήσω κι αυτόν και τον Κάρολ να βρίσκονται στη σωστή θέση".

Για τον Μουργκ: "Δεν ξέρουμε αν θα γινόταν κάτι διαφορετικό, αν δεν γινόταν αυτή η αλλαγή. Εγώ πρέπει να πάρω αποφάσεις κι αυτό που σκέφτηκα, ήταν να βάλω παίκτες που θα έδιναν μεγαλύτερη ένταση, όπως ο Τζόλης ή ο Ντιέγκο. Ναι, θα μπορούσε να μείνει ο Μουργκ, γιατί είχε κάνει ένα πολύ καλό παιχνίδι, αλλά αυτή ήταν η απόφαση που πήρα. Από την άλλη, μία σημείωση θα ήθελα να κάνω.

Δεν έχουμε τον κόσμο μας μαζί και έχουν αυξηθεί τα αποτελέσματα που παίρνουν οι φιλοξενούμενοι γενικά. Το είδαμε αυτό χθες και στο παιχνίδι της Ρεάλ για παράδειγμα. Σίγουρα μας λείπει πολύ ο κόσμος μας, που θα μας έδινε την έξτρα ώθηση. Θέλαμε να κερδίσουμε σήμερα, ήταν μία καλή ευκαιρία να το πετύχουμε και μας μένει μόνο ο βαθμός της ισοπαλίας μιας και δε χάσαμε. Δε μας φτάνει φυσικά, γιατί θέλαμε τη νίκη. Σε αντίθεση με την ΑΕΚ, που κατά την άποψή μου, η άμυνά της ήταν πιο πίσω, σήμερα η Ομόνοια άφηνε συνέχεια 2 παίκτες κι εμείς από τη μεριά μας έπρεπε να το προσέχουμε πολύ αυτό".

Για την επιστροφή του Βιεϊρίνια και το ρόστερ που έχει πλέον στα χέρια του: "Ο Βιεϊρίνια είναι ένα σύμβολο για τον ΠΑΟΚ, υπήρχε πολύ πριν από μένα στην ομάδα κι έχει γράψει τη δική του ιστορία. Εξέφρασε την επιθυμία του να τελειώσει εδώ την καριέρα του και έφτασε σε μία συμφωνία με τον σύλλογο. Σίγουρα αυτό μας αφήνει όλους ικανοποιημένους. Έχουμε 2-3 μήνες που δουλεύουμε, οπότε σίγουρα θα πρέπει να δούμε την κατάστασή του και το πότε θα μπορέσει να μας βοηθήσει εντός αγωνιστικού χώρου, γιατί εκτός στα αποδυτήρια δηλαδή, η βοήθειά του θα είναι πολύτιμη.

Εμείς προσπαθούμε να φτιάξουμε μία ομάδα που θα είναι βιώσιμη οικονομικά. Έχουμε φέρει νεαρούς παίκτες κι είναι πλέον αδύνατο να επενδύσει ο ΠΑΟΚ τα ποσά που επένδυε τα προηγούμενα χρόνια. Έχουμε ένα νεανικό ρόστερ, που έχει όμως κι έμπειρους παίκτες. Θα έχουμε μία άκρως ανταγωνιστική ομάδα και θα πρέπει να σκοράρουμε πολύ περισσότερο. Στο ματς με την Μπενφίκα είχαμε 3-4 τελικές και σκοράραμε 2 γκολ. Η αποτελεσματικότητα είναι από τα βασικά στοιχεία που πρέπει να βελτιώσουμε. Είναι πολύ θετικό και πρέπει να ευχαριστήσουμε την οικογένεια Σαββίδη για αυτό, το γεγονός ότι είχαμε πολύ καλές προτάσεις για τον Γιαννούλη και τον Σφιντέρσκι, αλλά δεν τις δεχτήκαμε. Αν είχαν φύγει, θα ήταν πολύ δύσκολο να τους αντικαταστήσουμε. Είναι δύσκολο να θέσουμε χρονικά όρια για το πότε θα είναι στα καλύτερά της η ομάδα. Πρέπει να αποκτήσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα, αυτό μας λείπει. Μετά την Μπεσίκτας, κάναμε μία ακόμη καλύτερη εμφάνιση με την Μπενφίκα και μετά είδαμε μικρά πισωγυρίσματα. Είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που έχουμε πετύχει, αλλά θέλουμε και πολλά περισσότερα. Στο πρωτάθλημα, περιμένουμε περισσότερες απώλειες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και στην Ευρώπη, σίγουρα σήμερα αυτό το αποτέλεσμα δε μας χαροποιεί, αλλά είναι καλό σημάδι το γεγονός ότι είμαστε εδώ".

Για το ρόλο του Βιεϊρίνια αγωνιστικά: "Είχαμε μία πολύ ειλικρινή συζήτηση. Έχουμε παίξει κι αντίπαλοι όταν ήταν στην Γκιμαράες κι εγώ στην Σπόρτινγκ. Αγωνιστικά, θα πρέπει να κάνουμε μία αξιολόγηση της κατάστασής του. Νομίζω ότι κι εγώ και ο κόσμος, όταν βλέπουμε τον Βιεϊρίνια ξέρουμε ότι είναι ένας από τους βασικούς υπεύθυνους για την κατάκτηση του τίτλου. Θυμόμαστε τα σημαντικά γκολ που έβαλε. Πρόκειται για τη σημαία του συλλόγου και ο ίδιος από τη μεριά του, έλεγε πάντα ότι θέλει να τελειώσει την καριέρα του στον σύλλογο της καρδιάς του. Οπότε, αυτό που εγώ νομίζω, είναι ότι όταν θα είναι απόλυτα έτοιμος θα μπορεί να αγωνιστεί σε οποιαδήποτε θέση στα άκρα της άμυνας. Και ο ίδιος ξέρει ότι θα έχει πολύ σημαντικό ρόλο και στα αποδυτήρια, για να συμβουλεύει τους νεαρότερους παίκτες. Σίγουρα, το μέλλον και το παρών του βρίσκονται εδώ".