Γιατί ο διάδοχος του Αναστασιάδη πρέπει να είναι Πορτογάλος

Ο Κώστας Χαλέμος γράφει για την επόμενη μέρα στην Εθνική μετά τα «μαχαιρώματα» στον αγώνα με την Αρμενία

Γιατί ο διάδοχος του Αναστασιάδη πρέπει να είναι Πορτογάλος

Ο Άγγελος Αναστασιάδης δεν ήταν ο κατάλληλος προπονητής για την Εθνική. Το πράγμα φαινόταν από την αρχή αλλά αποδείχθηκε περίτρανα και στην πορεία… Πριν καν περάσει ένας χρόνος η ομάδα έχει διαλυθεί εις στα εξ ων συνετέθη.

Εθνική Ελλάδος: Εμφύλιος και ώρα μηδέν

Η ΕΠΟ οφείλει να διορθώσει άμεσα το λάθος της απομακρύνοντας τον 66χρονο τεχνικό από τη θέση του. Προσοχή όμως. Όχι κάνοντας το ίδιο λάθος. Επιλέγοντας, δηλαδή, προπονητή καθ’ υπόδειξη των παραγόντων των ΠΑΕ.

Τα ονόματα που κυκλοφορούν ήδη, αυτό μαρτυράνε. Ο ένας σπρώχνει τον τάδε, ο άλλος προωθεί τον δείνα. Με αυτό το σκεφτικό δεν θα φτιάξουμε ποτέ ομάδα. Έτσι, το μόνο που θα καταφέρουμε θα είναι να διατηρήσουμε ανοιχτό το μαγαζάκι που θα πουλά την πραμάτεια τους…

Η καλύτερη λύση είναι να προσληφθεί ξένος προπονητής. Και δη Πορτογάλος. Ναι. Πορτογάλος. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Πρώτον. Οι Πορτογάλοι προπονητές έχουν την καλύτερη φήμη πλέον στην αγορά. Γι’ αυτό και δεκάδες κάνουν καριέρα στο εξωτερικό.

Δεύτερον. Πορτογάλοι είναι οι προπονητές στις δυο ομάδες που προσφέρουν τους περισσότερους διεθνείς στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα: Στον Ολυμπιακό ο Πέδρο Μαρτίνς και στην ΑΕΚ (πλέον) ο Μιγκέλ Καρντόσο. Αλλά και ο ΠΑΟΚ έχει άκρες στην Πορτογαλία.

Ένας Πορτογάλος διάδοχος του Αναστασιάδη θα έχει καλή συνεργασία με τους συμπατριώτες του, αποφεύγοντας τις τριβές που είχε ο Άγγελος, όταν έκανε τις προσκλήσεις -και όχι μόνο- στην Εθνική.

Τρίτον. Ένας από τους πιο πετυχημένους προπονητές που είχε η εθνική ήταν ο Φερνάντο Σάντος, πρωταθλητής Ευρώπης (και Nations League) με την Πορτογαλία. Ο Σάντος δεν έχει ξεκόψει τις σχέσεις του με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όλο και κάποιον θα μπορούσε να προτείνει…

Ας μη ξεχνάμε και το άλλο. Μεγαλοστέλεχος της μνημονιακής ΕΠΟ είναι Πορτογάλος. Ο Μέλο Περέιρα, πρόεδρος στην ΚΕΔ. Θα μπορούσε κι αυτός να βάλει ένα χεράκι στην εξεύρεση του κατάλληλου προπονητή. Αμαρτωλός; Μπορεί. Αλλά στην Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ο αναμάρτητος ας ρίξει πρώτος τον λίθο…