Ισπανία: Απεργία δύο εβδομάδων από τις ποδοσφαιρίστριες

Οι παίκτριες του γυναικείου πρωταθλήματος της Ισπανίας συμφώνησαν σε απεργία δύο εβδομάδων για τις αμοιβές και τα εργασιακά δικαιώματα.

Ισπανία: Απεργία δύο εβδομάδων από τις ποδοσφαιρίστριες

Οι ποδοσφαιρίστριες του πρωταθλήματος Ισπανίας συμφώνησαν να απεργήσουν για τις δύο πρώτες αγωνιστικές ημέρες της Liga F, λόγω μιας μακροχρόνιας διαμάχης για τις αμοιβές και τα εργασιακά δικαιώματα.

Η Ισπανία κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών νικώντας την Αγγλία με 1-0 στις 20 Αυγούστου, αλλά τώρα πιθανότατα δεν θα υπάρξουν αγώνες στην κορυφαία γυναικεία κατηγορία της χώρας μέχρι το Σαββατοκύριακο της 30ής Σεπτεμβρίου το νωρίτερο.

Το σχέδιο απεργίας ανακοινώθηκε την Παρασκευή της περασμένης εβδομάδας. Η ένωση παικτών AFE δήλωσε ότι ήρθε έπειτα από «ένα χρόνο διαπραγματεύσεων» που τις άφησε «αντιμέτωπες με την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με τις αρχές».

Αφού συναντήθηκαν στην έδρα της Διασυνοριακής Υπηρεσίας Διαμεσολάβησης και Διαιτησίας (SIMA) για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα την Τετάρτη, τα πέντε συνδικάτα που εκπροσωπούν τους παίκτες αποφάσισαν ότι η απεργία θα προχωρήσει.

Οι παίκτριες ζητούσαν βελτίωση του υφιστάμενου κατώτατου ετήσιου μισθού των 16.000 ευρώ. Ζήτησαν κατώτατο μισθό 25.000 ευρώ για τη φετινή σεζόν και 30.000 ευρώ για την επόμενη σεζόν.

Η Liga F πρότεινε αύξηση στα 18.000 ευρώ, με περαιτέρω σταδιακές αυξήσεις που θα ανέβαζαν το ποσό αυτό στα 25.000 ευρώ σε τρεις σεζόν. Η προσφορά περιελάμβανε επίσης παροχές όπως βοήθεια για τη φροντίδα των παιδιών των παικτριών κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ειδικούς χώρους για θηλασμό και υποτροφίες για σπουδές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Τετάρτης, η Liga F κατέθεσε μια άλλη πρόταση: 20.000 ευρώ κατώτατος μισθός, με την υπόσχεση να επανεξετάσει ξανά το ποσό αυτό εάν τη φετινή σεζόν η Liga F αποφέρει περισσότερα από 8 εκατομμύρια ευρώ εμπορικά κέρδη, οπότε και θα αυξηθεί στα 23.000 ευρώ.

«Τα συνδικάτα πιστεύουν ότι τα σημεία που συμφωνούνται σε μια συλλογική σύμβαση δεν θα πρέπει να εξαρτώνται από τα εμπορικά επιτεύγματα μιας εταιρείας, επειδή τα δικαιώματα ενός εργαζομένου δεν αποτελούν εμπορικό περιουσιακό στοιχείο», ανέφερε το συνδικάτο FUTPRO σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη.

Η FUTPRO δήλωσε ότι τα συνδικάτα και οι παίκτες αποφάσισαν να μειώσουν τις φιλοδοξίες τους στις 23.000 ευρώ με δυνατότητα να φτάσουν τις 25.000 ευρώ αν τα κέρδη της φετινής σεζόν ξεπεράσουν τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Είπε ότι η Liga F παρέμεινε σταθερή στην τελευταία προσφορά της και ως εκ τούτου οι παίκτες αποφάσισαν να απεργήσουν για τις δύο πρώτες αγωνιστικές της σεζόν 2023-24.

Ωστόσο, η ομάδα της Liga F, Τενερίφη, δήλωσε ότι θα εξακολουθήσει να ταξιδεύει στη Σεβίλλη για τον προγραμματισμένο αγώνα της Παρασκευής, «παρά την προγραμματισμένη απεργία» .

Η διαμάχη αυτή χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2018, όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για τη βελτίωση των μισθών και των συνθηκών εργασίας.

Περίπου 16 μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2020, υπογράφηκε τελικά συλλογική σύμβαση που ικανοποιούσε και τις δύο πλευρές και καθόριζε τον κατώτατο μισθό των 16.000 ευρώ.

Οι παίκτριες είχαν προχωρήσει σε απεργία την 9η αγωνιστική της σεζόν 2019-20 και απείλησαν με περαιτέρω δράση, πριν επιτευχθεί η συμφωνία, η πρώτη τέτοια συμφωνία στην ιστορία του ισπανικού γυναικείου ποδοσφαίρου.

Το εναρκτήριο Σαββατοκύριακο της σεζόν 2022-23 της Liga F αναβλήθηκε επίσης μετά την απεργία των αξιωματούχων των αγώνων για τις συνθήκες εργασίας.