Αγγλία: Υποψήφια η Σαρίνα Βίγκμαν για διάδοχος του Σάουθγκεϊτ 

Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θα εξετάσει την προπονήτρια της Εθνικής Γυναικών, Σαρίνα Βίγκμαν, ως υποψήφια για να αναλάβει την ανδρική ομάδα, εάν ή όταν ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ αποχωρήσει από τον ρόλο του ως προπονητής, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της FA, Μαρκ Μπούλινχκχαμ.

Αγγλία: Υποψήφια η Σαρίνα Βίγκμαν για διάδοχος του Σάουθγκεϊτ 

Η Σαρίνα Βίγκμαν οδήγησε την Αγγλία στον τελικό του Μουντιάλ Γυναικών στην Αυστραλία - θα παίξει με την Ισπανία στο Σίδνεϊ την Κυριακή - μόλις 13 μήνες αφότου οδήγησε την ομάδα στον πρώτο της διεθνή τίτλο στο Euro 2022.

Η πρώην προπονήτρια της Ολλανδίας, η οποία έχει συμβόλαιο με την FA μέχρι το 2025, αναμένεται να είναι ο βασικός υποψήφιος για να διαδεχθεί τον Βλάτκο Αντονόφσκι στην προπονητική ηγεσία της Εθνικής ομάδας των ΗΠΑ, μετά την απόφασή του να παραιτηθεί μετά την αποχώρηση των παγκόσμιων πρωταθλητριών στις «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Όμως, έχοντας μεταμορφώσει τις τύχες της γυναικείας ομάδας της Αγγλίας από τότε που αντικατέστησε τον Φιλ Νέβιλ στη θέση του προπονητή τον Σεπτέμβριο του 2021, ο διευθύνων σύμβουλος της FA, Μαρκ Μπούλινχκχαμ δήλωσε ότι η Βίγκμαν «μπορεί να κάνει ό,τι θέλει στο ποδόσφαιρο», ενώ δήλωσε ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να αναλάβει μια γυναίκα την διοίκηση της ανδρικής ομάδας.

«Οι άνθρωποι πάντα λένε ότι είναι ο καλύτερος άνθρωπος για τη δουλειά ή ο καλύτερος Άγγλος», δήλωσε ο Μπούλινγκχαμ την Πέμπτη. «Γιατί πρέπει να είναι άνδρας;

Νομίζω ότι η απάντησή μας είναι πάντα: 'είναι ο καλύτερος άνθρωπος για τη δουλειά'. Πιστεύουμε ότι η Σαρίνα κάνει εξαιρετική δουλειά και ελπίζουμε να συνεχίσει να την κάνει για πολύ καιρό. Νομίζω ότι η Σαρίνα θα μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει στο ποδόσφαιρο.

Αν κάποια στιγμή στο μέλλον αποφασίσει ότι θέλει να ασχοληθεί με το ανδρικό ποδόσφαιρο, αυτό θα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, αλλά αυτό είναι δικό της θέμα, σωστά;

Δεν νομίζω ότι πρέπει να το δούμε ως ένα βήμα προς τα πάνω. Αν αποφασίσει κάποια στιγμή στο μέλλον να ακολουθήσει διαφορετική κατεύθυνση, νομίζω ότι είναι απόλυτα ικανή γι' αυτό.

Είναι το καλύτερο άτομο για τη δουλειά, αν αυτό το καλύτερο άτομο είναι μια γυναίκα, τότε γιατί όχι; Αναλύετε τη δεξαμενή για κάθε θέση εργασίας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και νομίζω ότι υπάρχει μια πραγματικά ισχυρή και ποικιλόμορφη δεξαμενή ανδρών και γυναικών για κάθε μεγάλη εθνική θέση εργασίας;

Όχι, νομίζω ότι η δεξαμενή ταλέντων είναι μικρή και για τους δύο. Αλλά δεν μου αρέσει η νοοτροπία ότι πρέπει να είναι άνδρας».

Το συμβόλαιο του Σάουθγκεϊτ ως προπονητή της ανδρικής ομάδας διαρκεί μέχρι το τέλος του Euro 2024, αλλά έχει πει ότι σκέφτηκε να παραιτηθεί από τη δουλειά μετά τον αποκλεισμό της Αγγλίας στην προημιτελική φάση του Κατάρ 2022.

Παρόλο που οι Γκρέιαμ Πότερ, Φρανκ Λάμπαρντ, Στίβεν Τζέραρντ και Έντι Χάουι είναι πιθανό να είναι υποψήφιοι για να αντικαταστήσουν τον Σάουθγκεϊτ, ο οποίος ανέλαβε την ευθύνη τον Σεπτέμβριο του 2016, δεν υπάρχει κανένας εξαιρετικός υποψήφιος στο ανδρικό παιχνίδι που να μπορεί να φτάσει το πρόσφατο ιστορικό της Βίγκμαν, όταν το αφεντικό των ανδρών της Αγγλίας τελικά αποχωρήσει.

Καμία γυναίκα δεν έχει διοριστεί ως προπονητής ανδρικής ομάδας σε ανώτερο ποδόσφαιρο - η Χάνα Ντίνγκλεϊ ήταν για λίγο υπεύθυνη της Φόρεστ Γκριν Ρόβερς της EFL League Two κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού - αλλά ο Μπούλινγκχαμ δήλωσε ότι το ποδόσφαιρο είναι πίσω από άλλα αθλήματα όσον αφορά τις γυναίκες προπονητές.

«Νομίζω ότι το ποδόσφαιρο βρίσκεται πίσω από άλλα αθλήματα όσον αφορά την έλλειψη γυναικών προπονητών στο κορυφαίο επίπεδο; Ναι, και πιστεύω ότι αυτό πρέπει να αλλάξει» , δήλωσε ο Μπούλινγκχαμ. «Και επίσης, πιστεύω ότι η Σαρίνα θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε δουλειά στο ποδόσφαιρο; Ναι, το πιστεύω.

Είμαι πολύ ευχαριστημένος με τη δουλειά που κάνει και ελπίζω να παραμείνει σε αυτή τη δουλειά για πολύ καιρό.

Η Σαρίνα κάνει τις Lionesses και πιστεύουμε ότι είναι κρίσιμο να κάνει αυτή τη δουλειά και κάνει εξαιρετική δουλειά. Δεν μας αρέσει να υπονοούμε ότι η ανδρική ομάδα είναι πάνω από αυτό. Ξέρω ότι δεν ήταν, αλλά κάποιοι το υπονοούν αυτό.

Η Σαρίνα κάνει εξαιρετική δουλειά σε αυτό που κάνει και θέλουμε να συνεχίσει να το κάνει.

Αν και όταν έχουμε κενή θέση σε μία από τις θέσεις των ανώτερων προπονητών της ανδρικής ή της γυναικείας ομάδας μας, θα επιλέξουμε το καλύτερο άτομο για τη δουλειά, το οποίο θα είναι το καλύτερο άτομο ικανό να κερδίζει αγώνες» .