Μουντιάλ Γυναικών: Τα πάντα για τον τελικό Ισπανία - Αγγλία

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον τελικό του Μουντιάλ Γυναικών ανάμεσα στην Ισπανία και την Αγγλία (20/8, 13:00, ΑΝΤ1). 

Μουντιάλ Γυναικών: Τα πάντα για τον τελικό Ισπανία - Αγγλία

Η Ισπανία και η Αγγλία θα τεθούν αντιμέτωπες στον τελικό του Μουντιάλ Γυναικών του 2023.

Τα γκολ των Έλα Τουν, Λόρεν Χεμπ και Αλέσια Ρούσο έστειλαν την Αγγλία στον πρώτο της τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου από το 1966, με την απάντηση της Σαμ Κερ να μην είναι αρκετή για την οικοδέσποινα Αυστραλία, η οποία θα διεκδικήσει την τρίτη θέση στον Μικρό Τελικό του Σαββάτου (19/8).

Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον τελικό του Μουντιάλ Γυναικών:

Πότε είναι ο τελικός του Μουντιάλ Γυναικών;

Ο τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών 2023 θα διεξαχθεί την Κυριακή 20 Αυγούστου.

Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 13:00 ώρα Ελλάδος στο Stadium Australia στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.

Ποιος συμμετέχει;

Η Ισπανία θα αντιμετωπίσει την Αγγλία στον τελικό.

Πώς το έκαναν η Ισπανία και η Αγγλία;

Πώς η Ισπανία έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ Γυναικών:

Η Ισπανία ξεκίνησε εξαιρετικά το τουρνουά, κερδίζοντας την Κόστα Ρίκα και τη Ζάμπια με 3-0 και 5-0 αντίστοιχα, αλλά στη συνέχεια υπέστη ήττα-σοκ από την Ιαπωνία στον τελευταίο αγώνα του ομίλου της.

Αυτή η ήττα σήμαινε ότι τερμάτισε δεύτερη στον όμιλο Γ, προετοιμάζοντας έναν νοκ άουτ αγώνα με την Ελβετία. Όμως οι Ισπανές επέστρεψαν στη φόρμα τους, συντρίβοντας τις αντιπάλους τους με 5-1.

Στη συνέχεια αντιμετώπισαν την Ολλανδία, κερδίζοντας 2-1 στην παράταση, πριν νικήσουν τη Σουηδία - που πέταξε έξω τις ΗΠΑ - για να εξασφαλίσουν τη θέση τους σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών για παρθενική φορά.

Πώς η Αγγλία έφτασε στον τελικό του Μουντιάλ Γυναικών:

Η Αγγλία προχώρησε ομαλά στη φάση των ομίλων, νικώντας με 1-0 την Αϊτή και τη Δανία, προτού ανεβάσει στροφές απέναντι στην Κίνα. Κέρδισαν με 6-1 και κατέκτησαν την πρώτη θέση στον όμιλο Δ.

Όμως, στη φάση των "16" της διοργάνωσης, απέναντι στην πεισματάρα Νιγηρία, ίδρωσαν, ιδίως αφού η Λόρεν Τζέιμς είδε κόκκινη για ένα μαρκάρισμα. Όμως κρατήθηκαν και επικράτησαν στα πέναλτι.

Έπρεπε επίσης να δουλέψουν σκληρά απέναντι στην Κολομβία, μένοντας πίσω στο σκορ για πρώτη φορά στο τουρνουά. Αλλά πάλεψαν για να κερδίσουν 2-1 και στη συνέχεια ξεπέρασαν την οικοδέσποινα Αυστραλία για να φτάσουν στον τελικό.

Το γήπεδο του τελικού

Έχουν κατακτήσει ποτέ η Ισπανία ή η Αγγλία Μουντιάλ Γυναικών;

Όχι, καμία από τις δύο ομάδες του τελικού της Κυριακής δεν έχει κερδίσει Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών.

Η Αγγλία κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το περασμένο καλοκαίρι, έχοντας νικήσει την Ισπανία στα προημιτελικά.

Η γυναικεία ομάδα της Ισπανίας δεν έχει κερδίσει ποτέ μεγάλο τουρνουά.

Ποιο είναι το χρηματικό έπαθλο για το Μουντιάλ Γυναικών;

Καθώς το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει αναπτυχθεί σημαντικά σε όλο τον κόσμο από το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο, προσφέρονται περισσότερα χρήματα στα έθνη που διαγωνίζονται από ό,τι στο παρελθόν.

Το χρηματικό έπαθλο - το οποίο θα μοιραστεί και στις 32 ομάδες - ανέρχεται σε 110 εκατομμύρια δολάρια (88 εκατομμύρια λίρες), μια αναβάθμιση σχεδόν 300% σε σχέση με τα 30 εκατομμύρια δολάρια (24 εκατομμύρια λίρες) που προσφέρθηκαν το 2019.

Η FIFA ανακοίνωσε ότι ένα ποσοστό του χρηματικού επάθλου θα διανεμηθεί απευθείας στις παίκτριες, οπότε υπάρχουν ξεχωριστά ποσά για τα χρηματικά έπαθλα που λαμβάνουν οι παίκτριες και οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες των χωρών που συμμετέχουν.

Κάθε παίκτρια θα λάβει 195.000 δολάρια (155.200 λίρες) για την συμμετοχή στον του τελικό με τις νικήτριες να λαμβάνουν 270.000 δολάρια (214.875 λίρες).

Κάθε συμμετέχον έθνος θα κερδίσει 3,02 εκατ. δολάρια (2,4 εκατ. λίρες) για την συμμετοχή στον τελικό με το νικητήριο έθνος να παίρνει 4,29 εκατ. δολάρια (3,41 εκατ. λίρες).