Και όμως… Υπάρχει χρόνος!

Οι ημερομηνίες που προκύπτουν για την ολοκλήρωση των Ελληνικών πρωταθλημάτων, σύμφωνα με τις νέες προθεσμίες της UEFA, πάντα σε συνάρτηση με την πορεία της κρίσης του κορονοϊού

Και όμως… Υπάρχει χρόνος!

Την περασμένη Πέμπτη λίγο ήθελε να γίνει η Ελλάδα η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα διέκοπτε επίσημα το πρωτάθλημα της Super League 1. Η πρόταση κατατέθηκε από τον Παναθηναϊκό υποστηρίχθηκε από μερικές ακόμα ομάδες (Πανιώνιος, Παναιτωλικός, Άρης) και αν δεν επενέβαιναν οι ψυχραιμότεροι, με μπροστάρη τον Ολυμπιακό, θα έμπαινε λουκέτο από τις 2 Απριλίου. Σε μια χώρα που εξακολουθεί να διατηρεί εξαιρετικά χαμηλά τους αριθμούς νεκρών και κρουσμάτων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και που δέχεται συγχαρητήρια για την διαχείριση της πρωτοφανούς παγκόσμιας κρίσης.

Και αυτή η κίνηση έγινε όταν στην Ιταλία των εκατοντάδων νεκρών κάθε ημέρα δεν έχει γίνει ακόμα κάτι αντίστοιχο. Ούτε στην Αγγλία των επίσης εκατοντάδων θυμάτων καθημερινά, όπου σπάνε το κεφάλι τους να βρουν το πώς θα ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, ακόμα και με καθημερινές αναμετρήσεις μέσα στον Ιούλιο. Στη, δε, Γερμανία, τον επίσης περισσότερων νεκρών καθημερινά σε σχέση με τη χώρα μας, οι ομάδες της Μπουντεσλίγκα επέστρεψαν στις προπονήσεις και είναι έτοιμες να υπηρετήσουν πλάνο επανέναρξης του πρωταθλήματος στις 2 Μαΐου, φυσικά κεκλεισμένων των θυρών.

Είναι αυτονόητο πως στην παρούσα χρονική συγκυρία, δεν μπορούμε να μιλάμε ακόμα για μπάλα στη χώρα μας. Υπάρχει μπροστά μας ο κομβικός -όπως αξιολογείται από τους εν Ελλάδι ειδικούς- μήνας Απρίλιος για την εξέλιξη και την αντιμετώπιση της ασθένειας. Υπάρχει, ωστόσο, χρόνος ! Η UEFA, που επιθυμεί διακαώς την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και πιέζει με όλες τις δυνάμεις της προς αυτήν την κατεύθυνση, άδειασε το καλαντάρι του Ιουνίου και του Ιουλίου από διεθνείς υποχρεώσεις.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για τα Ελληνικά πρωταθλήματα ; Πως αν ληφθεί απόφαση για –κεκλεισμένων των θυρών- προπονήσεις των ομάδων στις 15 ή και 20 Μαΐου και με ένα μίνιμουμ 15νθήμερο-20ήμερο διάστημα προετοιμασίας, θα μπορεί να δοθεί επανέναρξη το Σαββατοκύριακο 6-7 Ιουνίου. Σε αυτήν την περίπτωση και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 3ης Αυγούστου που δίνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων υπάρχουν εννιά Σαββατοκύριακα, όπου μπορούν να γίνουν οκτώ αγωνιστικές πρωταθλήματος και ο τελικός του κυπέλλου. Και σε τρεις Τετάρτες μέσα σε αυτό το δίμηνο, δύο ακόμα αγωνιστικές πλέι οφ και οι επαναληπτικοί ημιτελικοί κυπέλλου.

Όσο για την Β’ Εθνική, όπου απομένουν δύο αγωνιστικές κανονικής περιόδου και δέκα για τα πλέι οφ και πλέι άουτ, μπορούν να αξιοποιηθούν ακριβώς οι ίδιες ημερομηνίες. Τα εννιά Σαββατοκύριακα του διμήνου Ιουνίου και Ιουλίου και τρεις μεσοβδόμαδες αγωνιστικές. Στην Φούτμπολ Λιγκ τα πράγματα είναι ακόμα πιο απλά, αφού απομένουν μόλις τρεις αγωνιστικές και το πρωτάθλημα μπορεί να ολοκληρωθεί «ανθρώπινα», μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου.

Προφανώς το παραπάνω πλάνο που καιρό τώρα θεωρείται ως ευκταίο σενάριο για την επάνοδο στην ποδοσφαιρική κανονικότητα στην Ελλάδα, είχε κατά νου και ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, όταν έκανε την περασμένη Παρασκευή τις δηλώσεις για προπονήσεις τον Μάιο και μπάλα τον Ιούλιο. Το μείζον ερώτημα παραμένει: Θα καταστεί δυνατό να αρχίσουν οι προπονήσεις, έστω και κεκλεισμένων των θυρών, στις 20 Μαΐου το αργότερο ; Πλέοντας σε αχαρτογράφητα νερά, όπου τα πάντα επαναξιολογούνται σε καθημερινή βάση, ουδείς μπορεί να το πει με βεβαιότητα.

Μπορούν ωστόσο οι εμπλεκόμενοι να κάνουν υπομονή και να περιμένουν, αρχικά μέχρι τις 24 Απριλίου, όπου τοποθετείται η επόμενη σύσκεψη των επιτελών της Superleague 1. Και αν χρειαστεί, ας δοθεί και νέα παράταση, ακόμα τριών εβδομάδων, μέχρι τις 10-15 Μαΐου ώστε να ληφθεί η τελική απόφαση, με όλα όσα θα ισχύουν σε 40 ημέρες από τώρα. Και αν τότε το έδαφος δεν είναι πρόσφορο για την -υπό περιορισμούς- επάνοδο στην αγωνιστική δράση ας μπει λουκέτο, έχοντας όμως εξαντληθεί κάθε πιθανότητα και προοπτική, με γνώμονα πάνω από όλα την Υγεία και τις συνθήκες ασφάλειας στους αγωνιστικούς χώρους και τις κερκίδες.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110