Ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Μπάρκα και πήρε το μπαχαλοκύπελλο

Ο Μπάρκας κράτησε την ΑΕΚ όρθια την ΑΕΚ για 65 λεπτά μέχρι που ο Βιεϊρίνια τον νίκησε με αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ. Στις καθυστερήσεις ο Πέλκας σφράγισε τη νίκη του  ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου.

Ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Μπάρκα και πήρε το μπαχαλοκύπελλο

Σε έναν τελικό που ο πόλεμος έξω από το γήπεδο και στις κερκίδες είχε αντικαταστήσει την ποδοσφαιρική γιορτή ο ΠΑΟΚ στάθηκε καλύτερα στο τερέν και πήρε με το σπαθί του το τρόπαιο.

Μπορούσε να καθαρίσει και πιο εύκολα το ματς αν δεν έπεφτε πάνω στον εκπληκτικό Βασίλη Μπάρκα και αν το πρώτο του κανόνι, ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς δεν είχε πάθει μια άνευ προηγουμένου αφλογιστία.

Ο Πρίγιοβιτς έχασε το πρώτο πέναλτι στη διάρκεια της σεζόν ενώ απέτυχε και σε ένα ανεπανάληπτο τετ α τετ με τον Μπάρκα. Ο γκολκίπερ της ΑΕΚ ήταν ο κυματοθραύστης κάθε επίθεσης του ΠΑΟΚ, καλύπτοντας τις αδυναμίες των αμυντικών του.

Η ΑΕΚ έπαιξε κλεφτοπόλεμο. Ακόμη κι έτσι όμως θα μπορούσε να πάει το ματς στην παράταση αν ο Αραούχο σημάδευε λίγα εκατοστά πιο αριστερά στο σουτ που επιχείρησε στο 89΄.

Οι δυο ομάδες τέλειωσαν το ματς, με 9 παίκτες ο ΠΑΟΚ και με 10 η ΑΕΚ. Ο Ισπανός διαιτητής Μπορμπαλάν δεν αστειευόταν.

Το χαρτί Μπίσεσβαρ

Ο Λουτσέσκου προτίμησε για την αριστερή πτέρυγα της επίθεσης τον Μπίσεσβαρ αντί του Μακ. Από την άλλη πλευρά ο Χιμένεθ εμπιστεύτηκε θέση βασικού στον Μάνταλο, κρατώντας τον Χριστοδουλόπουλο στον πάγκο.

Ο ΠΑΟΚ από την αρχή έπαιξε ποδόσφαιρο κατοχής φορτώνοντας κυρίως την αριστερή του πτέρυγα. Από κει δημιούργησε την πρώτη του καλή φάση στο 8΄, με τον Μπίσεσβαρ που σέντραρε αλλά το σουτ του Μαουρίτσιο έστειλε τη μπάλα άουτ.

Στο ίδιο διάστημα η ΑΕΚ προσπάθησε να χτυπήσει στις αντεπιθέσεις με τους Αραούχο και Λιβάγια. Σε δυο τέτοιες επιθέσεις, ο Λιβάγια στο 11΄ και ο Αραούχο στο 12΄ που, έγιναν τελικοί αποδέκτες της μπάλας, δεν βρήκαν στόχο.

Δίχως πίεση για μερικά λεπτά η άμυνα της ΑΕΚ χαλάρωσε και στο 16΄ ο Τσιγκρίνσκι έκανε την γκέλα του αγώνα, όμως ο Μπίσεσβαρ που βρέθηκε απέναντι στον Μπάρκα ενήργησε βεβιασμένα. Ο Ολλανδός έκανε το σωστό στο 18΄ όταν και πάλι πάτησε στην περιοχή αλλά η μπάλα ούτε αυτή τη φορά του έκανε το χατίρι.

Ο Μπίσεσβαρ, με τη συχνή μετακίνηση του στον άξονα, μπέρδευε την άμυνα της ΑΕΚ που δεν ήξερε πως να τον αντιμετωπίσει.

Ο Μπίσεσβαρ πήρε έξυπνα στο 23΄ το πέναλτι βάζοντας το σώμα του ανάμεσα στη μπάλα και στον Μπακάκη. Ο Μπάρκας δεν «έφαγε» την προσποίηση του εκτελεστή Πρίγιοβιτς και με πλονζόν στην αριστερή του γωνία έστειλε τη μπάλα κόρνερ.

Οι παίκτες του ΠΑΟΚ έκαναν μερικά λεπτά να συνέρθουν από το σοκ. Στο 31' ο Πέλκας δοκίμασε από μακριά τα αντανακλαστικά του Μπάρκα και τα βρήκε σε άριστη κατάσταση. Στο 35΄ ο Μπάρκας σταμάτησε στο τετ α τετ τον Κάμπος και έτσι οι δυο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια χωρίς σκορ.

Το φάουλ του Βιεϊρίνια

Ο Μπάρκας μπήκε ζεστός και στο β΄ μέρος. Στο 50΄ είπε όχι και στον Πρίγιοβιτς που είχε όλη την άνεση να πλασάρει αλλά υπολόγισε χωρίς τα μακριά χέρια του γκολκίπερ. Στο σημείο αυτό ο Λουτσέσκου αντικατέστησε τον Κάμπος με τον Μακ και ο Χιμένεθ τον Χουλτ με τον Γκάλο (με τη διαφορά ότι η αλλαγή αυτή ήταν αναγκαστική).

Ο Πέλκας στο 60΄ ξέφυγε από τα πλάγια, άδειασε τον Τσιγκίνσκι και σούταρε, όμως είδε κι αυτός τη μπάλα να φεύγει έξω. Στο 65΄ ο Βράνιες σταμάτησε την επέλαση του Κάνιας. Το φάουλ χτύπησε ο Βιεϊρίνια με τέχνη και πονηράδα προς τη γωνιά του Μπάρκα. Ο γκολκίπερ που είχε το νου του μήπως η μπάλα περάσει πάνω από το τείχος, άργησε να εκτιναχθεί και είδε την εστία του να παραβιάζεται...

Ο Χιμένεθ αμέσως έβγαλε τον Μάνταλο που έτσι κι αλλιώς δύσκολα θα έβγαζε το 90λεπτο λόγω της μεγάλης αποχής από τους αγώνες κι έριξε στο ματς το καλύτερο χαρτί του, τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο. Στο 72΄ φόρτωσε κι άλλο την επίθεσή του βάζοντας τον Γιακουμάκη αντί του Μπακασέτα.

Η ώρα του Μπορμπαλάν

Η απάντηση του Λουτσέσκου άκουγε στο όνομα Σάκχοφ... Ο Ουκρανός πήρε τη θέση του Μπίσεσβαρ... Η αλλαγή του Χιμένεθ απέδωσε πρώτη. Στο 76΄ ο Γιακουμάκης αστόχησε στην κεφαλιά... Η ώρα του Μπορμπαλάν ήρθε στο 79΄. Ο Ισπανός απέβαλε τον Μαουρίτσιο για βίαιο τάκλιν στον Αραούχο. Κι αμέσως μετά (με δεύτερη κάρτα) τον Βράνιες που αρπάχτηκε με τον Βιεϊρίνια.

Στο 81΄ ο Πασχαλάκης έκανε την πρώτη του απόκρουση στον αγώνα σε σουτ του Αραούχο. Ο Αργεντινός έχασε την καλύτερη ευκαιρία για να ισοφαρίσει σουτάροντας άουτ στο 89΄. Στο 91΄ ο Πέλκας σημείωσε το 2-0, πήρε κίτρινη κάρτα για τον πανηγυρισμό του εκτός γηπέδου. Και πάνω στο χαμό, είδε κόκκινη και ο Βαρέλα.

Το ματς διακόπηκε για δυο λεπτά λόγω της εισβολής οπαδών του ΠΑΟΚ στο τερέν. Ο Μπορμπαλάν απείλησε να στείλει τις ομάδες στα αποδυτήρια. Τελικά έδωσε συνέχεια στο ματς, ίσα ίσα για να σφυρίξει τη λήξη.

Μικρογραφία

Γήπεδο: ΟΑΚΑ
ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0

Σκόρερ: 65΄ Βιεϊρίνια, 91΄ Πέλκας
Διαιτητής: Μπορμπαλάν (Ισπανία)
Κάρτες: Kόκκινη: 79΄ Μαουρίτσιο, 79΄ Βράνιες (2η κίτρινη), 92΄ Βαρέλα- Κίτρινες: 46΄ Λιβάγια, 64΄ Βράνιες, 70΄ Μπακασέτας, 90΄ Γαλανόπουλος - 6΄ Κάμπος, 21΄ Μάτος, 45΄ Κρέσπο, 92' Πέλκας

Συνθέσεις:

ΑΕΚ: Μπάρκας, Μπακάκης, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ (53’ Γκάλο), Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μάνταλος (67’ Χριστοδουλόπουλος), Μπακασέτας (73’ Γιακουμάκης), Αραούχο, Λιβάγια.

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βεϊρίνια (82’ Μαλεζάς), Μαουρίσιο, Κάνιας, Μπίσεσβαρ (75’ Σακχόφ), Πέλκας, Κάμπος (51’ Μακ), Πρίγιοβιτς.