Τελικά τα μπάτζετ παίζουν ποδόσφαιρο;

Στο ποδόσφαιρο παίζουν ρόλο οι φανέλες και τα ονόματα ή μήπως και τα μπάτζετ;

Τελικά τα μπάτζετ παίζουν ποδόσφαιρο;

Σε δύσκολες μέρες όπως αυτές που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια υπάρχουν άνθρωποι που «ματώνουν» οικονομικά ώστε να κρατήσουν ομάδες πρωταγωνίστριες σε χαμηλότερες κατηγορίες. Στην προκειμένη φάση θα μιλήσουμε για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και θα προσπαθήσουμε και εμείς από την μεριά μας, να κατασταλάξουμε αν ο τίτλος που έχουμε δώσει στο κείμενο ισχύει ή αν είναι απλά ένα ακόμα ρητορικό ερώτημα.

Νομίζω, ότι οι περισσότεροι θα συμφωνήσουν πως τα χρήματα δεν φέρνουν από μόνα τους την επιτυχία, αλλά προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες και εχέγγυα σε όποιον έχει τον τρόπο να τα χειριστεί με τον σωστό τρόπο.

Γενικότερα στα αθλήματα και κυρίως στο ποδόσφαιρο πολλές φορές έχει αποδειχτεί πως όποιος σπαταλάει και δίχως σχέδιο, θέλοντας να... αγοράσει την επιτυχία, τις περισσότερες φορές απέτυχε παταγωδώς. Προσέξτε, δεν λέμε πάντα, αλλά τις περισσότερες φορές. Δεν λέμε ότι η οικονομική ευχέρεια δεν είναι ικανή να ανοίξει πόρτες και μονοπάτια της επιτυχίας, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν φτάνει από μόνη της.

Χρειάζεται σχέδιο, συγκεκριμένους ανθρώπους στα κατάλληλα πόστα και φυσικά γνώση και οργάνωση. Μια από τις πιο συνηθισμένες απορίες, η καλύτερα συζητήσεις από γήπεδα μέχρι καφενεία, είναι αν τα μπάτζετ παίζουν μπάλα.Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, θεωρώ πως ναι παίζουν ρόλο και μάλιστα μεγάλο.

Ειδικά σε πρωταθλήματα «μαραθώνιους» όπως η φετινή Γ’ Εθνική, συνήθως υπερισχύει η πιο… πλούσια, η πιο ποιοτική και έμπειρη ομάδα. Ε, έτσι ακριβώς θα λέγαμε ότι έγινε και στην κανονική διάρκεια του φετινού πρωταθλήματος.

Στους περισσότερους ομίλους, οι ομάδες που πήραν την απευθείας άνοδο για ανώτερη κατηγορία αλλά και αυτές που έφτασαν στα μπαράζ ήταν αυτές που είχαν το πιο ποιοτικό, «βαρύ» και πλούσιο υλικό από άποψης ποδοσφαιριστών. Τώρα θα μου πείτε ποια άνοδο πήραν ρε αδερφέ; Αν περάσει η αναδιάρθρωση τότε ουσιαστικά θα είναι σαν να αγωνίζονται στην ίδια κατηγορία. Τέλος πάντων, ξεφύγαμε από το βασικό μας θέμα.

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά όμως. Στον 1ο όμιλο η Καβάλα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και είναι έτοιμη να επιστρέψει και πάλι δυνατή στον ελληνικό ποδοσφαιρικό χάρτη. Οι «Αργοναύτες» συμμετείχαν σε έναν όμιλο που περιείχε και άλλα βαριά ονόματα, ωστόσο έκαναν την διαφορά χάρις στην ποιότητα που έχουν τόσο στο ανασταλτικό όσο και στο μεσοεπιθετικό κομμάτι.

Επιπλέον, έχουν την τύχη να κάθεται στον πάγκο τους, ένας προπονητής καταξιωμένος και με μία πετυχημένη σταδιοδρομία στη Σούπερ Λιγκ, όπως ο Παύλος Δερμιτζάκης. Οι άνθρωποι της Καβάλας, επένδυσαν, έχτισαν και τελικώς δικαιώθηκαν. Στο ίδιο μοτίβο βάδισε και η ιστορική Βέροια με την «Βασίλισσα του Βορρά» να καθοδηγείται από ένα άνθρωπο που έχει την κατάλληλη και απαιτούμενη εμπειρία από ανώτερες κατηγορίες, όπως ο Σάκης Θεοδοσιάδης.

Δικαίωση και για τις δύο ομάδες του Βόλου. Τον Ολυμπιακό και τη Νίκη. Ο πρώτος πήρε την άνοδο έχοντας στο ρόστερ του παίκτες όπως ο Βαγγέλης Μάντζιος και ο Στάθης Ρόκας, ενώ οι «κυανόλευκοι» έχουν το τιμόνι τους έναν από τους πιο καλούς προπονητές γενικότερα στο πρωτάθλημα. Τον Ράτκο Ντόστανιτς που είχε την άνεση να δουλέψει και με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές τους οποίους τροφοδότησε η διοίκηση της Νίκης, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη για τα δεδομένα της Γ’ Εθνικής.

Τα τρία πιο τρανταχτά παραδείγματα όμως είναι αυτά του Αιγάλεω, του Ιωνικού και του Ασπροπύργου. Το «Σίτι» το καλοκαίρι που μας πέρασε, χτίστηκε με σκοπό να επιστρέψει άμεσα στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Η διοίκηση της ομάδας φρόντισε να θωρακίσει το ρόστερ με παίκτες έμπειρους που μπορούν να κάνουν την διαφορά και αν κρίνει κανείς από το τελικό αποτέλεσμα, οι κόποι, ο ιδρώτας αλλά και τα λεφτά που δαπανήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην ομάδα έπιασαν τόπο.

Αρκεί να ρίξει μία ματιά κανείς στο υλικό του Αιγάλεω. Θα δει παίκτες όπως ο Παπαζαχαρίας, ο Φαρινόλα και άλλοι. Επίσης ο Ιωνικός έχοντας από πίσω του μία πολύ ισχυρή διοίκηση, κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τα μπαράζ, έχοντας στο ρόστερ του παίκτες όπως ο Κατσικογιάννης, ο Δημακάκος, ο Μουστάκης και άλλοι.

Για το τέλος αφήσαμε τον Ασπρόπυργο. Μία ομάδα η οποία για πολλούς θα μπορούσε άνετα να σταθεί αξιοπρεπώς σε μεγαλύτερες κατηγορίες. Με τον Γιώργο Βαζάκα στην τεχνική ηγεσία και τους Πετρόπουλο, Καραλή και Παντελίδη μεταξύ άλλων στο γήπεδο οι «κυανόλευκοι» ήταν… ο φόβος και ο τρόμος για κάθε αντίπαλο κατακτώντας φυσικά το πρωτάθλημα στον 8ο όμιλο. Τελικά, ότι πληρώνεις παίρνεις…;