Ακριβό μου... παλτό!

Οι 10 μεταγραφές – «βόμβες» στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, που τελικά αποδείχθηκαν σφεντόνες. Ποδοσφαιριστές με πλούσιο ιστορικό που πάτησαν στη χώρα μας για τις πίστες και για τα τελευταία τους ένσημα.

Ακριβό μου... παλτό!

Γράφουν οι ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΑΡΟΣ και ΗΛΙΑΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ

Διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Του μήνα που οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας κάνουν τις τελευταίες κινήσεις τους για ολοκληρώσουν το «παζλ». Συνήθως είναι η εποχή που γίνονται οι «δυνατές» μεταγραφές. Γνωστές σε όλους μας ως «μπαμ». Προσθήκες που έστειλαν κόσμο και κοσμάκι στα αεροδρόμια αλλά δυστυχώς δεν έπαιξαν. Παρουσιαστήκαν κατώτερες του αναμενομένου και αποδείχθηκαν…«παλτά». Ονόματα που πληρώθηκαν ακριβά για να κάνουν πάταγο και να προσφέρουν. Ποδοσφαιριστές με βαρύ βιογραφικό στην πλάτη τους αλλά δυστυχώς το μόνο που άφησαν παρακαταθήκη στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι η καζούρα του αντίπαλου οπαδού για την προσφορά του. Το «ΦΩΣ» έτρεξε στο παρελθόν. Θυμήθηκε τις βόλτες του Γκοβού στα μπουζούκια των Αθηνών, τον «γυάλινο Εσσιέν» και τα σουβλάκια του Έρικ στην Αθήνα. Έτσι, σας παρουσιάζει τις 10 «καυτές» μεταγραφές του καλοκαιριού που δεν έκαναν απόσβεση των χρημάτων που δαπανήθηκαν για να αγωνιστούν στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Το μαργαριτάρι που δεν… έλαμψε

Καλοκαίρι του 1999 και η ΑΕΚ κάνει το κόλπο γκρόσο και ντύνει στα «κιτρινόμαυρα» τον Ντράγκαν Τσίριτς. Το «Μαργαριτάρι του Βελιγραδίου», όπως ήταν ένα από τα πολλά παρατσούκλια που είχε, μετακόμισε από την Βαρκελώνη και το Καμπ Νου στην Αθηνά με τη μορφή δανεισμού και οψιόν αγοράς από την Μπαρτσελόνα του Φαν Χαλ του οποίου αποτέλεσε και προσωπική επιλογή για την μετακίνησή του στην Μπάρτσα από την Παρτιζάν. Στο άκουσμα της είδησης της μεταγραφής του Τσίριτς στην ΑΕΚ, οι φίλοι της Ένωσης κατέκλυσαν το αεροδρόμιο και επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Σέρβο ο οποίος ερχόταν στην ομάδα του τότε προπονητή της ΑΕΚ και συμπατριώτη του Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς για να προσφέρει τα μέγιστα. Τελικά το μαργαριτάρι του Βελιγραδίου δεν κατάφερε να… λάμψει, με τον Τσίριτς να μένει στη Νέα Φιλαδέλφεια για μόλις μία σεζόν, καθώς η ΑΕΚ δεν ενεργοποίησε την οψιόν. Ο ίδιος επέστρεψε στην Ισπανία και την Βαγιαδολίδ αφού είχε πάρει την ελευθέρας του από την Μπαρτσελόνα.


«Το όνομα σου είναι τρέλα..»

Με τον Μάκη Ψωμιάδη στο «τιμόνι», το καλοκαίρι του 2001 η ΑΕΚ φέρνει στην Ελλάδα τον Ερίκ Ραμπεσαντρατανά. Ο πρώην αρχηγός της Παρί, πατάει Ελλάδα και ντύνεται στα «κιτρινόμαυρα» με το ποσό των με 800.000 ευρώ το χρόνο. Να τονίσουμε πως η είδηση αυτή συζητήθηκε στο Παρίσι, με τους Γάλλους να ευχαριστούν την Ένωση για τα χρήματα. Τα περιττά κιλά φαινόντουσαν από μακριά αλλά οι οπαδοί της ΑΕΚ έκαναν κακό χαμό στο αεροδρόμιο δίχως να ρίξουν ιδιαίτερη έμφαση στη κακή κατάσταση του παίκτη. Άλλωστε ο Έρικ δήλωσε πως χρειαζόταν λίγες μέρες για να αποκτήσει ξανά τη φόρμα του. Φήμες έκαναν λόγο πως μετά από κάθε προπόνηση πήγαινε στο αγαπημένο του σουβλατζίδικο για να γεμίσει το στομάχι του. Ο Γάλλος με καταγωγή από τη Μαγαδασκάρη, δεν έπαιξε σε αγώνα πρωταθλήματος ενώ είχε τρεις συμμετοχές στο Κύπελλο Ελλάδος και δύο για το Κύπελλο UEFA. Στο τελευταίο του παιχνίδι με τον «δικέφαλο» έπαιξε ένα λεπτό με τους φίλους της Ένωσης να μένουν μόνο με το σύνθημα που τον υποδέχθηκαν : «Το όνομα σου είναι τρέλα, δεν χωράει στη φανέλα».


Ο «Μπέμπε» και η προσφυγή

Αν οι φίλοι του Ηρακλή ακούσουν ή φέρουν στη συζήτηση τους το όνομα του Μπέπε Σινιόρι τότε θα έχουν να πουν πολλά. Το καλοκαίρι του 2004 με τον Γιώργο Σπανουδάκη στην ηγεσία, οι Θεσσαλονικείς συμφωνούν με τον Ιταλό σκόρερ για ένα συν ένα χρόνια Οι «κυανόλευκοι» προσέφεραν στον «Μπέμπε» ετήσεις αποδοχές 350.000 ευρώ, ώστε να πραγματοποιήσει μία από τις καλύτερες μεταγραφές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο άλλοτε παίκτης της Λάτσιο και της Μπολόνια αγωνίζεται με τα χρώματα του «γηραιού» σε πέντε αναμετρήσεις. Σε καμία από αυτές δεν σκόραρε και ο κόσμος του Ηρακλή που περίμενε από τον 36χρονο εμπειρία και ποιότητα απογοητεύτηκε. Το πέρασμα του ίσως μείνει χαραγμένο στη Θεσσαλονίκη για τα 200.000 ευρώ που κλήθηκε να δώσει η τότε διοίκηση στη FIFA για προσφυγή.

Ο «καταλανός» Ντάνι

Το καλοκαίρι του 2005 ο Ολυμπιακός έφερε στην Ελλάδα τον Ντάνι Γκαρθία. Πρώην παίκτης της Μπαρτσελόνα, η οποία προσέφερε 4.000.000 ευρώ στη Μαγιόρκα το καλοκαίρι του 1999 για να τον κάνει δικό της. Άπαντες στον Πειραιά αισιοδοξούσαν πως βρήκαν ένα φορ με ευχέρεια στο σκοράρισμα. Η θητεία του στους «μπλαουγκράνα» αλλά και οι συμμετοχές με την Εθνική Ισπανίας έδιναν την εντύπωση στους «ερυθρόλευκους» ότι αργά ή γρήγορα το «κανόνι» θα ξεκινήσει να σκοράρει. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις. Παρότι ο Ολυμκπιακός τη σεζόν 2005 -2006 πήρε το «νταμπλ», ο Ισπανός έπαιξε σε 19 παιχνίδια πρωταθλήματος, βρίσκοντας δίχτυα μόλις δύο φορές. Η ισχνή παρουσία του ανάγκασε τους Πειραιώτες να λύσουν το συμβόλαιο του το καλοκαίρι του 06’. Πήγε για ένα χρόνο στην Τουρκία μετά, επέστρεψε στην χώρα του και το 2008 κρέμασε τα παπούτσια του.

Κάποτε χόρευε σάμπα

Ο Παναθηναϊκός το καλοκαίρι του 2005 τάραξε τα νερά καθώς έκανε δικό του τον Φλάβιο Κονσεϊσάο. Ο Βραζιλιάνος μέσος με θητεία σε Λακορούνια, Ρεάλ Μαδρίτης και Ντόρτμουντ ήρθε βαρύ βιογραφικό στο «τριφύλλι» σκορπώντας χαμόγελα στα πρόσωπα των φίλων των «πρασίνων». Άλλωστε είχε πάρει δυο πρωταθλήματα κι ένα Champions League με τη «Βασίλισσα», ενώ φόρεσε τη φανέλα της «σελεσάο» σε 44 ματς σκοράροντας σε τέσσερα, πανηγυρίζοντας διακρίσεις σε Κόπα Αμέρικα, Ολυμπιακούς Αγώνες και Κύπελλα Συνομοσπονδιών! Από την Τουρκία και τη Γαλατασαράι έφτασε στην Παιανία ενώ η τότε διοίκηση της ομάδας έδωσε στους γείτονες 500.00 ευρώ. Ο ίδιος έλαβε το ποσό των 1,6 εκατ. ευρώ και το συνολικό κόστος για το «τριφύλλι» έφτασε στα 2,1 εκατ. ευρώ. Όλοι στις τάξεις του συλλόγου από αυτόν να κάνει τη διαφορά, αλλά δεν τα κατάφερε ποτέ κι αποχαιρέτησε σύντομα τους «πράσινους» και την Ελλάδα, μετά από 14 ματς κι ένα γκολ…

Κίτρινη «τρέλα» για Αμορόζο


Η συμφωνία του Άρη με τον Μάρσιο Αμορόζο το καλοκαίρι του 2008 έδωσε την ευκαιρία στον κόσμο των «κιτρινόμαυρων» να ονειρεύεται και πάλι μεγάλα πράγματα για την ομάδα του. Ο Βραζιλιάνος που έγινε κάτοικος Θεσσαλονίκης για λογαριασμό του Άρη αποτελεί μέχρι και σήμερα μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές τουλάχιστον βάση ονόματος του συλλόγου, καθώς το βιογραφικό και η ποδοσφαιρική του πορεία πριν μετακομίσει στο Χαριλάου ήταν αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακή. Μπορεί όταν υπέγραψε στον Άρη να είχε πατήσει τα 34 ωστόσο οι φιλοδοξίες ήταν μεγάλες. Ο Αμορόζο με πλούσια καριέρα στην Ιταλία σε Πάρμα και Ουντινέζε, αλλά και φυσικά στη Γερμανία με την φανέλα της Ντόρτμουντ, αποκτήθηκε ως ελεύθερος από την Γκρέμιο και γνώρισε την υποδοχή από τους φίλους του Άρη στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης οι οποίοι έκαναν τη νύχτα… μέρα για χάρη του. Ωστόσο ο Βραζιλιάνος δεν κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στην ομάδα, καθώς έμεινε στην χώρα μας μόλις για ένα εξάμηνο. Σε αυτό πρόλαβε να μετρήσει δύο γκολ σε συνολικά εννέα συμμετοχές, πριν αποχωρήσει και πάλι για την πατρίδα του και την Γκουαράνι.

Ο Ριέρα των… έξι γκολ

Ήταν Αύγουστος του 2010 όταν ο Ολυμπιακός πυροδοτούσε μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφικές «βόμβες» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο λόγος για τον Άλμπερτ Ριέρα. Οι «ερυθρόλευκοι» έβγαλαν από τα ταμεία τους πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ μαζί με τα μπόνους, για να κάνουν κάτοικο Πειραιά τον Ισπανό που αποκτήθηκε από την Λίβερπουλ. Ο Ριέρα, ερχόταν στο μεγάλο λιμάνι για να καλύψει τουλάχιστον θεωρητικά, το μεγάλο και αναντικατάστατο κενό που είχε δημιουργηθεί στο αριστερό άκρο της επίθεσης, μετά και την αποχώρηση του εμβληματικού αρχηγού των Πειραιωτών, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς. Ο ενθουσιασμός στις τάξεις του ερυθρόλευκου κοινού μεγάλος και οι προσδοκίες του συλλόγου για την συγκεκριμένη μεταγραφή ακόμα μεγαλύτερες. Λογικό, αν αναλογιστεί κανείς το βιογραφικό που κουβαλούσε ο Ριέρα όλα αυτά τα χρόνια, με θητείες στο Ισπανικό αλλά και το Αγγλικό πρωτάθλημα. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης που διένυε τις πρώτες του μέρες ως ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, κάνοντας της οικονομική υπέρβαση, έδωσε την ευκαιρία στον λαό του Ολυμπιακού να πάει ξανά στο αεροδρόμιο για μία μεταγραφή και να ζήσει ξεχωριστές στιγμές. Περίπου 5.000 φίλοι του Ολυμπιακού κατέκλεισαν το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να υποδεχτούν τον Ισπανό παιχταρά που θα έκανε πάταγο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Κι όμως ο Ριέρα, που ερχόταν στην Ελλάδα στην καλύτερη ηλικία, 28 χρονών τότε, δεν επέδωσε τα αναμενόμενα και δεν δικαίωσε τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την μεταγραφή του. Έκατσε μόλις έναν χρόνο στον Ολυμπιακό με τον οποίο πέτυχε έξι τέρματα και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή στην Γαλατασαράι.

Τον έφαγαν τα… μπουζούκια

Ο Σίντνεϊ Γκοβού επί σειρά ετών αποτέλεσε έναν από τους βασικούς πυλώνες της Λιόν, έχοντας πάρει τη φανέλα βασικού στο… σπίτι του. Το καλοκαίρι του 2010, ο Παναθηναϊκός ανακοίνωνε την απόκτηση του Γάλλου επιθετικού και σκορπούσε ντελίριο ενθουσιασμού στις τάξεις των φίλων του «τριφυλλιού». Ο Γκοβού που ήρθε με… εισήγηση του Τζιμπρίλ Σισέ για να ενισχύσει την επιθετική γραμμή του συνόλου του τότε προπονητή των «πράσινων» Νίκου Νιόπλια, έκατσε μόλις μία σεζόν στον Παναθηναϊκό καθώς η μεταγραφή του αποδείχθηκε… πατατράκ. Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο εν λόγω ποδοσφαιριστής έδινε δικαιώματα με… νυχτοπερπατήματα. Άλλωστε δεν ήταν τυχαίο το παρατσούκλι που του είχαν κολλήσει οι συμπατριώτες του «Σίντνεϊ Walker». Χαρακτηριστικό ήταν το περιστατικό που ο Γκοβού είχε αργήσει σε μία προπόνηση του Παναθηναϊκού και στη συνέχεια βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση σε νυχτερινό κέντρο. Οι παρουσίες του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού ελάχιστες, ωστόσο αξέχαστο θα μείνει στους φίλους των «πράσινων» το γκολ που σημείωσε μέσα στο Καμπ Νου όταν και είχε ανοίξει το σκορ στην ήττα του Παναθηναϊκού από τη Μπαρτσελόνα με το βαρύ 5-1 για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

O «γυάλινος» Εσιέν

Ήρθε στην Ελλάδα ως βαρύ όνομα και δικαιολογημένα θα μπορούσαμε να πούμε. Ο λόγος για τον Μίκαελ Εσιέν. Ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Ζοζέ Μουρίνιο με θητείες σε Λιόν, Τσέλσι, Ρεάλ Μαδρίτης και Μίλαν πατούσε Ελλάδα την 1η Ιουνίου του 2015, ώστε να υπογράψει στον Παναθηναϊκό και να ανεβάσει επίπεδο τους «πράσινους». Η θητεία του στον Παναθηναϊκό ωστόσο δεν έμελε να είναι αυτή που οι περισσότεροι θα περίμεναν. Ο Γκανέζος σούπερ σταρ ταλαιπωρήθηκε από πολλούς τραυματισμούς, ενώ δεν ήταν και λίγες οι φήμες σχετικά με την νυχτερινή ζωή του εν λόγω ποδοσφαιριστή. Ο Εσιέν αρχικά αντιμετώπισε προβλήματα προσαρμογής και εν συνεχεία έβγαζε τον ένα τραυματισμό μετά τον άλλο. Το θέμα του στο γόνατο ήταν γνωστό, κάτι που αποδείχθηκε και στο διάστημα που βρέθηκε στον Παναθηναϊκό, με τον οποίο ο πολύπειρος αμυντικός μέσος μέτρησε μόλις 15 συμμετοχές. Η ηχηρή μεταγραφή του αποδείχθηκε… κάζο με τον Παναθηναϊκό να φτάνει σε σημείο να κάνει τα πάντα, ώστε να… ξεφορτωθεί το συμβόλαιό του. Κάτι που εν τέλει κατάφερε, καθώς ο Εσιέν αποτέλεσε παρελθόν από το πράσινο στρατόπεδο μετά από μία σεζόν.


Το «αστέρι» της Βουλγαρίας

Ήταν μία κλασική περίπτωση «αεροδρομίου» και ας μην ήρθε με αεροπλάνο αλλά με τζιπ στη Θεσσαλονίκη ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. Αρχές Σεπτέμβρη, και ο ΠΑΟΚ πυροδοτεί τη «βόμβα» με τον Βούλγαρο φορ. Η άφιξη του στη Τούμπα ήταν εντυπωσιακή καθώς επτά χιλιάδες φίλοι των «ασπρόμαυρων» υποδέχθηκαν τον άλλοτε παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λεβερκούζεν, Τότεναμ και τελευταία της Μονακό, με ανοιχτές αγκάλες. Ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ δεν ήταν απλώς ένας σούπερ σταρ που είχαν τη σπάνια ευκαιρία να δουν από κοντά. Ήταν η προσωποποίηση της ελπίδας τους για έναν τίτλο που αργεί 30 χρόνια. Πάτησε στη χώρα μας με τις καλύτερες προϋποθέσεις σε ηλικία 35 ετών και χωρίς να έχει πίσω του βαρύ τραυματισμό. Όσον αφορά τις οικονομικές απολαβές, έλαβε περίπου 2.000.000 ενώ τα χρήματα που δαπάνησε ο «δικέφαλος», άγγιξαν μαζί με την εφορία τα 4.000.00. Ο Μπερμπάτοφ σημείωσε 14 συμμετοχές με τη φανέλα του ΠΑΟΚ βρίσκοντας δίχτυα τέσσερις φορές.