Η IFAB αποφασίζει αύριο για την χρήση του VAR

Χρήση της τεχνολογίας αναπαραγωγής βίντεο στο εφετινό Παγκόσμιο Κύπελλο εάν ψηφιστεί.

Η IFAB αποφασίζει αύριο για την χρήση του VAR

Οι ιθύνοντες του ποδοσφαίρου θα πρέπει αύριο να αποφασίσουν εάν αξίζει να διακινδυνεύσουν τον αυθορμητισμό που καθιστά το άθλημα τόσο ξεχωριστό, «διορθώνοντας» τα λάθη των διαιτητών.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (IFAB) αναμένεται να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει τη χρήση της τεχνολογίας αναπαραγωγής βίντεο (VAR), ένα σύστημα που θα επέτρεπε στους διαιτητές να δουν ξανά τις φάσεις, για τις οποίες έχουν αποφασίσει. Μια απόφαση που πολλοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να επιδράσει σημαντικά στο παιχνίδι, όπως έχουν ήδη δείξει οι δοκιμές του συστήματος.

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, είναι ο κορυφαίος υποστηρικτής του VAR και έχει υποσχεθεί ότι θα χρησιμοποιηθεί στο εφετινό Παγκόσμιο Κύπελλο εάν εγκριθεί από την IFAB.

Ο Ινφαντίνο ισχυρίστηκε ότι, σε πρωταθλήματα όπου το VAR χρησιμοποιείται ήδη σε δοκιμαστική βάση, ο αριθμός των λαθών έχει μειωθεί. Βέβαια είναι πολλά τα ερωτηματικά που δημιουργούνται, σχετικά με την εικόνα του παιχνιδιού.

Πριν από τις δοκιμές που άρχισαν πέρυσι, η IFAB είπε ότι η ιδέα ήταν για «ελάχιστη παρέμβαση, μέγιστη επίδραση».

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της IFAB, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το VAR πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο για να κρίνει τα γκολ, τα πέναλτι και τις κόκκινες κάρτες. Ο διαιτητής με πρόσβαση σε μια οθόνη βίντεο και σε συνεχή επικοινωνία με τον χρήστη, ελέγχει όλες αυτές τις αποφάσεις.

Εάν εντοπιστεί ένα «σαφές και προφανές» λάθος, το περιστατικό μπορεί να αναθεωρηθεί και να αλλάξει.

Ο τεχνικός διευθυντής της IFAB, Ντέιβιντ Ελερέι, δήλωσε ότι προτιμά να βλέπει μία αναθεώρηση απόφασης ανά τέσσερις αγώνες και όχι το αντίστροφο, αλλά οι συμβουλές του δεν έχουν εισακουστεί.

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε ότι πιστεύει πως το VAR χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα και έχει ήδη πει ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί στο Champions League της επόμενης σεζόν, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα το Σάββατο. «Βλέπω μια μεγάλη σύγχυση. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι εναντίον του ή ότι δεν νομίζω ότι θα συμβεί», είπε χαρακτηριστικά.

Η FIFA κατέχει τέσσερις από τις οκτώ ψήφους για την IFAB, ενώ οι άλλες διαιρούνται μεταξύ των τεσσάρων βρετανικών εθνικών ενώσεων. Απαιτούνται έξι ψήφοι για να εισαχθεί.