Η «εικόνα» των Κυπέλλων Ευρώπης της επόμενης σεζόν με βάση το (ακραίο) σενάριο της UEFA

Οι ομάδες από τα τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που θα πάρουν τα «εισιτήρια» για το Champions League και το Europa League της επόμενης σεζόν, αν ισχύει το σενάριο για πρόκριση των συλλόγων με βάση τη βαθμολογία που έχουν στην UEFA.

Η «εικόνα» των Κυπέλλων Ευρώπης της επόμενης σεζόν με βάση το (ακραίο) σενάριο της UEFA

Με αγωνία αναμένεται η αυριανή (23/4) τηλεδιάσκεψη της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA, με θέμα το μέλλον των εθνικών πρωταθλημάτων που έχουν διακοπεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία αναζητά λύσεις ώστε να ολοκληρωθεί το υπόλοιπο της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, ωστόσο, την ίδια στιγμή, αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, φέρεται να έχει βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων κι ένα σενάριο που αφορά τα ευρωπαϊκά «εισιτήρια» ενόψει της επόμενης σεζόν.

Ένα σενάριο που ακούστηκε χθες (21/4) στην τηλεδιάσκεψη της UEFA με τα 55 μέλη της και κάνει λόγο για προκρίσεις των συλλόγων στα Κύπελλα Ευρώπης όχι με βάση την κατάταξή τους στη βαθμολογία των πρωταθλημάτων, αλλά την βαθμολογία που έχουν στην UEFA! Αν ισχύει αυτό το –ακραίο- σενάριο για τα Κύπελλα Ευρώπης, ποιοι θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι και ποιοί οι χαμένοι από τα τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα; Πάμε να δούμε αναλυτικά….

Repubblica: Το ακραίο σενάριο της UEFA για Champions και Europa League 2020-21 και ο Ολυμπιακός

Αυστηρή σύσταση της UEFA στα 55 μέλη της: «Ολοκληρώστε Πρωτάθλημα και Κύπελλο»!

ΑΓΓΛΙΑ

Στην Premier League οι Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Λέστερ και Τσέλσι που αυτήν την στιγμή βρίσκονται στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος είναι και αυτές που παίρνουν την πρόκριση για την συμμετοχή τους στο Champions League της επόμενης σεζόν. Βέβαια, αν η Σιτι δεν κερδίσει την έφεση στο CAS κατά της ποινής αποκλεισμού που της έχει επιβληθεί από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τότε η πέμπτη στην σχετική κατάταξη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι αυτή που θα πάρει την θέση της συμπολίτισσάς της στα «σαλόνια» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Με το σενάριο όμως που εξετάζεται τελευταία από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, το «σκηνικό» των ομάδων θα είναι τελείως διαφορετικό. Συγκεκριμένα τα τέσσερα μαγικά «χαρτάκια» για το Champions League θα πάρουν Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ και Μάντσεστερ Σιτι, ενώ σε περίπτωση που η Σίτι χάσει την έφεση στο CAS τότε θα μετάσχει η Τότεναμ. Και αυτά είναι φυσικά τα άσχημα νέα για Τσέλσι και Λέστερ που λόγω της βαθμολογίας τους στην ΟΥΕΦΑ μένουν εκτός Champions League και θα παίξουν στο Europa League.

Όσο για τις Γουλβς και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ που ισοβαθμούν αυτήν την στιγμή στην έκτη θέση της Premier League και κάνουν όνειρα για ένα ευρωπαϊκό «εισιτήριο»; Αμφότερες θα μείνουν εκτός Κυπέλλων Ευρώπης την επόμενη σεζόν με το σενάριο της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.

Η κατάταξη των αγγλικών ομάδων στην UEFA:

ΙΣΠΑΝΙΑ

Στην Ισπανία, την πρώτη τετράδα της La Liga απαρτίζουν έπειτα από το πέρας 27 αγωνιστικών η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Σεβίλλη και η Ρεάλ Σοσιεδάδ που προκρίνονται στο Champions League, ενώ η 5η Χετάφε και η 6η Ατλέτικο Μαδρίτης παίρνουν το «εισιτήριο» για το Europa League.

Με το σενάριο της UEFA και εδώ τα πράγματα διαφορετικά και ευνοούν την Ατλέτικο Μαδρίτης. Συγκεκριμένα, οι «ροχιμπλάνκος» θα ακολουθήσουν τις Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης και Σεβίλλη στο Champions League και τις δύο θέσεις για το Europa League θα πάρουν Βιγιαρεάλ και Βαλένθια, με τις Ρεάλ Σοσιεδάδ και Χετάφε να μένουν εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Η κατάταξη των ισπανικών ομάδων στην UEFA:

ΙΤΑΛΙΑ

Στην Ιταλία τώρα, στις τέσσερις πρώτες θέσεις της Serie A βρίσκονται μετά από 26 αγωνιστικές Γιουβέντους, Λάτσιο, Ίντερ και Αταλάντα, που κρατούν ακόμα στα χέρια τους τα «εισιτήρια» για το Champions League, ενώ ακολουθούν στην 5η θέση η Ρόμα και στην 6η η Νάπολι που προκρίνονται στο Europa League της επόμενης περιόδου.

Με την βαθμολογία της UEFA κερδισμένες είναι η Ρόμα και η Νάπολι, καθώς υπερτερούν των Ίντερ και Αταλάντα και παίρνουν τις θέσεις τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Έτσι, η ομάδα του Μιλάνου και η αντίστοιχη του Μπέργκαμο να βρεθούν… στο Europa League.

Η κατάταξη των ιταλικών ομάδων στην UEFA:

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Τέλος, για να δούμε και την Γερμανία, εδώ την τετράδα συμπληρώνουν Μπάγερν Μονάχου, Μπορούσια Ντόρτμουντ, Λειψία και Γκλάντμπαχ, οι οποίες έχουν το «πάνω χέρι» για την πρόκριση στο Champions League έπειτα από το πέρας 25 αγωνιστικών. Ακολουθούν Λεβερκούζεν και Σάλκε στις δύο επόμενες θέσεις που παίρνουν την πρόκριση για το Europa League.

Με το σενάριο της ευρωπαϊκή Ομοσπονδίας την Μπάγερν και την Ντόρτμουντ ακολουθούν η Λεβερκούζεν και η Σάλκε για το Champions League, ενώ τις θέσεις για το Europa League παίρνουν Λειψία, Βόλφσμπουργκ και η Γκλάντμπαχ μένει εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Η κατάταξη των γερμανικών ομάδων στην UEFA:

Συνοψίζοντας, με βάση το σενάριο που εξετάζει η UEFA για πρόκριση των ομάδων με βάση την βαθμολογίας της έχουμε από τα τέσσερα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα:

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ: Άρσεναλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τότεναμ (σ. αν η Σίτι αποκλειστεί), Ατλέτικο Μαδρίτης, Βιγιαρεάλ, Βαλένθια, Ρόμα, Νάπολι, Λεβερκούζεν και Σάλκε.

ΧΑΜΕΝΟΙ: Τσέλσι, Λέστερ, Γουλβς, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ Σιεδάδ, Χετάφε, Ίντερ, Αταλάντα, Λειψία, Γκλάντμπαχ.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, η πρόταση αυτή θα προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους «χαμένους» συλλόγους, οι οποίοι αν και εντυπωσίασαν με την πορεία τους κατά την διάρκεια της σεζόν και εξασφάλισαν προνομιούχες θέσεις στην βαθμολογία των πρωταθλημάτων τους «απειλούνται» να τις χάσουν αν ισχύσουν οι προκρίσεις με βάση την βαθμολογία της UEFA. Τι απόφαση θα πάρει τελικά η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, θα το δούμε προσεχώς.