Τον Μάιο οι σοβαρές αποφάσεις της UEFA όταν όλα μπορούν να τιναχτούν ξανά στον αέρα

Η UEFA στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τις ομοσπονδίες και τους συλλόγους έκανε τα αυτονόητα (αναβολή Euro, ανακοίνωση ολοκλήρωσης πρωταθλημάτων κορονοϊού επιτρέποντος). Τέλη Απριλίου οι σοβαρές αποφάσεις. 

Τον Μάιο οι σοβαρές αποφάσεις της UEFA όταν όλα μπορούν να τιναχτούν ξανά στον αέρα

Η UEFA μέσω του προέδρου της Αλεξάντερ Τσεφερίν τόνισε, με αφορμή δημοσιεύματα στην Αγγλία που τον ήθελαν υπερασπιστή της άποψης να ολοκληρωθούν εδώ και τώρα όλα τα πρωταθλήματα, ότι ποτέ δεν θα επέβαλλε στις λίγκες να τελειώσουν εδώ και τώρα τα πρωταθλήματα. Μα προφανώς και δεν μπορούσε να το επιβάλει... Το αυτονόητο είπε ο ισχυρός άνδρας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας. Μέσα Μαρτίου δεν μπορούσε να παρθεί καμία τέτοια απόφαση από καμία λίγκα. Μην ξεχνάμε και τις αστρονομικού επιπέδου οικονομικές ζημίες που θα είχαν οι λίγκες. Ήταν αναγκασμένος να δώσει μία... δεύτερη ευκαιρία για να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα.

Ήταν δεδομένο ότι όλοι θα συμφωνούσαν να αναβληθεί το Euro για να «ανοίξει» το καλαντάρι και να δοθεί μία παράταση στην ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων έως τις 30 Ιουνίου (σκέφτεται η UEFA να δώσει παράταση ακόμα και στα μέσα Ιουλίου). Προτεραιότητα όλων εξαρχής ήταν να συμβεί αυτό και όχι να διακοπούν απότομα και να επικυρωθούν οι τρέχουσες βαθμολογίες.

Αυτό βέβαια δεν αλλάζει το γεγονός ότι στην UEFA δεν θα έλεγαν «όχι» στο ενδεχόμενο να μην τραβήξει τελικά η χρονιά έως τα τέλη Ιουνίου ή τα μέσα Ιουλίου (είναι ο κρυφός της πόθος). Αν συμβεί αυτό που έχει αποφασιστεί στην τηλεδιάσκεψη της Τρίτης (17/3), αναγκαστικά θα πάει πίσω και το καλαντάρι της επόμενης σεζόν με τα προκριματικά του Champions League και του Europa League.

Η UEFA λοιπόν αρχικά είπε «ναι» στην πρόταση των ομοσπονδιών για επέκταση του φετινού αγωνιστικού ημερολογίου, γιατί δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Ας προσεγγίσουμε λοιπόν εντελώς ψύχραιμα και ουδέτερα το θέμα. Αφού πήγε το Euro για το 2021, δεν θα πρέπει να είναι πιεσμένη η επόμενη αγωνιστική περίοδος, όπως ήταν και η φετινή; Δεν θα πρέπει του χρόνου να τελειώσουν τα πρωταθλήματα στα μέσα Μαΐου, όπως αναμενόταν να συμβεί και φέτος αν δεν εισέβαλλε ο κορονοϊός στις ζωές μας;

Είναι εφικτό να συμβεί αυτό, αν τα προκριματικά του καλοκαιριού ξεκινήσουν τον Αύγουστο, εφόσον τα πρωταθλήματα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου; Προφανώς και δεν είναι τόσο απλό...

Για να τελειώσει η επόμενη σεζόν τον Μάιο, η UEFA ίσως προχωρήσει στη διεξαγωγή μονών νοκ άουτ αγώνων στα καλοκαιρινά προκριματικά σε ουδέτερα γήπεδα. Είναι μία άποψη από τις πολλές που κυκλοφορούν στη Νιόν. Από την άλλη όμως δεν τη συμφέρει κιόλας, γιατί η UEFA θέλει αγώνες. Πολλούς αγώνες για λόγους μάρκετινγκ, τηλεοπτικούς, χορηγιών κ.ά.! Ως έσχατη λύση όμως θα ρίξει στο τραπέζι την επιλογή των μονών αγώνων, προτού «χτιστεί» το πρόγραμμα της επόμενης σεζόν.

Σε ό,τι έχει να κάνει όμως με το «τώρα», ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφερίν, τι σκοπεύει να πει αν σε δύο μήνες δεν μπορούν να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα; Τι απόφαση θα πάρει; Θα μπορέσει να επιβάλει κάποια πράγματα στις λίγκες ή όχι;

Η Σέριε A επιθυμεί να επανεκκινήσει στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Πώς μπορεί να ξεκινήσει όταν όλη η χώρα έχει βυθιστεί στο πένθος και κάθε μέρα μετράει εκατοντάδες νεκρούς; Δηλαδή κάποιοι θα δίνουν τη μάχη τους στα νοσοκομεία και άλλοι θα πανηγυρίζουν γκολ; Στην Αγγλία, έχοντας ξυπνήσει αργά, ανέβαλαν τους αγώνες τους έως τις 30 Απριλίου. Ποιος εγγυάται ότι στις 15 Μαΐου θα υπάρξει ύφεση με τον κορονοϊό για να ξαναδούμε Πρέμιερ Λιγκ; Τα ίδια και στην Ισπανία που είναι σε χειρότερη μοίρα αυτή τη στιγμή από την Αγγλία. Εκτός κι αν αδιαφορήσουμε και γίνουμε... Λευκορωσία, όπου ξεκίνησε το πρωτάθλημα λες και δεν έχει συμβεί τίποτα, επειδή, όπως ειπώθηκε από τους υπεύθυνους, στη χώρα έχουν μόνο 51 κρούσματα και κατά συνέπεια δεν υπήρχε λόγος να μην παιχτεί ποδόσφαιρο! Εκεί μάλλον μόνο το χρήμα τούς ενδιαφέρει και τίποτε άλλο.

Ο Τσεφερίν εκ του ασφαλούς είπε ότι δεν μπορεί να επιβάλει τη διακοπή των πρωταθλημάτων. Προφανώς και δεν μπορεί να επιβάλει κάτι τέτοιο στις λίγκες, γιατί δεν του επιτρέπεται θεσμικά να το κάνει, δεν είναι στη δικαιοδοσία του. Από την άλλη, όμως, αν η τηλεδιάσκεψη αντί για 17 Μαρτίου γινόταν στις 17 Μαΐου, τι θα έλεγε στις λίγκες και στις ομοσπονδίες; Να ολοκληρωθεί η φετινή σεζόν στα τέλη Αυγούστου; Θα μπορούσε να δώσει τέτοια παράταση ή θα... στραβοκατάπινε και στο τέλος θα έλεγε «παιδιά, βρείτε τα, με κάποιον τρόπο πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η σεζόν χωρίς τη διεξαγωγή άλλων αγώνων»; Ας είμαστε σοβαροί. Θα πίεζε με κάθε τρόπο να ολοκληρωθούν άρον άρον τα πρωταθλήματα με απότομη διακοπή.

Η UEFA επί της ουσίας δεν αποφάσισε κάτι... συνταρακτικό στην τηλεδιάσκεψη, πέρα από το αυτονόητο της αναβολής του Euro. Κι αν θέλετε να είμαστε και ειλικρινείς, την αναβολή του Euro ουσιαστικά την επέβαλαν οι ομοσπονδίες, οι λίγκες, οι σύλλογοι και οι εκπρόσωποι των ποδοσφαιριστών, γιατί αν πάει πίσω το πρόγραμμα για έναν μήνα δεν ήρθε η συντέλεια του (ποδοσφαιρικού) κόσμου. Αναγκάστηκε η UEFA και ανέβαλε το καλοκαιρινό ραντεβού. Αν ήταν μόνο στο δικό της χέρι, είμαστε σίγουροι ότι θα έβαζε «λουκέτο» για φέτος σε όλες τις λίγκες για να μην πειραχτεί το πρόγραμμα της επόμενης χρονιάς...

Μήνα Μάρτιο όμως δεν μπορούσε να παρθεί άλλη απόφαση. Ήταν δεμένα τα χέρια της UEFA. Μήνα Μάιο όμως θα κάναμε τώρα μία διαφορετική κουβέντα και θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο θα ζητούσε η UEFA με τον τρόπο της την οριστική διακοπή των πρωταθλημάτων.

Εν ολίγοις, καμία σοβαρή απόφαση δεν πήρε την περασμένη Τρίτη (17/3) η UEFA, ξέχωρα φυσικά από την αυτονόητη αναβολή του Euro. Βλέπετε, όταν τίθεται θέμα αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων, που ξεκινούν στις 24 Ιουλίου, με ποια ασφάλεια μπορούν να γίνουν παιχνίδια τον Μάιο για να ολοκληρωθούν στα τέλη Ιουνίου; Οι πραγματικές αποφάσεις λοιπόν θα ληφθούν τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου από την UEFA, αν και εφόσον ο κορονοϊός δεν έχει κάνει βήματα προς τα πίσω. Γιατί αν δεν παρουσιαστεί ύφεση με τον ιό, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία υποχρεούται να ξανακαλέσει τις ομοσπονδίες και τις λίγκες σε τηλεδιάσκεψη και εκεί φαντάζει απίθανο να δεχτεί να τραβήξει κι άλλο το καλαντάρι, που θα έχει ως αποτέλεσμα να διαλυθεί το (δικό της) πρόγραμμα της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Μία υποχώρηση (αναγκαστική) έκανε με την αναβολή του Euro. Δεύτερη δεν θα υπάρξει...

Μακάρι βέβαια και αυτό είναι που προέχει, ο κορονοϊός να αρχίσει να μας εγκαταλείπει σιγά σιγά από... χθες. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτό είναι το μείζον θέμα, αυτό είναι που επιθυμεί όλος ο πλανήτης. Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός έρχονται σε δεύτερη μοίρα.