Γκούο Γκουανγκτσάνγκ: Ο μεγιστάνας ιδιοκτήτης της Γουλβς και η δράση του στην Ελλάδα

Πώς ο ιδιοκτήτης της Γουλβς, Γκούο Γκουανγκτσάνγκ έγινε μέτοχος σε εταιρεία στην Ελλάδα - Ο ρόλος της συζύγου του και οι επόμενες κινήσεις του στη χώρα μας

Γκούο Γκουανγκτσάνγκ: Ο μεγιστάνας ιδιοκτήτης της Γουλβς και η δράση του στην Ελλάδα

Ο Ολυμπιακός θα βρει στον δρόμο του την Γουλβς, η οποία από το 2016 ανήκει σε έναν δισεκατομμυριούχο κινέζο. Συγκεκριμένα, στις 21 Ιουλίου 2016, η Γουλβς αγοράστηκε από τον κινεζικό όμιλο Fosun International. Το τίμημα ήταν 45 εκατομμύρια λίρες. Πρόεδρος και ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι ο 53χρονος κινέζος Γκούο Γκουανγκτσάνγκ.

Πρόκειται για ένα πραγματικό μεγιστάνα. Σύμφωνα με το Forbes είναι ο πεντηκοστός πιο πλούσιος Κινέζος πολίτης με περιουσία που ανέρχεται σε 6,3 δισ. δολάρια.

Europa League: Το προφίλ της... πορτογαλικής Γουλβς (pic & vids)

Το... μπλέξιμο με τη Folli Follie

Ο Γκούο Γκουανγκτσάνγκ δεν είναι άγνωστος στη χώρα μας. Μέσω της Fosun υπήρξε μέτοχος της εταιρείας Folli Follie. Μάλιστα, αν ισχύουν όσα αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η Hong Kong Economic Journal (HKEJ), αγόρασε τις μετοχές με μεγάλη άνεση απλά και μόνο διότι τα προϊόντα της εταιρείας Folli Follie άρεσαν στη σύζυγο του

Ο ιδρυτής της Fosun International βρέθηκε με τη γυναίκα του στο Χονγκ Κονγκ το 2010. Εκείνη, εντυπωσιάστηκε από την ποιότητα και την τιμή των τσαντών της Folli Follie. Εκείνος, απλά επένδυσε στη Folli Follie.

Η Fosun ιδρύθηκε το 1992 και το 2007 η μητρική Fosun International εισήχθη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κόνγκ. Σήμερα η εταιρεία έχει εδραιώσει την παρουσία της βασιζόμενη στο επιχειρηματικό μοντέλο των «ασφαλειών, της βιομηχανίας, των επενδύσεων και της διαχείρισης κεφαλαίων».

Η Fosun έχει αποκτήσει το 100% του ξενοδοχειακού συγκροτήματος Club Med στην Εύβοια και διατηρεί φιλόδοξα σχέδια για την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα μαζί με την Thomas Cook.

Thomas Cook και ποδόσφαιρο - Champions League, Europa League και η αντίπαλος του Ολυμπιακού

Η επανεκκίνηση της Thomas Cook

Η Fosun και φυσικά ο Γκούο Γκουανγκτσάνγκ απασχολούν μόνιμα πλέον το οικονομικό ρεπορτάζ στην Αγγλία. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι η Fosun ήταν ο πλειοψηφικός μέτοχος της Thomas Cook πριν την κατάρρευσή της τον Σεπτέμβριο του 2019 και εξαγόρασε το brand το Νοέμβριο έναντι 11 εκατ. λιρών. Η επανεκκίνηση του brand αναμένεται τον προσεχή Ιούνιο.

Η Εθνική Ασφαλιστική

Όμως ο Γκούο Γκουανγκτσάνγκ και η Fosun απασχολούν και στη χώρα μας το οικονομικό ρεπορτάζ. Η Fosun είναι μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδητών για την Εθνική Ασφαλιστική. Μεοσβδόμαδα, έγινε γνωστό ότι δόθηκε διορία έως το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου προκειμένου οι οι ενδιαφερόμενοι για την Εθνική Ασφαλιστική επενδυτές να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές στους συμβούλους της Εθνικής Τράπεζας.

Ο χορηγός του Ολυμπιακού

Στη διαδικασία για την απόκτηση του 80% του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Ασφαλιστικής μετέχουν η Fosun, η CVC και το private equity fund, Värde Partners. Η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών, αρχικά ήταν προγραμματισμένη για τις 14 Φεβρουαρίου. Ο πρόσθετος χρόνος για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών δόθηκε διότι επιδημία του κοροναϊού στάθηκε εμπόδιο στον προγραμματισμό της Fosun.

Βασικός αντίπαλος της Fosun είναι η CVC Capital, η οποία μάλιστα θεωρείται το φαβορί. Πρόκειται για εταιρεία που έχει έμμεση σχέση με τον Ολυμπιακό. Η εταιρεία CVC Capital έχει πλέον στην ιδιοκτησία της τα 3 μεγάλα νοσηλευτήρια της Αθήνας (Metropolitan, Metropolitan General και Υγεία). Το Metropolitan General είναι χορηγός της ΠΑΕ Ολυμπιακός.