Μάντσεστερ Σίτι: Πώς ο Σεΐχης προσπάθησε να ξεγελάσει την UEFA

Η Μάντσεστερ Σίτι προσπάθησε επανειλημμένως να κοροϊδέψει την UEFA, αδιαφόρησε για τους κανονισμούς, παραβίασε το Financial Fair Play και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ βαριά «καμπάνα».

Μάντσεστερ Σίτι: Πώς ο Σεΐχης προσπάθησε να ξεγελάσει την UEFA

O ιδιοκτήτης της Μάντσεστερ Σίτι, ο Σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγέν αλ-Ναχίαν, προσπάθησε προκλητικά και σκανδαλωδώς να κοροϊδέψει την UEFA, παραβιάζοντας κατάφωρα και συνεχόμενα το Financial Fair Play.

Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία επέβαλλε αυστηρότατη ποινή στους «πολίτες» με διετή αποκλεισμό τους από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πρόστιμο ύψους 30 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσει και αφαίρεση βαθμών από την τρέχουσα σεζόν της Premier League.

Η αγγλική ομάδα κρίθηκε ένοχη από το πειθαρχικό όργανο της UEFA για πλασματική διόγκωση των εσόδων της κατά τη διάρκεια του εναρμονισμού τους με τους κανονισμούς του FFA.

Το Financial Fair Play και τα... μπλεξίματα της Σίτι

Ο ιδιοκτήτης της Σίτι, Σεΐχης Μανσούρ μπιν Ζαγέν αλ-Ναχίαν

Με απλά λόγια, το Financial Fair Play αποτελείται από ένα σύνολο κανονισμών με σκοπό να αποτρέπει τους επαγγελματικούς ποδοσφαιρικούς συλλόγους να έχουν περισσότερα έξοδα από έσοδα στο κυνήγι τους για επιτυχία, ακριβότερες μεταγραφές, επενδύσεις κτλ. Οι κανονισμοί επιβάλλονται για την αποφυγή οικονομικών προβλημάτων για τους συλλόγους, τα οποία μπορεί να απειλήσουν μακροπρόθεσμα την επιβίωσή τους.

Το FFP, επομένως, δημιουργήθηκε με σκοπό να δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με τις ομάδες να πρέπει να προσαρμοστούν σε νέα οικονομικά δεδομένα και διαφορετικές πρακτικές. Η UEFA εφαρμόζει με αυστηρότητα το κανονιστικό πλαίσιο, ελέγχει τις ομάδες και επιβάλλει αυστηρές ποινές στους παραβάτες, όπως έκανε και με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος τιμωρήθηκε με τριετή αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η Σίτι είχε... μπλεξίματα και αρκετά προβλήματα με το FFP, ήδη από την σύστασή του, τη σεζόν 2011-12. Η σχετική υπόθεση ήρθε στο φως τον Νοέμβριο του 2018 μέσω των Fooball Leaks και διαφόρων εγγράφων που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό «Spiegel».

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ο Σεΐχης διοχέτευε στον σύλλογο διαρκώς χρήματα, χωρίς να ενδιαφέρεται στο ελάχιστο για το FFA, ενώ δεν δίστασε να προσπαθεί να ξεγελάσει την UEFA για την προέλευσή τους.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μανσούρ ήταν αυτό πους χρηματοδοτούσε με 81,2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως την χορηγία στη φανέλα της ομάδας το γήπεδο και τις ακαδημίες μέσω της αεροπορικής εταιρίας του με έδρα στο Αμπού Ντάμπι, την Έτιχαντ.

Μάλιστα, ένα από τα email που έχουν διαρρεύσει αποδεικνύει ότι μόνο τα 9 εκατομμύρια ευρώ αυτής της χορηγίας την σεζόν 2015-2016 ήρθαν απευθείας από την Έτιχαντ, ενώ όλα τα όλα υπόλοιπα προέρχονταν από εταιρία-όχημα του Σεΐχη για τον έλεγχο της ομάδας, την Abu Dhabi United Group.

Επομένως, δεν υπήρχαν πραγματικά έσοδα για τον σύλλογο, αλλά επρόκειτο για απευθείας χρηματοδότηση από τον ίδιο τον ιδιοκτήτη, κάτι που φυσικά αντίκειται πλήρως στους κανονισμούς του FFP.

Δεν ήθελε να συμβιβαστεί και την... έπαθε!

Ο πρόεδρος των «πολιτών», Καλντούν Αλ Μουμπάρακ, μαζί με τον Γκουαρντιόλα

Η διοίκηση της Μάντσετσερ Σίτι παρατεταμένα αρνιόταν να συμβαδίσει με τους κανονισμούς. Μάλιστα, σε ένα email από το 2013 με παραλήπτη τον Τζιάνι Ινφαντίνο, o πρόεδρος της Σίτι, Καλντούν Αλ Μουμπάρακ, ισχυριζόταν πως θα προτιμούσε να δώσει 50 εκατομμύρια ευρώ σε δικηγόρους για ενδεχόμενες μηνύσεις παρά να εναρμονιστεί με το κανονιστικό πλαίσιο της UEFA!

Σύμφωνα με την Guardian, οι «πολίτες» το 2014 προχώρησαν σε απαράδεκτες καταθέσεις στοιχείων για το FFP στην UEFA, αφού δεν προσκόμισαν αποδείξεις πληρωμών ή παραλαβών χρημάτων από χορηγίες, ενώ δεν υπήρχε πουθενά υπογραφή στο έγγραφο που αφορούσε χορηγία πολλών εκατομμυρίων, από εταιρίες του Άμπου Ντάμπι.

Η ιστορία όμως δεν σταματά εκεί, αφού η Σίτι με επιστολή της στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ξεκαθάρισε ότι έχει διαφεύγοντα έσοδα λόγω της νομικής διαμάχης για το Financial Fair Play, ενώ κατηγόρησε τον επικεφαλής επιθεωρητή του FFP, τον Βέλγο Υβ Λετέρμ, για «αρνητική συμπεριφορά και προκατάληψη κατά την έρευνα».

Τελικά το 2014 έγινε συμβιβασμός και η ομάδα της Μάντσεστερ είχε δεσμευτεί στην UEFA, μεταξύ άλλων, να μειώσει τα χρήματα που δαπανούσε σε μεταγραφές, να μην πραγματοποιήσει μέχρι το 2016 νέες εμπορικές συνεργασίες, με τις εταιρίες να έχουν τεθεί υπό έρευνα, να επιστρέψει 20 εκατομμύρια ευρώ από τα έσοδα του Champions League της σεζόν 2013-14 και να να μην ξεπεράσει ζημία 30 εκατομμυρίων ευρώ το 2014 και το 2015.

Αυτό φυσικά δεν συνέβη σε απόλυτο βαθμό, αφού για τον ιδιοκτήτη της Σίτι ήταν πολύ πιο εύκολο να καλύψει τις ζημίες από την τσέπη του και να προσποιηθεί ότι όλα έγιναν όπως έπρεπε, παρουσιάζοντας μόνο ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Μετά από χρόνιες παραβάσεις του FFA και αδυναμία συμμόρφωσης, η UEFA αποφάσισε την παραδειγματική τιμωρία της, για να λειτουργήσει και ως αποτρεπτικό παράδειγμα για τους υπόλοιπους.

Η επόμενη μέρα για τη Σίτι

Φεύγει ο Πεπ μετά την βαριά «καμπάνα» της UEFA;

Η Μάντσεστερ Σίτι δέχθηκε ισχυρό πλήγμα και έχει περιορισμένες επιλογές. Είναι δεδομένο ότι οι «πολίτες» θα προσφύγουν στον CAS, ελπίζοντας ότι θα δικαιωθούν, ωστόσο η τιμωρία είναι βαριά και οι αποδείξεις για τον αντικανονικό τρόπο λειτουργίας της ομάδας υπάρχουν, δημιουργώντας ένα σκληρό νομικό προηγούμενο για τους επόμενους.

Ακόμα και η παραμονή του Πεπ Γκουαρντιόλα υπό τις παρούσες συνθήκες δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ο Ισπανός τεχνικός είναι έντονα προβληματισμένος από την βαριά τιμωρία της ομάδας και δύσκολα θα μείνει στο τιμόνι της αν δεν υπάρξει αλλαγή δεδομένων.