Η χειρότερη Άρσεναλ των τελευταίων… 107 ετών!
Μόνο την σεζόν 1912-13 είχε χειρότερη πορεία από την φετινή, στην Premier League,η αντίπαλος του Ολυμπιακού, στους «16» του Europa League, Άρσεναλ
«Το χορτάρι ήταν παχύ… και δεν το είχαν ποτίσει καθόλου…»
Αυτές τις δικαιολογίες επικαλέστηκε, προκαλώντας πνιχτά γέλια στην αίθουσα Τύπου, ο Μίκελ Αρτέτα μετά τον αγώνα με την Μπέρνλι, όπου η Άρσεναλ κατάφερε να πάρει «λευκή» ισοπαλία.
Αλλά ακόμη κι αν έχει δίκιο ο Bάσκος κόουτς των «κανονιέρηδων» και το… παλαιολιθικό, ποδοσφαιρικά, «κόλπο» των γηπεδούχων κάλυψε το χάντικαπ στη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων, στο τερέν του «Τurf Moor», οδηγώντας σε δύσκολες καταστάσεις τους Λονδρέζους, δεν επαρκεί ως άλλοθι για το ότι επί των ημερών του η Άρσεναλ έφτασε να διανύει τη χειρότερη σεζόν της εδώ και... 107 χρόνια!
Για να αποδίδουμε «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι» ο Ίβηρας δεν ευθύνεται εξ ολοκλήρου για αυτό, αφού ανέλαβε την τεχνική ηγεσία στις 20 Δεκέμβρη, διαδεχόμενος τον Ουνάι Έμερι (απολύθηκε στις 29/11) αλλά και τον Φρέντι Λιούγκμπεργκ, που κάθισε στον πάγκο, ενδιάμεσα, ως υπηρεσιακός.
Ωστόσο η …μπόμπα έσκασε στα χέρια του Αρτέτα, ο οποίος, στην παρθενική του δουλειά ως πρώτος προπονητής, δεν κατάφερε ν’ αλλάξει τη δυναμική της σεζόν για την ομάδα της Αγγλικής πρωτεύουσας και μπήκε στις σελίδες της ιστορίας της για λόγους που δεν θα’ θελε…
Δεν είναι μόνο ότι η Άρσεναλ απέχει 10 πόντους από την συμπολίτισσα Τσέλσι (ευρισκόμενη στο μέσον της βαθμολογίας…), που είναι 4η (σ. στην τελευταία θέση που οδηγεί στο Champions League) αλλά ότι με την τελευταία της αντίπαλο στην Premier League έχουν τους ίδιους πόντους μετά από 25 αγωνιστικές (31)…
Κι αν για τους «clarets» είναι επιτυχία, δεν αποτελεί σίγουρα για την Άρσεναλ, που την τελευταία 3ετία δεν καταφέρνει να βρεθεί στις θέσεις που οδηγούν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, η οποία αποτελεί το μίνιμουμ των φιλοδοξιών των πολυάριθμων φίλων της…
Η αμυντική ενίσχυση (με δανεικούς)
Και παρότι ο Αρτέτα επικεντρώθηκε στην χειμερινή μεταγραφική περίοδο στην ενίσχυση της, παραδοσιακά, αδύναμης οπισθοφυλακής του, με τις ελεύσεις (με την μορφή του δανεισμού) του Ισπανού, δεξιού μπακ, Πάμπλο Μαρί (από την Φλαμένγκο) και του Πορτογάλου, κεντρικού αμυντικού, Σέντρικ Σοάρες (από την Σαουθάμπτον) στο τελευταίο ματς – όπου οι δύο νεαποκτηθέντες ήταν εκτός αποστολής - το πρόβλημα ήταν δημιουργικό με τους Μαρτινέλι, Οζίλ και Ομπαμεγιάνγκ (3ος σκόρερ του πρωταθλήματος με 14 γκολ) να βρίσκουν «σε τοίχο».
Το 13αρι των… ισοπαλιών!
Με την 4η σερί ισοπαλία της στο πρωταθλήμα η Άρσεναλ έφτασε τις 13 συνολικά (καμιά ομάδα της Premier League δεν έχει καν διψήφιο αριθμό…) ενώ έχει ακόμη 6 νίκες και ισάριθμες ήττες.
Λιγότερες επιτυχίες έχουν μόνο οι δύο τελευταίες της βαθμολογίας, Γουότφορντ και Νόριτς, από τους Λονδρέζους που είναι μόνο 7 πόντους από την επικίνδυνη ζώνη!
Εν τω μεταξύ τέτοια νούμερα έχουν να εμφανιστούν δίπλα στο όνομα της ομάδας της Αγγλικής πρωτεύουσας, σ’ αυτό το σημείο της σεζόν, πριν από τον… Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο!
Ο υποβιβασμός όταν έπαιζε στο… Κεντ!
Για την ακρίβεια από την σεζόν 1912-13!
Τότε η ομάδα ήταν ακόμη χειρότερα έχοντας μόνο μία επιτυχία, ενώ αγωνιζόταν στο… Κεντ! Μάλιστα στο τέλος της σεζόν είχε μόνο 3 νίκες και τελικά υποβιβάστηκε!
Εντάξειμ το πιθανότερο είναι ότι όσο κι αν η σεζόν είναι εφιαλτική για τους «κανονιέρηδες» δεν θα φτάσουν ως εκεί, αλλά το βασικό είναι ότι η έλευση Αρτέτα δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Μόνο μία νίκη σε 7 αγώνες, απ’ όταν ανέλαβε, μετρά η ομάδα, γεγονός που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι το πρόσωπο στον πάγκο, αλλά γενικότερο.
Πλέον με την χειμερινή παύση, που θα βρει την ομάδα στο Ντουμπάι, οι ιθύνοντες του συλλόγου από το Βόρειο Λονδίνο ελπίζουν να μπορέσουν ν’ αλλάξουν «σελίδα».
Ωστόσο θαύματα δεν πρέπει ν’ αναμένονται. Τουλάχιστον την τρέχουσα σεζόν.
Έτσι αυτή η …γήινη κι αποψιλωμένη - ειδικά στην άμυνα της από τις απουσίες των Τσέιμπερς, Κολάσινατς, Τιέρνι, Άρσεναλ, με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο να μην διάγει τις καλύτερες του μέρες (απόδειξη το γεγονός ότι δεν ξεκινάει από εκείνον η 11αδα) αλλά και με τον Νταβίντ Λουίζ ηγέτη της (που το ανασταλτικό κομμάτι δεν ήταν ποτέ το δυνατό του σημείο…)- δίνει δικαιώματα στον Ολυμπιακό να πιστεύει, αν όχι ότι είναι είναι «χεριού του», αν μη τι άλλο ότι δεν πρόκειται για κάποιο ποδοσφαιρικό μεγαθήριο που η πρόκριση, εναντίον του, στους «16» του Europa League ν’ αποτελεί επιστημονική φαντασία…