Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ντέρμπι παντού, πάντα και για πάντα!

Όποιες και αν είναι οι συνθήκες, οι «μάχες» Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παραμένουν ένα παραδοσιακό αγγλικό ντέρμπι, από τα κορυφαία στην Ευρώπη.

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ντέρμπι παντού, πάντα και για πάντα!

Η φετινή Premier League φαίνεται να έχει πάρει τον δρόμο της. Η Λίβερπουλ μετά από 21 αγωνιστικές παραμένει αήττητη και πρώτη στη βαθμολογία, απέχοντας 13 βαθμούς από τη δεύτερη και με δύο ματς περισσότερα Σίτι.

Με λίγα λόγια, η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ είναι πιο κοντά από ποτέ να επιστρέψει στην κορυφή της Αγγλίας για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του έκτου της Champions League.

Προφανώς, το ενδιαφέρον και η αγωνία για την κατάκτηση του τίτλου είναι περιορισμένα, ωστόσο υπάρχει ένα ντέρμπι που ανεξαρτήτως συνθηκών είναι από τα κορυφαία στην Ευρώπη: Το Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι οποίες το απόγευμα της Κυριακής (19/1, 18:30) θα αναμετρηθούν στο Άνφιλντ για την 23η αγωνιστική της Premier League.

Την ίδια στιγμή, που οι «κόκκινοι» είναι σε τροχιά επιτυχιών, η ομάδα του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο -ακόμα-, αδυνατώντας να προσαρμοστεί στη μετά-Φέργκιουσον εποχή.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» έχοντας συγκεντρώσει 39 βαθμούς σε 22 αγώνες απέχουν 27 βαθμούς από την κορυφή. Προφανώς λοιπόν το κίνητρο της συγκεκριμένης αναμέτρησης τουλάχιστον δεν είναι βαθμολογικό.

Η κόντρα των πόλεων και των τίτλων

Υπάρχει μία άσβεστη έχθρα μεταξύ των δύο σωματείων που πηγάζει από την αντιπαλότητα των δύο πόλεων αλλά και από το γεγονός ότι πρόκειται για τις δύο κορυφαίες ομάδες σε επίπεδο αγγλικών πρωταθλημάτων.

Το μίσος μεταξύ Λίβερπουλ και Μάντσεστερ χρονολογείται από το 1894, όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Manchester Ship Canal, με αποτέλεσμα αρκετοί εργάτες στο Λίβερπουλ να χάσουν τη δουλειά τους.

Σε επίπεδο τίτλων, για πολλά χρονιά η Λίβερπουλ ότι η πιο επιτυχημένη ομάδα στην Αγγλία με 18 τίτλους πρωταθλημάτων. Ωστόσο, η τριακονταετή της αποχή από την κορυφή της Premier League, σε συνδυασμό με την άκρως επιτυχημένη θητεία του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον (1986-2013) με τον οποίο η Μάντσεστερ κατέκτησε 13 πρωταθλήματα, άλλαξαν τις ισορροπίες.

Πλέον, τα πρωτεία της πιο επιτυχημένης ομάδας στην πρώτη εθνική του αγγλικού πρωταθλήματος ανήκουν δικαιωματικά στην Γιουνάιτεντ των 20 πρωταθλημάτων.

Ούσα σε μεταβατική φάση και αδυνατώντας να βρει την φόρμουλα που την έκανε επιτυχημένη τα προηγούμενα χρόνια, η Μάντσεστερ θα δυσκολευτεί να κρατήσει την κορυφή για πολύ ακόμα, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η Λίβερπουλ είναι έτοιμη να κατακτήσει την 19ο τίτλο της στην Premier League.

Το «κάστρο» του Άνφλιντ και το «διαβολικό» κίνητρο

Ο Γιούργκεν Κλοπ έχει καταφέρει να δημιουργήσει στο Μέρσεϊσαϊντ ένα πραγματικό κομψοτέχνημα, με την ομάδα του να διανύει μία από τις καλύτερες σεζόν της ιστορίας.

Την ίδια στιγμή, οι «ρεντς» έχουν καταφέρει να δημιουργήσει ένα κυριολεκτικά απόρθητο «κάστρο» στο Άνφιλντ, μετρώντας πλέον 1.000 μέρες αήττητοι στην έδρα τους!

Τελευταία ήττα τους ήταν στις 23 Απριλίου του 2017 από την Κρίσταλ Πάλας, η οποία επικράτησε με 2-1 της Λίβερπουλ, με σκόρερ των δύο τερμάτων έναν πρώην... λιβερπουλέζο Κριστιάν Μπεντέκε!

Από την άλλη, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν έχει καταφέρει να περάσει νικηφόρα στο πλαίσιο της Premier League από το Άνφιλντ από τις 23 Σεπτεμβρίου 2012, όταν και επικράτησε με 1-2 (Τζέραρντ 46' - Ραφαέλ 51', Φαν Πέρσι 81').

Το κίνητρο των «κόκκινων διαβόλων» είναι επομένως διπλό: Και να «σπάσουν» το εντυπωσιακό αήττητο σερί της ομάδας του Κλοπ στην έδρα της, αλλά και τη δική τους αρνητική παράδοση στο Άνφιλντ.

Ήταν, είναι και θα είναι το απόλυτο ντέρμπι!

Δεν έχει σημασία αν κρίνεται ένα πρωτάθλημα ή αν το ματς είναι βαθμολογικά αδιάφορο, δεν διαδραματίζει ρόλο η δυναμικότητα ή διαφορά της των δύο ομάδων: Το ντέρμπι Λίβερπουλ - Μάντσεστερ θα αποτελεί πάντοτε στις καρδιές όλων όσων αγαπούν το αγγλικό ποδόσφαιρο το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του Νησιού και πάντα ο ποδοσφαιρικός κόσμος θα αδημονεί για τις αναμετρήσεις τους!