Από τη Λίβερπουλ στην Ντόρτμουντ: Οι αιώνια δεύτερες

Ευρωπαϊκές ομάδες που κάθε χρόνο πρωταγωνιστούν στις χώρες τους, αλλά σπάνια έως καθόλου φτάνουν σε τίτλους

Από τη Λίβερπουλ στην Ντόρτμουντ: Οι αιώνια δεύτερες

«Αν είσαι πρώτος, είσαι πρώτος! Αν είσαι δεύτερος, δεν είσαι τίποτα…» είχε πει στο παρελθόν ένας από τους μεγαλύτερους προπονητές που ανέδειξε το λαοφιλέστερο άθλημα του κόσμου, το ποδόσφαιρο, αλλά και ο «θεμελιωτής» της σύγχρονης Λίβερπουλ, ο Μπιλ Σάνκλι. Μία άποψη που διατύπωσε (με τον δικό του τρόπο) πέρσι τον Οκτώβριο και ο Γιούργκεν Κλοπ, έχοντας κλείσει τρία χρόνια στον πάγκο των «κόκκινων», λέγοντας: «Το να είσαι δεύτερος δεν είναι τίποτα. Στα περισσότερα αθλήματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το να έρχεσαι δεύτερος συνοδεύεται με ένα ασημένιο μετάλλιο. Στο ποδόσφαιρο όμως δεν είναι τίποτα…».

Η κορυφή έχει θέση μόνο για μία ομάδα… Μία θα είναι αυτή που θα πανηγυρίσει στο τέλος της σεζόν την κατάκτηση ενός τροπαίου, ενώ η δεύτερη θα μείνει με την απογοήτευση της ήττας και τα ερωτήματα για το τι πήγε στραβά και δεν κατάφερε αυτή να βρεθεί στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, για να πανηγυρίσει μαζί με τους οπαδούς της. Το «ΦΩΣ» ανοίγει το χρονοντούλαπο της αθλητικής ιστορίας και σας παρουσιάζει δέκα ομάδες, που παρότι κάθε χρόνο πρωταγωνιστούν στις χώρες τους, εν τούτοις σπάνια φτάνουν στην κατάκτηση ενός τροπαίου και τις περισσότερες φορές μένουν με… τα χέρια άδεια! Σύλλογοι που το όνειρο της κορυφής παραμένει ανεκπλήρωτο, αλλά και που ταυτόχρονα συνεχίζουν να προσπαθούν με την ελπίδα να δουν κάποια στιγμή τους κόπους τους να επιβραβεύονται…

Τότεναμ: μισός αιώνας και ακόμα περιμένει…

Αναμορφωτής της Τότεναμ ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, που ακόμα δεν κατάφερε να την οδηγήσει και στην κορυφή

Υπό την καθοδήγηση του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο η Τότεναμ καταφέρνει τα τελευταία χρόνια να πρωταγωνιστεί στην Αγγλία και να βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη τετράδα της Premier League. Την ίδια στιγμή, όμως, στο «στρατόπεδο» των «σπιρουνιών» παραμένει ακόμα ανεκπλήρωτο το όνειρο να φορέσουν το στέμμα των πρωταθλητών, ή έστω να κατακτήσουν κάποιο τρόπαιο στο Νησί. Από την τελευταία φορά που ο σύλλογος του βόρειου Λονδίνου τερμάτισε στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος στη Γηραιά Αλβιώνα έχει περάσει πάνω από μισός αιώνας και συγκεκριμένα 58 ολόκληρα χρόνια (1961), ενώ πρόσφατα, όσο κι αν πλησίασε τον θρόνο της πρωταθλήτριας, τελικά δεν κατάφερε να καθίσει σε αυτόν: τη σεζόν 2015-16 κυνήγησε όσο μπορούσε τη Λέστερ, πριν δει την τελευταία να κόβει αυτή πρώτη το «νήμα», ενώ ένα χρόνο αργότερα τη θέση των «αλεπούδων» πήρε η Τσέλσι, με τα «σπιρούνια» να ολοκληρώνουν στη δεύτερη θέση την πορεία τους. Στο Κύπελλο Αγγλίας ο τελευταίος τίτλους τους ήταν το 1991, ενώ στο Λιγκ Καπ από την «αυγή» της νέας χιλιετίας έχασαν τρεις φορές το τρόπαιο στον τελικό και μόλις μία το κατέκτησαν, την περίοδο 2007-08. Όσο για την Ευρώπη; Παραμένουν ακόμα νωπές οι μνήμες από τον χαμένο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τον περασμένο Ιούνιο κόντρα στη Λίβερπουλ, στη Μαδρίτη.

Άρσεναλ: τα «κανόνια»… σίγησαν!

Η Άρσεναλ είναι η μοναδική ομάδα από το 2000 μέχρι σήμερα που έχει τερματίσει τις περισσότερες φορές (5) στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα της Πρέμιερ Λιγκ. Το γεγονός, δε, ότι δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο από το 2004, όταν για 13η φορά στην ιστορία της στέφθηκε πρωταθλήτρια Αγγλίας, προκάλεσε αμέτρητες αντιδράσεις στις τάξεις των οπαδών της και μοιραία οδήγησε και τον προπονητή–θρύλο της, Αρσέν Βενγκέρ, στην «πόρτα της εξόδου» το 2018 έπειτα από 22 χρόνια στον πάγκο της. Το κακό βέβαια με τους «κανονιέρηδες» και τη δεύτερη θέση δεν περιορίζεται μόνο στο πρωτάθλημα. Βρίσκονται στη δεύτερη θέση της λίστας με τις ομάδες που έχουν ηττηθεί σε τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας (σε σύνολο 20 εμφανίσεών τους), ενώ κατέχουν και την πρωτιά στην αντίστοιχη λίστα με τις περισσότερες ήττες στην τελευταία φάση του Λιγκ Καπ Αγγλίας. Σαν να μην έφταναν αυτά, την περίοδο 2005-06 είχαν την ευκαιρία να κατακτήσουν το πρώτο Τσάμπιονς Λιγκ της ιστορίας τους αλλά ηττήθηκαν από την Μπαρτσελόνα στη Γαλλία, ενώ το ίδιο συνέβη και τον περασμένο Μάιο όταν έχασαν στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ από την Τσέλσι, έστω κι αν πλέον στην τεχνική ηγεσία τους βρίσκεται ο Ουνάι Έμερι.

Λίβερπουλ: τα δικά της «πέτρινα» χρόνια

Ο Τζέραρντ έφτασε κοντά στην κατάκτηση ενός τίτλου στην Πρέμιερ Λιγκ με τη Λίβερπουλ, αλλά στο τέλος δεν τα κατάφερε

Τι κι αν η Λίβερπουλ έχει να επιδείξει στην τροπαιοθήκη της έξι τρόπαια του Τσάμπιονς Λιγκ (Κύπελλο Πρωταθλητριών), εκ των οποίων το τελευταίο τον περασμένο Ιούνιο... Ο τίτλος της πρωταθλήτριας Αγγλίας παραμένει ακόμα διακαής πόθος της «κόκκινης» πλευράς του Μέρσεϊσαϊντ, που… ζει και αναπνέει για την επιστροφή της στον βρετανικό «θρόνο» πρώτη φορά από το 1990 ~πριν καν η μεγάλη κατηγορία του Νησιού πάρει τη σημερινή ονομασία της (Πρέμιερ Λιγκ). Το 2002 υπό την καθοδήγηση του Ζεράρ Ουγιέ οι «κόκκινοι» τερμάτισαν στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας πίσω από την Άρσεναλ. Το ίδιο συνέβη και το 2009 με τον Ράφα Μπενίτεθ, όταν έχασαν το τρόπαιο από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με μόλις τέσσερις πόντους λιγότερους, όπως και το 2014 με τον Μπράνταν Ρότζερς στον πάγκο τους που τερμάτισαν πίσω από τη Μάντσεστερ Σίτι με δύο βαθμούς λιγότερους. Το μεγαλύτερο «κάζο» όμως για τον σύλλογο ήρθε πέρσι, που παρότι οδηγούσε την κούρσα στην κατηγορία και μάλιστα με διαφορά από τη Μάντσεστερ Σίτι, τελικά έχασε και πάλι τον τίτλο από τους «πολίτες» και μάλιστα στον πόντο! Στο Κύπελλο Αγγλίας η Λίβερπουλ έχει τις περισσότερες ήττες σε τελικό μαζί με τις Άρσεναλ και Νιούκαστλ και τη δεύτερη θέση στη λίστα με τους φιναλίστ του Λιγκ Καπ, ενώ στο Τσάμπιονς Λιγκ, παρά τα έξι τρόπαια που έχει κατακτήσει στην ιστορία της, έχασε τρεις φορές τον τίτλο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στον τελικό, εκ των οποίων δύο τα τελευταία 12 χρόνια.

Μαρσέιγ: πρωτιά στις δεύτερες θέσεις

Σε μία εποχή που η Παρί Σεν Ζερμέν μονοπωλεί τους τίτλους στη Γαλλία, η Μαρσέιγ παραμένει ακόμα η πολυνίκης του Σαμπιονά, όπως επίσης και… η ομάδα που έχει τερματίσει τις περισσότερες φορές στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα της Λιγκ 1. Την περίοδο 2009-10 κατάφερε να κατακτήσει το 10ο τρόπαιο πρωταθλήματος της ιστορίας της και πρώτο ύστερα από οχτώ χρόνια, αλλά μέχρι σήμερα αδυνατεί να επαναλάβει αυτή την επιτυχία, ανεξάρτητα από τα χρήματα που δαπανά στο μεταγραφικό «παζάρι» ή τους προπονητές που κάθισαν κατά καιρούς στον πάγκο της (σ.σ. Ντιντιέ Ντεσάν, Μαρτσέλο Μπιέλσα, Μίτσελ, Ρούντι Γκαρσιά, Βίλας–Μπόας κ.ά.). Την τελευταία 10ετία οι Μαρσεγιέζοι βρέθηκαν αρκετές φορές μία «ανάσα» από το τρόπαιο, αλλά εκ του αποτελέσματος τερμάτισαν στη δεύτερη θέση: το 2009 πίσω από την Μπορντό, το 2011 πίσω από τη Λιλ και το 2013 πίσω από την Παρί Σεν Ζερμέν, η οποία από τότε άρχισε και την κυριαρχία της στη Γαλλία. Ο σύλλογος της Μασσαλίας κατέχει παράλληλα και την πρωτιά σε χαμένους τελικούς του Κυπέλλου (9) και στην Ευρώπη, πέρα από το Τσάμπιονς Λιγκ του 1993 που κατέκτησε, ήταν φιναλίστ της ίδιας διοργάνωσης το 1991 και μέτρησε επίσης τρεις ήττες σε ισάριθμες εμφανίσεις της σε τελικούς του Γιουρόπα Λιγκ. Η τελευταία ήταν τον Μάιο του 2018 στο 3-0 από την Ατλέτικο Μαδρίτης στη Γαλλία.

Λιόν: περασμένα μεγαλεία…

Υπήρξε μία εποχή που η Λιόν φιγουράριζε σε αφιερώματα πλάι σε ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, η Γιουβέντους, η Μπάγερν Μονάχου και άλλες, για την εντυπωσιακή επιτυχία της στη Γαλλία με τα συνεχόμενα πρωταθλήματα. «Ισόβιους πρωταθλητές» αποκαλούσαν και τους «λιονέ», μόνο που πλέον τόσο για τον σύλλογο όσο και για τους οπαδούς του αυτά είναι… περασμένα μεγαλεία! Επτά σερί τίτλους στο Σαμπιονά πήρε η Λιόν από την «αυγή» της νέας χιλιετίας, αλλά στη συνέχεια είδε και την άλλη πλευρά του… νομίσματος. Αυτή της δεύτερης θέσης, στην οποία τερμάτισε ουκ ολίγες φορές τα τελευταία δέκα χρόνια, μένοντας με την απογοήτευση. Το σερί της σταμάτησε το 2009, όταν είδε την Μπορντό να την προσπερνά και να τερματίζει στην κορυφή, ενώ στα χρόνια που ακολούθησαν όσες φορές κι αν έφτασε κοντά στην επιστροφή της στον «θρόνο», τελικά δεν τα κατάφερε. Πολύ περισσότερο, δε, από τη στιγμή που επιχειρηματίες από το Κατάρ απέκτησαν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Παρί Σεν Ζερμέν και δαπάνησαν εκατοντάδες εκατομμύρια για την απόκτηση μεγάλων αστέρων του ποδοσφαίρου, με αποτέλεσμα οι «πρωτευουσιάνοι» να σαρώσουν τους τίτλους στη Γαλλία. Οι ιθύνοντες της Λιόν αναζητούν μία φόρμουλα για να δουν την ομάδα να επιστρέφει στην κορυφή. Ακόμα όμως δεν τα έχουν καταφέρει. Για την ιστορία, ακόμα και στο Λιγκ Καπ Γαλλίας η Λιόν έχει (μαζί με τη Μονακό) τις περισσότερες ήττες (4) σε 5 παρουσίες της σε τελικό.

Ατλέτικο Μαδρίτης: στο κυνήγι των «μεγαθηρίων»

Το κυνήγι των Ρεάλ και Μπαρτσελόνα συνεχίζει ο Ντιέγκο Σιμεόνε από τον πάγκο της Ατλέτικο Μαδρίτης

Πόσο εύκολο μπορεί να είναι για έναν σύλλογο στην Ισπανία να υποσκελίσει τα «μεγαθήρια» Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης και να βρεθεί στην κορυφή; Η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει κερδίσει τα εύσημα τα τελευταία χρόνια για την εντυπωσιακή παρουσία της στην Πριμέρα Ντιβισιόν και παρότι το 2014 έκανε το όνειρό της πραγματικότητα και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ισπανίας, αφήνοντας πίσω της τόσο τους «μπλαουγκράνα» όσο και τους «μερένχες», εν τούτοις είναι «αμέτρητες» οι φορές που έμεινε με την απογοήτευση της δεύτερης θέσης ~όπως και τα τελευταία δύο χρόνια! Ανάλογη ήταν η κατάσταση για τον σύλλογο της Μαδρίτης και στις πορείες που έκανε στην Ευρώπη. Τρεις φορές έφτασε σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ (1973–74, 2013–14, 2015–16) αλλά καμία δεν κατάφερε να φορέσει το «στέμμα» της πρωταθλήτριας Ευρώπης, ενώ παράλληλα μετρά άλλους δύο χαμένους τελικούς στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Τουλάχιστον, στο Γιουρόπα Λιγκ ευτύχησε την τελευταία 10ετία να κατακτήσει τρεις φορές το τρόπαιο έχοντας αντιπάλους της στον τελικό τη Φούλαμ, την Μπιλμπάο και τη Μαρσέιγ. Στο «στρατόπεδο» της Ατλέτικο, βέβαια, δεν τον βάζουν κάτω και άπαντες συνεχίζουν την προσπάθεια και το κυνήγι με τα «μεγαθήρια», με την ελπίδα να φτάσουν σε ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες.

Ντόρτμουντ: ο μεγάλος «δαίμονας» της Μπάγερν

Ο πιστός στην Ντόρτμουντ Μάρκο Ρόις έμεινε να βλέπει στη Γερμανία την Μπάγερν Μονάχου στην κορυφή της Μπουντεσλίγκα

Την τελευταία 10ετία η Ντόρτμουντ κατάφερε να σπάσει το «κατεστημένο» της Μπάγερν Μονάχου στη Γερμανία και δύο σερί χρονιές (2010–11, 2011–12) φόρεσε το «στέμμα» της πρωταθλήτριας, έχοντας στην τεχνική ηγεσία της τον Γιούργκεν Κλοπ. Όπως αποδείχθηκε βέβαια στη συνέχεια, οι Βαυαροί είχαν έτοιμη τη… λύση κι αφού πήραν μεγάλα ονόματα ποδοσφαιριστών από τους Βεστφαλούς, όπως οι Λεβαντόφσκι, Ματς Χούμελς και Μάριο Γκέτσε, έκοψαν τη… φόρα του μεγάλου τους «δαίμονα». «Η Μπάγερν είναι ένας σύλλογος του οποίου η επιτυχία απαιτείται και η δεύτερη θέση δεν εκτιμάται. Έχουμε μία ιστορία και μία κουλτούρα να σεβαστούμε» είχε πει στο παρελθόν ο τερματοφύλακας των Βαυαρών, Μανουέλ Νόιερ. Επτά σερί πρωταθλήματα μετρά η Μπάγερν Μονάχου τα τελευταία χρόνια, με την Ντόρτμουντ να αναζητεί συνεχώς λύσεις για να δημιουργήσει ένα ισχυρό σύνολο ώστε να αλλάξει και πάλι την κατάσταση στη χώρα και να σταματήσει να βρίσκεται στο κατόπι των Βαυαρών. Στο Κύπελλο οι Βεστφαλοί μετρούν τέσσερις χαμένους τελικούς από το 2008 μέχρι σήμερα, ενώ στην Ευρώπη περισσότερες είναι οι ήττες τους σε τελικό απ’ ό,τι οι κατακτήσεις. Πήραν το Τσάμπιονς Λιγκ το 1997 απέναντι στη Γιουβέντους και ηττήθηκαν στο 2013 από την… Μπάγερν Μονάχου, κατέκτησαν το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1966 με τη Λίβερπουλ και έχασαν τόσο τους δύο τελικούς του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ όπου πήραν μέρος (1992–93, 2001–02) όσο και το ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ του 1997.

Νάπολι: το «φάντασμα» του Μαραντόνα

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Απριλίου του 1990 όταν η Νάπολι του μεγάλου Ντιέγκο Μαραντόνα επικρατούσε 1-0 της Λάτσιο με γκολ του Μάρκο Μπαρόνι, στο «Σαν Πάολο» για την 34η αγωνιστική του Καμπιονάτο, και στεφόταν πρωταθλήτρια Ιταλίας δεύτερη φορά στην ιστορία της. Από τότε πέρασαν 29 ολόκληρα χρόνια… Σχεδόν τρεις δεκαετίες, αλλά η ιστορική έδρα του συλλόγου του ιταλικού Νότου δεν κατάφερε να ξαναζήσει στιγμές σαν κι αυτές. Τα τελευταία χρόνια οι «παρτενοπέι» ενίσχυσαν σημαντικά το ρόστερ τους με την ελπίδα να βάλουν ένα τέλος στην «αυτοκρατορία» της Γιουβέντους στη Σέριε Α. Εκ του αποτελέσματος, όμως, ουδέποτε κατάφεραν να κόψουν πρώτοι το «νήμα» και να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Πιο κοντά σ’ αυτό το όνειρο έφτασαν την περίοδο 2017-18, αλλά ακόμα μία φορά είδαν τη «Γηραιά Κυρία» να κρατά τα πρωτεία και να ολοκληρώνει την πορεία της στην κορυφή με τέσσερις πόντους περισσότερους από τη Νάπολι. Η τελευταία το εφετινό καλοκαίρι άλλη μία φορά άνοιξε το ταμείο της για να ενισχύσει περισσότερο το ρόστερ της, εντάσσοντας μεταξύ άλλων στο δυναμικό της και τον Κώστα Μανωλά. Και πάλι, όμως, βρίσκεται να κυνηγά την πρωτοπόρο Γιουβέντους.

Ρόμα: ο χρόνος σταμάτησε στο 2001

Το πρωτάθλημα της σεζόν 2000-01 έμελλε να είναι και το μοναδικό για τον θρύλο της Ρόμα, Φραντσέσκο Τότι

Το πρώτο πρωτάθλημα της νέας χιλιετίας στην Ιταλία (2000-01) βρήκε τη Ρόμα να πανηγυρίζει τον τρίτο τίτλο της στην ιστορία της στο Καμπιονάτο και πρώτο μετά το 1983. Οι «τζιαλορόσι» των Τότι, Μπατιστούτα, Καφού και των άλλων μεγάλων αστέρων υπό την καθοδήγηση του Φάμπιο Καπέλο ολοκλήρωσαν την πορεία τους στην πρώτη θέση της Σέριε Α, αφήνοντας πίσω τους τη Γιουβέντους με δύο πόντους λιγότερους. Το όνειρο, ωστόσο, για συνέχεια αυτής της επιτυχίας αποδείχθηκε τα επόμενα χρόνια απατηλό, αφού οι Ρωμαίοι… εννέα φορές τερμάτισαν στη δεύτερη θέση και καμία δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στην κορυφή. Τι κι αν είχαν να επιδείξουν ποδοσφαιριστές με πλούσιο ποδοσφαιρικό ταλέντο στο δυναμικό τους… Τι κι αν είδαν ακόμα και τη Γιουβέντους να υποβιβάζεται από την κατηγορία, μετά το σκάνδαλο με τους στημένους αγώνες στη γειτονική χώρα... Η θρυλική ομάδα της «Αιώνιας Πόλης» έμεινε να βλέπει από μακριά τον θρόνο της πρωταθλήτριας. Τουλάχιστον, μέσα σ’ αυτό το διάστημα, κατέκτησε δύο Κύπελλα Ιταλίας, όπως επίσης και ισάριθμα Σούπερ Καπ.

Σπόρτινγκ: «λιοντάρια» εναντίον «δράκων» και «αετών»

Μάταια βρυχώνται τα «λιοντάρια» της Λισαβόνας… Στην κορυφή πετούν πότε «δράκοι» και πότε «αετοί». Όση χαρά πήρε η Σπόρτινγκ Λισαβόνας τις περιόδους 1999–2000 και 2001–02, όταν κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, άλλη τόση ήταν και η απογοήτευσή της στα χρόνια που ακολούθησαν μέχρι σήμερα, όταν ολοκλήρωνε τον πορτογαλικό μαραθώνιο στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα και έχανε τον τίτλο πότε από την Πόρτο και πότε από την Μπενφίκα. Ενδεικτικά, αξίζει να σημειωθεί πως την αγωνιστική σεζόν 2006-07 στο πορτογαλικό πρωτάθλημα η Σπόρτινγκ έχασε τον τίτλο στον πόντο από την Πόρτο, τη σεζόν 2008-09 είδε και πάλι τους «δράκους» να ολοκληρώνουν την πορεία τους στην κορυφή αλλά με τέσσερις πόντους περισσότερους, ενώ αξιοσημείωτη είναι η περίοδος 2015-16, στην οποία η Σπόρτινγκ τερμάτισε και πάλι δεύτερη με… δύο πόντους λιγότερους εκείνη τη φορά από την Μπενφίκα ~στην οποία αγωνιζόταν τότε ο Κώστας Μήτρογλου.