Το Champions League δεν θα μεταλλαχθεί σε ποδοσφαιρικό... Ν.Β.Α!

«Πολύ νερό στο κρασί του» έδειξε να έχει βάλει ο Αντρέα Ανιέλι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ομιλίας του στο Λονδίνο.

Το Champions League δεν θα μεταλλαχθεί σε ποδοσφαιρικό... Ν.Β.Α!

Εκεί, στο μίτινγκ με τον, βαρύγδουπο, τίτλο «Leaders Week» («Εβδομάδα ηγετών», αγγλιστί), που ήταν αφιερωμένο στους ταγούς του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ο πρόεδρος της Γιουβέντους, αλλά και της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA), επιδόθηκε σε μια εντυπωσιακή κυβίστηση.

Κοινώς... κωλοτούμπα, που θα ζήλευαν πολλοί γυμναστές!

Ο Ιταλός παράγων, ναι μεν επέμεινε στην αλλαγή του φορμάτ του τωρινού Champions League, στην ανανεωμένη του μορφή, που θα ισχύσει από το 2024 κι εντεύθεν.

Έτσι η πρόταση των 4 ομίλων των 8 ομάδων, για το, επονομαζόμενο, «Super Champions» - που θα αντικαταστήσουν τους τωρινούς 8, των 4 ομάδων - παραμένει στο «τραπέζι», αφού αυξάνει τους αγώνες (από 13 των φιναλίστ σήμερα, στα μελλοντικά γκρουπ θα διεξάγονται 14!), που είναι το μέγιστο ζητούμενο, καθώς πληθαίνουν τα κέρδη, αλλά και το ενδιαφέρον.

Είναι αλήθεια, άλλωστε, ότι με τα τωρινά δεδομένα στους περισσότερους ομίλους «ξέρουμε» από την κλήρωση, κιόλας, ποιες ομάδες θα προκριθούν, στους «16» και τα δίδυμα αυτά σπάνια «σπάνε»...

Ωστόσο, από το «τραπέζι» αποσύρθηκε πλέον, ουσιαστικά, κι από την ΕCA το ενδεχόμενο του «κλειστού» Champions League, στα πρότυπα ενός ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού… Ν.Β.Α.!

Αγγλικές κι Ισπανικές αντιδράσεις

Κι αυτό, όσο κι αν φαίνεται παράξενο, οφείλεται όχι μόνο στην αντίδραση της UEFA - η οποία, επί των ημερών Τσέφεριν είναι αρκετά διαλλακτική, θεσμοθετοντας και την 3η ευρωπαϊκή διασυλλογικής διοργάνωση («Europa Conference League») ικανοποιώντας και τους «μικρούς» της ΕCA – όσο, περισσότερο στα «μεγάλα ψάρια» του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου!

Είναι κοινό... μυστικό ότι οι Αγγλικές και οι Ισπανικές – κατά κύριο λόγο – ομάδες τάχθηκαν κατά της αποχώρησης από τις λίγκες τους, αφού οι περισσότεροι παράγοντες τους ...τρόμαξαν όταν διέρρευσαν, τεχνηέντως, τα σχέδια για διεξαγωγή των αγώνων του «Super Champions» τα, απείρως εμπορικότερα, Σαββατοκύριακα, αντί για μεσοβδόμαδα!

Μια κίνηση που θα είχε ως αυτόματη συνέπεια να μαραζώσουν (αγωνιστικά κι οικονομικά) πρωταθλήματα όπως η Premier League κι η Primera Division, αν δεν έπαιζαν στους αγώνες τους, φερ’ ειπείν, η Λίβερπουλ, οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης...

Γιατί καλά είναι τα μεγαλεπήβολα σχέδια, οι «επαναστάσεις» και το χρήμα «με ουρά» που ΘΑ πάρουν, από τη διοργάνωση που είναι «στα σκαριά», αλλά οι προϋπολογισμοί των ποδοσφαιρικών πολυεθνικών στηρίζονται στο ΤΩΡΑ και στα έσοδα – έξοδα.

Και βάσει αυτών τα κέρδη των ομάδων από τα πρωταθλήματα τους παραμένουν πολλαπλάσια, ακόμη, των εσόδων τους από το Champions League

Οπότε πάνε στα σίγουρα.

Άλλωστε, για μερικές ομάδες το κλέος της κατάκτησης του πρωταθλήματος τους εξακολουθεί να είναι εφάμιλλο με εκείνο της «κούπας με τα μεγάλα αυτιά».

Το είπε ο Γκουαρντιόλα για τους φίλους της Μάντσεστερ Σίτι.
Και για να μην πάμε μακριά, ρωτήστε και τους φίλους της Λίβερπουλ τι θα προτιμούσαν να έχουν κατακτήσει πέρσι: πρωτάθλημα ή Champions League;

Την ίδια στιγμή ψιθυρίζεται πως 7 ομάδες της Primera Division φέρονται ενάντιες στο «Super Champions».

Αντίθετα ο Ανιέλι, που νιώθει η Γιουβέντους του να ασφυκτιά, ως μέγεθος, στο υποβαθμισμένο οικονομικά κι αγωνιστικά (4ο μετά από την Bundesliga) Campionato, ήταν διαπρύσιος υποστηρικτής του «κλειστού» πρωταθλήματος.

Αλλά δίχως αρραγές «μέτωπο», δεν μπορούσε να πάει να «χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι» στην UEFA, απαιτώντας περισσότερα.

Και το παραδέχθηκε ουσιαστικά («Το να ακούω συνεχώς «όχι» από τις λίγκες τους τελευταίους μήνες δεν είναι υγειές» «Αν έχουμε μια συναίνεση 70-80% θα είναι επιτυχία»).

Γιατί θυμήθηκε ο Ιταλός τον Ολυμπιακό...

Έτσι, ξαφνικά, «θυμήθηκε» τον...Ολυμπιακό και τον Ερυθρό Αστέρα ο Ιταλός διακηρρύσοντας ότι ΠΟΤΕ το Champions League δεν θα «κλείσει» κι έτσι δεν υπήρξε νύξη για τα, «άγια», Σαββατοκύριακα των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων...

Όπως και να’ χει, η εξέλιξη αυτή, ανεξαρτήτως από το που εκπορεύεται, συνιστά γεγονός ευνοϊκό, σίγουρα, τόσο για τους Πειραιώτες, όσο και γενικότερα για τις Ελληνικές ομάδες.


Ωστόσο, για να καλυφθεί το οικονομικό κι αγωνιστικό χάντικαπ «μεγάλων» και «μικρών» του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (όπως κάνει, με salary cap και draft, το ΝΒΑ...) κι οι τελευταίοι να μην έχουν διακοσμητικό ρόλο στην κυοφορούμενη διοργάνωση ούτε λόγος.
Τα καλά και συμφέροντα...

Από την «επανάσταση», συνεπώς, οδηγούμαστε, όπως αναμενόταν άλλωστε, σ’ έναν επωφελή συμβιβασμό για όλα τα μέρη.



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110