Ο Κλοπ τους έκανε όλους να πιστέψουν

Ο Γερμανός τεχνικός έκλεισε τέσσερα, υπέροχα χρόνια στο πάγκο της Λίβερπουλ, αλλάζοντας τα πάντα. Ωστόσο, υπάρχει μια τελευταία δουλειά που πρέπει να γίνει. Γράφει ο Γιάννης Κατσαρός.

Ο Κλοπ τους έκανε όλους να πιστέψουν

Το είχε πει από την πρώτη μέρα που ανέλαβε και ίσως λίγοι να τον πίστεψαν πραγματικά. Το έκανε πράξη και το απολαμβάνει. Πριν τέσσερα χρόνια, σαν… χθες (Τρίτη 8/10) για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ο Γιούργκεν Κλοπ ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Λίβερπουλ, κάνοντας πράγματα που κάνεις άλλος δεν έχει καταφέρει ως κόουτς των «ρεντς». Άλλωστε, σε 221 ματς έχει πανηγυρίσει, με τον ξεχωριστό τρόπο που τον χαρακτηρίζει, 130 φορές ενώ οι 97 βαθμοί της περσινής περιόδου αποτελούν ρεκόρ για το σύλλογο.

Ούτε εκείνος φανταζόταν τέτοια πρόοδο και τέτοια εξέλιξη. Πήρε στα χέρια του ένα συνονθύλευμα ποδοσφαιριστών. Μι ομάδα που στα κρίσιμα ματς έχανε τη γη κάτω από τα πόδια της. Δούλεψε, πάλεψε ίδρωσε και έφτιαξε ένα σύνολο που μασάει…σίδερα. Ένα σύνολο που πλέον και στο χειρότερο του βράδυ, κερδίζει. Από τις «μάχες» για την είσοδο στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη, σε αυτές του πρωταθλητή. Μάλλον, στην κορυφή της ίδιας της Ευρώπης. Το πιο σημαντικό βέβαια απ’ όλα δεν είναι τα αποτελέσματα. Αργά ή γρήγορα, με τη φιλοσοφία του Γερμανού θα ερχόντουσαν. Το σημείο «κλειδί» είναι η σχέση που έχει φτιάξει ο 52χρονος με την «ασπίδα» της Λίβερπουλ. Τον κόσμο της.

Είναι ο άνθρωπος που της έλλειπε όλα αυτά χρόνια. Μια ξεχωριστή φιγούρα στην τέλεια θέση. Στο τέλειο γήπεδο με το καλύτερο κοινό. Ο αγαπητός κύριος Κλοπ είναι αυτός που πιστώνεται την αλλαγή του συλλόγου. Η Λίβερπουλ επέστρεψε, είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, στο κλαμπ των «μεγάλων» και είναι αποφασισμένη να μείνει.

Πλέον, αυτό που λείπει από τον οργανισμό είναι το πολυπόθητο πρωτάθλημα. Τα 30 χρόνια είναι πολλά, πάρα πολλά και το γνωρίζουν όλοι στο λιμάνι. Η περσινή αποτυχία φαίνεται πως έχει δώσει ένα γερό μάθημα στην ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ. Η εικόνα των εφετινών αγώνων της, δείχνουν πολλά. Τη θέληση, τη σοβαρότητα, την ικανότητα αλλά κυρίως την αποφασιστικότητα που έχουν οι παίκτες του Κλοπ. Οκτώ τρίποντα σε ισάριθμα ματς, σε δύο διαδοχικές σεζόν. Κανείς δεν έχει ξανακάνει κάτι παρόμοιο στο νησί. Οι 34 νίκες στο «Άνφιλντ» στα τελευταία λεπτά αποτυπώνει την αυταπάρνηση των «ρεντς».

Αυτό που πρέπει να προσέξει το συγκρότημα του Γερμανού είναι η συνέχεια. Βρισκόμαστε ακόμα στις αρχές του Οκτώβρη. Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Κάθε ματς, κάθε βαθμός στην Αγγλία μετράει. Άλλωστε, αυτό τονίζει συνεχώς ο τεχνικός της Λίβερπουλ με δηλώσεις του. Αξίζει να δούμε και την αντίδραση που θα έχει σε παιχνίδια που θα χάσει βαθμό, τίποτα δεν θα είναι εύκολο και τα εμπόδια μέσα στη σεζόν θα είναι αρκετά. Ωστόσο, τα βλέμματα των «ρεντς» λένε την αλήθεια.

Οι «μάχες» τους για κάθε μπάλα, η πειθαρχία στο χορτάρι σε αναγκάζουν να πιστέψεις πως ναι. Το 2020 θα είναι η χρονιά της. Θα είναι η σειρά της να γυρίσει στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ μετά από το μακρινό 1990. Η κατάκτηση του τροπαίου είναι το κομμάτι που λείπει για να συμπληρωθεί ένα υπέροχο παζλ, να ολοκληρωθεί η επιθυμία του Γερμανού. Αν πραγματοποιηθεί,τότε το πρωτάθλημα θα έχει την υπογραφή του. Όπως ήθελε εκείνος. Με τον δικό του, ξεχωριστό ανεπανάληπτο τρόπο.