Φρανκ Λαμπάρντ: Η μεγάλη πρόκληση στην Τσέλσι

Ο Άγγλος θρύλος της Τσέλσι επιστρέφει στο «Στάμφορντ Μπριτζ» για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των «μπλε», ωστόσο θα έχει δύσκολο έργο στην προσπάθειά του να οδηγήσει τον σύλλογο στις κατακτήσεις τίτλων.

Φρανκ Λαμπάρντ: Η μεγάλη πρόκληση στην Τσέλσι

Μόνο οι επίσημες ανακοινώσεις φαίνεται πως έχουν απομείνει πλέον για την οριστικοποίηση της επιστροφής του Φρανκ Λαμπάρντ στην Τσέλσι. Αυτή τη φορά όχι για να βάλει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια και να μπει στον αγωνιστικό χώρο φορώντας τα «μπλε» των λονδρέζων, αλλά για να καθίσει στον «ηλεκτρικό» πάγκο της ομάδας, με στόχο να την επαναφέρει το δρόμο των επιτυχιών.

Στο διάστημα της πολυετούς του καριέρας ως ποδοσφαιριστής ο Λαμπάρντ κατέκτησε ουκ ολίγα τρόπαια με την Τσέλσι κι έγραψε με «χρυσά» γράμματα το όνομά του στο βιβλίο της ιστορίας του συλλόγου. Πλέον, όμως, από αυτό το άλλο πόστο, του προπονητή, μένει να φανεί αν θα μπορέσει να επαναλάβει θριάμβους του παρελθόντος και να φέρει στην τροπαιοθήκη της Τσέλσι νέους τίτλους.

Η πορεία του στην τεχνική ηγεσία της Ντέρμπι ήταν εξαιρετική, έστω κι αν δεν κατάφερε τελικά την περσινή σεζόν να κερδίσει με τα «κριάρια» την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ μέσω των μπαράζ στην Τσάμπιονσιπ. Η διαφορά, ωστόσο, είναι ότι οι απαιτήσεις στην Τσέλσι και κυρίως η πίεση για διακρίσεις είναι τελείως διαφορετικές με την Ντέρμπι κι αυτό είναι κάτι που το ξέρει πολύ καλά πρωτίστως ο ίδιος ο 41χρονος προπονητής.

Το παράδειγμα του Σόλσκιερ

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιχείρησε κάτι ανάλογο με την Τσέλσι τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν αποφάσισε να λύσει την συνεργασία της με τον Ζοσέ Μουρίνιο, εξαιτίας των αρνητικών αποτελεσμάτων των «κόκκινων διαβόλων». Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, που στο παρελθόν ως ποδοσφαιριστής είχε γράψει τη δική του «χρυσή» ιστορία στο «Ολντ Τράφορντ», επέστρεψε στην ομάδα και κάθισε στον πάγκο της Γιουνάιτεντ.

Η «νέα εποχή» στην Μάντσεστερ άλλαξε το κλίμα στο εσωτερικό του συλλόγου και η ομάδα πραγματοποίησε ένα εντυπωσιακό σερί νικών που έφερε προσδοκίες για το μέλλον. Όταν ήρθαν όμως τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα, οι «κόκκινοι διάβολοι» σταδιακά… κατέρρευσαν αγωνιστικά κι όχι μόνο αποκλείστηκαν από το Champions League, αλλά έχασαν και το «τρένο» για την συμμετοχή τους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση της νέας σεζόν, καθώς έμειναν εκτός πρώτης τετράδας στην Πρέμιερ Λιγκ.

Η «αύρα» του Λαμπάρντ στην Τσέλσι θα δώσει ώθηση στους «μπλε» στο ξεκίνημα της νέας περιόδου. Το ερώτημα, όμως, είναι αν θα υπάρξει διάρκεια στην αγγλική ομάδα, ώστε να φτάσει εν τέλει στην επίτευξη των στόχων της.

Η νέα εποχή στους «μπλε»

Φυσικά, το έργο του Άγγλου θα είναι ακόμα πιο δύσκολο από την στιγμή που ο σύλλογος δεν μπορεί να εντάξει νέους παίκτες στο ρόστερ του το εφετινό καλοκαίρι, εξαιτίας του μεταγραφικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί στην Τσέλσι. Και μέσα σ’ όλα, έφυγε και το μεγάλο «αστέρι», ο Έντεν Αζάρ, με προορισμό την Ρεάλ Μαδρίτης αποδυναμώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο το έμψυχο δυναμικό των λονδρέζων.

Ο Λαμπάρντ έχει αποφασίσει να δώσει ιδιαίτερη σημασία στα τμήματα υποδομής των «μπλε», κάτι το οποίο δεν έκανε ο προκάτοχός του, Μαουρίτσιο Σάρι. Πρόθεσή του είναι να υπάρχει συνεργασία σε ολόκληρο τον οργανισμό της Τσέλσι, από τους νεαρούς ως την ανδρική ομάδα, και να υπάρξει μία νέα φιλοσοφία που θα βοηθήσει και το μέλλον του συλλόγου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πρόκληση αλλά και το ρίσκο θα είναι μεγάλο για τον 41χρονο και σίγουρα δεν αρκεί να έχεις το «στέμμα» του παίκτη-θρύλου σε μια ομάδα για να την οδηγήσεις ως προπονητής στις κατακτήσεις τίτλων – εκεί όπου εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλοι οι προπονητές.