Γιατί η Μπαρτσελόνα να θέλει αυτόν τον Νεϊμάρ;

Ούτε ένα ευρώ δεν πρέπει να σπαταλήσουν οι «μπλαουγκράνα» για τον Βραζιλιάνο άσο. Γράφει η Ειρήνη Στεφανάκη.

Γιατί η Μπαρτσελόνα να θέλει αυτόν τον Νεϊμάρ;

Η επιλογή του Νεϊμάρ πριν δύο καλοκαίρια να μετακομίσει από την Μπαρτσελόνα στην Παρί Σεν Ζερμέν αποδείχθηκε επιεικώς καταστροφική για την καριέρα του σε πολλά περισσότερα επίπεδα από όσα και ο ίδιος μπορούσε να φανταστεί όταν αποχαιρετούσε το «Καμπ Νου».

Ο Βραζιλιάνος άσος ήθελε να βγει από την σκιά του Λιονέλ Μέσι στους «μπλαουγκράνα» και να αποδείξει ότι μπορούσε να γίνει και ο ίδιος ηγέτης μιας ευρωπαϊκής ομάδα. Έτσι τον Αύγουστο του 2017 ο 25χρονος τότε επιθετικός γίνεται παίκτης της Παρί έναντι του ποσού-ρεκόρ των 222 εκατ. ευρώ. Μεγάλος ενθουσιασμός επικρατεί στην γαλλική πρωτεύουσα, καθώς πρώτη φορά ένα τόσο μεγάλο σε τόσο νεαρή ηλικία έρχεται να αγωνιστεί στο Championnat, ενώ από την πλευρά του Βραζιλιάνου δίνονται υποσχέσεις για κατακτήσεις ευρωπαϊκών και εγχώριων τίτλων.

Φυσικά, όλοι ξέρουμε τη συνεχεία. Η μεταγραφή του Νεϊμάρ στην Παρί αποδεικνύεται σύντομα μια ποδοσφαιρική φούσκα, αφού οι τραυματισμοί του Βραζιλιάνου άσου διαδέχονται ο ένας τον άλλον, ενώ οι αποκλεισμοί από το Champions League με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο γίνονται ετήσια… παράδοση των Γάλλων.

Η ιστορία αυτή αποδεικνύει δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η δαπάνη πολλών χρημάτων στο ποδόσφαιρο επουδενί δεν εξασφαλίζει την επιτυχία (και η Παρί αποτελεί τρανό παράδειγμα αυτού). Δεύτερον, ότι υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στον πρωτοκλασάτο παίκτη και τον ηγέτη. Το να είναι κάποιος ηγέτης δεν αφορά μόνο στις τεχνικές ικανότητες κάποιου ως ποδοσφαιριστές, αλλά απαιτεί και μία βαρύτητα χαρακτήρα που, κακά τα ψέματα, ο Νεϊμάρ δεν την έχει ούτε με την Παρί και την Βραζιλία, παρά τις ντροπιαστικές του προσπάθειες να πείσει άπαντες για το αντίθετο.

Δύο χρονιά μετά την έλευσή του στο Παρίσι, ο 27χρονος άσος αναμένεται να αποτελέσει οριστικά παρελθόν από τους μόνιμους πρωταθλητές Γαλλίας σε μία ιδιαίτερη προβληματική περίοδο για τον ίδιο, κατά την οποία καλείται να ξεπεράσει έναν ακόμα τραυματισμό, βρισκόμενος για πολλοστή φορά στο επίκεντρο για λάθος λόγους, αφού κατηγορείται για βιασμό.

Εσχάτως, πολλά δημοσιεύματα που κυκλοφορούν αναφέρουν ότι η Μπαρτσελόνα θέλει να ξαναφέρει τον Νεϊμάρ στο «Καμπ Νου» για να πλαισιώσει τους Μέσι και Σουάρες στην επίθεση, προσφέροντας μάλιστα 100 εκατ. συν τους Ουσμάν Ντεμπελέ, Ιβάν Ράκιτιτς και Σαμουέλ Ουμτιτί! Και ρωτάμε: Για ποιο λόγο η Μπαρτσελόνα να θέλει αυτόν τον Νεϊμάρ;

Κατ’αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αμφισβητεί κανείς τις ικανότητες και την ποιότητα του Βραζιλιάνου. Όπως επίσης και οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι σκεπτικό των «μπλαουγκράνα» έχει μία βάση μιας και μιλάμε για μία δοκιμασμένη συνταγή με μια επιτυχημένη επιθετική τριπλέτα. Ειδικά μετά τις απογοητεύσεις με Κουτίνιο και Ντεμπελέ είναι λογικό εν μέρει να θέλουν να κινηθούν σε πιο ασφαλή νερά.

Από την άλλη, όμως, και ο Νεϊμαρ δεν είναι πλέον αυτός που ήταν όταν αποχώρησε από την Βαρκελώνη. Τότε, ήταν ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του κόσμου, ενώ πλέον είναι περισσότερο γνωστός για τους τραυματισμούς του, τις… υποκριτικές του ικανότητες στο χορτάρι και το γεγονός ότι δεν μπορεί να οδηγήσει την Παρί σε ευρωπαϊκή επιτυχία.

Μπορεί να βρει τον παλιό καλό του εαυτό στους «μπλαουγκράνα»; Ασφαλώς και δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε. Αξίζει η Μπαρτσελόνα να σπαταλήσει έστω και ένα ευρώ για να αποκτήσει ξανά έναν ποδοσφαιριστή που πήρε μια ακατανόητη απόφαση καριέρας για παιδαριώδη και ματαιόδοξα κίνητρα, πηγαίνοντας σε ένα... νεκροταφείο ελπιδοφόρων ποδοσφαιριστών ερχόμενος εξ ενός από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης; Ούτε για αστείο…