Βαλβέρδε: Survivor, αντί γι’ αποδιοπομπαίο… μυρμήγκι της Μπάρτσα!

Ο Βάσκος, κόντρα στη φιλολογία των τελευταίων ημερών, «επιβίωσε» του «Βατερλώ» στο Λίβερπουλ.

Βαλβέρδε: Survivor, αντί γι’ αποδιοπομπαίο… μυρμήγκι της Μπάρτσα!

Οκτώ μέρες. Τόσο κράτησε το «μίνι σίριαλ» για το αν θα κάθεται και του χρόνου στον πάγκο της Μπαρτσελόνα ο Ερνέστο Βαλβέρδε.
Ο πρόεδρος του Καταλανικού συλλόγου, Γιοζέπ Μαρία Μπαρτομέου, επιβεβαίωσε όσα την παραμονή του αγώνα με την Χετάφε – πρώτου μετά το «Βατερλώ» του «Άνφιλντ» - είχε πει ο 55χρονος τεχνικός («Νιώθω δυνατός για να συνεχίσω και με κίνητρο») αλλά, το κυριότερο, την συνομιλία του με τον προπονητή.
Για την οποία ο Βάσκος είχε πει «Νιώθω την στήριξη του…».

Προφανώς για να τη δημοσιοποιήσει, πριν το ματς με τους Μαδριλένους – που είχε χαρακτήρα «δημοψηφίσματος» του «Καμπ Νόου» προς όλους - είχε την έγκριση του Μπαρτομέου, ο οποίος, τελείωσε ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα που προκάλεσε ο «κουρνιακτός» του επώδυνου αποκλεισμού από την Λίβερπουλ.

Γιατί λοιπόν η Μπαρτσελόνα δεν έγινε η δεύτερη εργοδότρια (μετά από την Βιγιαρεάλ τo 2010) που απολύει τον πρώην τεχνικό του Ολυμπιακού;Γιατί δεν του είπε, κοντολογίς, ως άλλος... Λάκης Λαζόπουλος στους «10 μικρούς Μήτσους», «άει χάσου... μυρμηγκάκι»; Μήπως διαβάζουν... fosonline.gr στην Βαρκελώνη και συμφωνούν μαζί μας για όσα λέγαμε την επαύριο του εφιαλτικού για τους «μπλαουγκράνα» 4-0 στο Μέρσεϊσαϊντ;

Λέτε να θυμάται τα Ελληνικά που έμαθε ο, general manager των «μπλαουγκράνα», Πεπ Σεγκούρα, από το πέρασμα του από ΑΕΚ (βοηθός του Σέρα Φερέρ τη σεζόν 2006-07) κι Ολυμπιακό (νταμπλ το 2008, αφού διαδέχθηκε τον Τάκη Λεμονή, του οποίου υπήρξε βοηθός) ή ο, αθλητικός διευθυντής τους, Ερίκ Αμπιντάλ, που τα έχει και πιο πρόσφατα («ερυθρόλευκος» την σεζόν 2014-15);

Όχι στο μηδενισμό...

Εκείνο που μοιάζει πιθανότερο είναι πως αμφότεροι - μέλη του «σκληρού πυρήνα» που λαμβάνει αποφάσεις στον σύλλογο της Βαρκελώνης - δεν «κόλλησαν» ελληνικές συνήθειες, από την πααμονή τους στα μέρη μας, όπως ο μηδενισμός των πάντων, όταν τα πράγματα εξελίσσονται αντίθετα από τις προσδοκίες μας...

Και μπορεί οι ενστάσεις για την ποιότητα του ποδοσφαίρου που παράγει η Μπαρτσελόνα να παραμένουν, καθώς κι ο προβληματισμός για την αναποτελεσματικότητα της στην υπεράσπιση αποτελεσμάτων όπως το 4-1 στη Ρώμη και το 3-0 στο Λίβερπουλ, να είναι δεδομένος, αλλά, προφανώς, δεν επαρκούν για να διαγράψουν, μονοκοντυλιά, ότι η ομάδα, επί των ημερών του, έχει μετατρέψει το πρωτάθλημα σε… περίπατο κατακτώντας το, για 2η σερί χρονιά με διψήφια διαφορά απ’ όλους!

Επίσης δεν περνά στο... ντούκου ότι με εκείνον στον πάγκο η Μπάρτσα μετρά 5 «κλάσικο» αήττητη (0-3, 2-2, 5-1, 1-1, 0-3, 0-1) επί της «αιωνίας» αντιπάλου, Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας 3 διαδοχικά «διπλά» στο «Μπερναμπέου»!
Αυτή είναι η γενικότερη «εικόνα», που «μουτζουρώνουν», αναμφισβήτητα, όσα έγιναν σ’ «Ολίμπικο» και «Άνφιλντ», αλλά, για τους ιθύνοντες της Μπάρτσα, τουλάχιστον, δεν αλλάζουν το πρόσημο της 2ετους παρουσίας του στην ομάδα.

Όσο για τους υπόλοιπους λόγους που οδήγησαν στην παραμονή Βαλβέρδε ο Μπαρτομέου ήταν ξεκάθαρος: «Ο προγραμματισμός της νέας σεζόν έχει ήδη αρχίσει κι έχουμε πάρει ήδη κάποιους παίκτες». Αν η Μπαρτσελόνα προχωρούσε στην αποπομπή του - ενδίδοντας στη λογική του αποδιοπομπαίου… μυρμηγκιού – ουδείς γνωρίζει τις απαιτήσεις του διαδόχου του, που ενδεχομένως να ήθελε «χτίσιμο εκ βάθρων».

Την στιγμή που οι διοικούντες, προφανώς, πιστεύουν ότι με κάποιες αλλαγές στο ρόστερ δεν θα τεθεί εν αμφιβόλω η δεδομένη, εντός των συνόρων, κυριαρχία και θα μπορέσει να επιστρέψει η ομάδα στη διεκδίκηση του Τσάμπιονς Λιγκ μετά από 4, άγονα, χρόνια.

Ο προπονητής που διοικούντες και παίκτες θέλουν

Τέλος υπάρχει κι η προεδρική ρήση «Αυτός είναι ο προπονητής που θέλουμε».
Να εκτιμήθηκε η αντίδραση του στο ότι π.χ. η ενίσχυση στην επίθεση ήταν ο Κέβιν Πρινς Μπόατενγκ (της …Σασουόλο) κι αντί να… χαλάσει τον κόσμο, προτιμήσε, σιωπηρά, να μετατρέψει σε θεατή τον Γκανέζο, μόλις είδε ότι δεν μπορούσε να προσφέρει;

Ή ότι έχει την στήριξη των αποδυτηρίων; Κάτι που είχαμε επισημάνει, επίσης, όταν ο Βαλβέρδε είχε ανανεώσει (για 1+1 χρόνια). Τότε, ο Βαλβέρδε, γνωρίζοντας που βρίσκεται, δήλωνε ότι παρά την επέκταση της συνεργασίας θα συνεχίσει να κρίνεται σε κάθε ματς.

Ο Μπαρτομέου διαβεβαιώσε ότι ο τελικός Κυπέλλου (25/05), όπου θα προσπαθήσει να κάνει δεύτερο σερί νταμπλ (κάτι ανεπανάληπτο για την Μπάρτσα από το 1953!) δεν θα έχει επιπτώσεις στο μέλλον κανενός. H κρίση του... survivor Βαλβέρδε θα συνεχιστεί την επόμενη σεζόν, όταν θα ‘χει την τρίτη ευκαιρία να διορθώσει τις «ανορθογραφίες» των δύο πρώτων...