Βαλβέρδε, ο αγαπημένος των αποδυτηρίων!

Ο Κώστας Μαστοράκης γράφει για την προσθήκη ενός ακόμη χρόνου -ως οψιόν- στη συνεργασία της Μπαρτσελόνα με τον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού, κίνηση που υποδηλώνει τη στρατηγική των διοικούντων να πάνε «μέχρι τέλους» μαζί του.

Βαλβέρδε, ο αγαπημένος των αποδυτηρίων!

Αυτή τη φορά δεν έγινε σίριαλ ως το καλοκαίρι. Η επέκταση της συνεργασίας Ερνέστο Βαλβέρδε και Μπαρτσελόνα - που προβλεπόταν, ούτως ή άλλως, στο προηγούμενο συμβόλαιο που είχαν υπογράψει οι δύο πλευρές, το καλοκαίρι του 2017 - είχε διαφανεί από τις δηλώσεις του προέδρου των «μπλαουγκράνα», Γιοζέπ Μαρία Μπαρτομέου, όλο το προηγούμενο διάστημα. Από τα τέλη του περασμένου χρόνου. Το καινούργιο, που προέκυψε από την ανακοίνωση της Παρασκευής, ήταν η προσθήκη ενός ακόμη χρόνου, ως οψιόν, στην συνεργασία των Καταλανών με τον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού.

Το ενδεχόμενο η θητεία του «μυρμηγκιού» να είναι 4ετής, ως το καλοκαίρι του 2021, υποδηλώνει - πλην της πρόθεσης των διοικούντων την Μπάρτσα για συνέχιση του τωρινού πρότζεκτ – την στρατηγική τους επιλογή να πάνε μέχρι τέλους μαζί του. Κι όταν λέμε «τέλος» αναφερόμαστε στο φινάλε της θητείας της τωρινής διοίκησης, αφού το καλοκαίρι του 2021 ο Καταλανικός σύλλογος έχει προγραμματισμένες αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου προέδρου.

Όσο για το τάιμινγκ που επιλέχθηκε για την ανακοίνωση μόνο τυχαίο δεν είναι.

Αποτελεί έμπρακτη στήριξη του τεχνικού μετά από 3 σερί ισοπαλίες - δύο στο πρωτάθλημα, με Βαλένθια (εντός, 2-2) και Αθλέτικ Μπιλμπάο (εκτός, 0-0) και μια στο Κύπελλο (1-1 με Ρεάλ Μαδρίτης, εντός έδρας) – όπου η ομάδα όχι μόνο δεν έπαιξε καλά, αλλά δεν κατάφερε να «καθαρίσει» το πρωτάθλημα (στο +6) ή να εξασφαλίσει ευνοϊκό σκορ ενόψει της ρεβάνς.

Όλα αυτά ενώ ακολουθεί «ανήφορος» με 4 εκτός έδρας ματς (με Λιόν για το Τσάμπιονς Λιγκ, με τη Σεβίλλη για το πρωτάθλημα και τα δύο «κολλητά» κλάσικο, στη Μαδρίτη, για Κύπελλο και Πριμέρα κατά σειρά). Γιατί λοιπόν τώρα η ανανέωση, ενώ ο ίδιος ο Βαλβέρδε παραδέχθηκε ότι θα συνεχίσει να κρίνεται βάσει των αποτελεσμάτων και μόνο σίγουρη δεν είναι η επιτυχής έκβαση της σεζόν;

Πρώτον για να καταστεί σαφές ότι όποιος «χτυπάει» εφεξής τον Βαλβέρδε («σπορ» στο οποίο επιδόθηκαν αρκετοί, μετά τον περσινό αποκλεισμό από την Ρόμα, στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ) είναι σαν να «χτυπά» την ίδια τη διοίκηση, αλλά και για να σταλεί μήνυμα στα αποδυτήρια της ομάδας ότι ελήφθη υπόψη η γνώμη τους και να εξαλειφθεί οποιαδήποτε ανησυχία για... κοσμογονίες την επόμενη σεζόν.

Με την «ευλογία» Μέσι και... Σία

Γιατί, μην έχετε αμφιβολία, ότι οι βασικοί αγωνιστικοί πυλώνες της Μπάρτσα έχουν ερωτηθεί σχετικά κι έδωσαν την «ευλογία» τους. Άλλωστε το είχαν κάνει, οι περισσότεροι εξ αυτών, σ’ ανύποπτο χρόνο, εγκωμιάζοντας τον.

Ο Λουίς Σουάρες, μετά το 5-1 στο κλάσικο του Οκτώβρη τον είχε αποθεώσει: «Είμαστε ικανοποιημένοι για το πως διαχειρίζεται το ρόστερ αφού δεν είναι εύκολο να συμβιώνεις με παίκτες τέτοιου επιπέδου έχοντας τους ευχαριστημένους. Σε περιπτώσεις μάλιστα ακούει τη γνώμη των ποδοσφαιριστών».

Ο Ζόρντι Άλμπα είχε ευχηθεί δημοσίως να ανανεώσει. Το ίδιο κι ο Ζεράρ Πικέ («Θα ήμασταν ικανοποιημένοι αν συνέχιζε»), όπως κι ο Ιβάν Ράκιτιτς («Είναι χαρά μου να με προπονεί, θα ήταν η καλύτερη εξέλιξη αν ο σύλλογος τον ανανέωνε»).

Μέχρι κι ο «πολύς» Λέο Μέσι, του οποίου η γνώμη μετρά περισσότερο από κάθε άλλου στα «ενδότερα» της Μπαρτσελόνα, είχε δώσει το «πράσινο φως». Τον Οκτώβρη τον περιέγραφε ως «Μια διαφανή προσωπικότητα. Απλός. Προσιτός. Ειλικρινής. Ξέρει ποδόσφαιρο, έχει σωστή οπτική και προετοιμάζει την ομάδα επαρκώς, ενώ μιλά πολύ στον ποδοσφαιριστή».

Κι επειδή κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι είναι... δημόσιες σχέσεις των παικτών με τον προπονητή τους, απλά να θυμήσουμε ότι και στον Πειραία όλοι οι παίκτες «έπιναν νερό στο όνομα του» ακόμη κι όταν έφυγε. Σπάνιο φαινόμενο σ’ ελληνικές ομάδες. Ακόμη κι όσοι δεν έπαιζαν. Ακόμη πιο σπάνιο...

Κάτι που συνέβη και στις υπόλοιπες ομάδες που εργάστηκε. Ό,τι κι αν προσάψει κανείς στον Βαλβέρδε, η διαχείριση των αποδυτηρίων κι ικανότητα να τα έχει μαζί του, είναι ένα προσόν που ουδείς μπορεί να του αμφισβητήσει.