Από τον Νταμπίζα στον Χολέμπας

Ο 34χρονος μπακ της Γουότφορντ θα γίνει ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα αγωνιστεί σε τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας μετά τον άλλοτε στόπερ της Νιουκάστλ

Από τον Νταμπίζα στον Χολέμπας

Ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στην Γουότφορντ και την Μάντσεστερ Σίτι θα έχει τελικά και… ελληνικό χρώμα, αφού ο Χοσέ Χολέμπας θα βρίσκεται κανονικά στην αποστολή της πρώτης για το ματς του προσεχούς Σαββάτου στο «Γουέμπλεϊ».

Τι κι αν ο 34χρονος αποβλήθηκε την περασμένη Κυριακή στην ήττα από την Γουέστ Χαμ για την τελευταία αγωνιστική της Premier League, οι «σφήκες» δικαιώθηκαν στην έφεση που κατέθεσαν κατά της ποινής αποκλεισμού του Έλληνα μπακ και δικαιώθηκαν από την πειθαρχική επιτροπή της αγγλικής ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, ο Χολέμπας θα γίνει ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που θα μετάσχει στην τελευταία φάση της γηραιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον κόσμο μετά τον Νίκο Νταμπίζα, ο οποίος δύο φορές έφτασε στον τελικό του θεσμού με τη φανέλα της Νιουκάστλ αλλά δεν κατάφερε να πανηγυρίσει και την κατάκτηση του τροπαίου.

Η πρώτη ήταν τον Μάη του 1998 όταν οι «ανθρακωρύχοι» συνάντησαν στην τελευταία φάση της διοργάνωσης την Άρσεναλ, του Ντέιβιντ Σίμαν, του αρχηγού Τόνι Άνταμς, του Πατρίκ Βιεϊρά, του 35χρονου ακόμα τότε Ίαν Ράιτ αλλά και των άλλων μεγάλων «αστέρων» που είχε στη διάθεσή του ο Αρσέν Βενγκέρ. Αντίθετα, η Νιουκάστλ, με τον θρυλικό Κένι Νταλγκλίς στον πάγκο της, είχε να επιδείξει, μεταξύ άλλων, το μεγάλο της αστέρι στην κορυφή της επίθεσης, τον σπουδαίο Άλαν Σίρερ.

Ο Νταμπίζας ξεκίνησε σε ακόμα ένα ματς των «ανθρακωρύχων» στο βασικό σχήμα, αλλά οι «κανονιέρηδες» με ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο (23’ Όφερμαρς και 69’ Ανελκά) πήραν τη νίκη με 2-0 και σήκωσαν στον «ουρανό» του Λονδίνου το βαρύτιμο τρόπαιο.

Ο δεύτερος χαμένος τελικός του Νταμπίζα και η ευκαιρία του Χολέμπας

Ότι δεν κατάφερε ο Έλληνας στόπερ και η Νιουκάστλ σε εκείνον τον τελικό, επιδίωξαν να το πετύχουν την αμέσως κιόλας χρονιά. Αυτή τη φορά όμως απέναντί τους στον τελικό του Κυπέλλου το 1999 βρέθηκε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, που εκείνη την περίοδο (1998-99) «μάγεψε» με την πορεία της φτάνοντας στην κατάκτηση του «τρεμπλ».

Η Νιουκάστλ με τον Ρουντ Γκούλιτ πλέον στην τεχνική της ηγεσία ήταν αποφασισμένη να πανηγυρίσει το έβδομο Κύπελλο της ιστορίας της και πρώτο από το 1955. Ο Νταμπίζας ήταν και πάλι βασικός, αλλά για ακόμα μία φορά ο Έλληνας μπακ δεν ευτύχησε να φορέσει στο στήθος του το μετάλλιο του νικητή.

Παρά την αποχώρηση του αρχηγού της Γιουνάιτεντ, Ρόι Κιν, από το ένατο μόλις λεπτό, η Μάντσεστερ έφτασε στο 1-0 δύο λεπτά αργότερα (11’) με τον Τέντι Σέριγχαμ και στο 53’ ο Σκόουλς διαμόρφωσε το τελικό 2-0 που χάρισε τον τίτλου στους «κόκκινους διαβόλους».

Έκτοτε χρειάστηκε να περάσουν δύο δεκαετίες για να πάρει… ελληνικό χρώμα ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας. Η Γουότφορντ έφτασε την εφετινή σεζόν για δεύτερη φορά στην ιστορία της στην τελευταία φάση του θεσμού, καθώς η προηγούμενη ήταν την περίοδο 1983-84. Τότε είχε ηττηθεί με 2-0 στο «Γουέμπλεϊ» από την Έβερτον του Χάουαρντ Κένταλ (σ. πέρασε και από τη χώρα μας σε Ξάνθη και Εθνικό), ωστόσο πλέον ελπίζει στην κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου στην ιστορία της.

Ο Χολέμπας με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις από το ξεκίνημα της τρέχουσας περιόδου αποτελεί βασικό κομμάτι της προσπάθειας της Γουότφορντ για την κατάκτηση του τίτλου, που παράλληλα χαρίζει κι ένα «εισιτήριο» για την έξοδο στο Europa League της επόμενης περιόδου. Αν θα καταφέρει να βγει νικητής από τη μάχη κόντρα στην πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι και ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου θα το δούμε προσεχώς.