Καλύτερη (;) η Άρσεναλ με τον Έμερι

Τι έχει αλλάξει ο Ουνάι Έμερι στην Άρσεναλ από τότε που έφυγε ο Αρσέν Βενγκέρ;

Καλύτερη (;) η Άρσεναλ με τον Έμερι

Η Άρσεναλ βρίσκεται για πρώτη φορά κοντά σε ευρωπαϊκό τελικό μετά το 2006 και αν υπάρχει κάποιος που έχει συμβάλει τα περισσότερα σε αυτή τη διαδρομή, αυτός δεν είναι άλλος από τον Ουνάι Έμερι ο οποίος έχει κατακτήσει το Europa League τρεις διαδοχικές χρονιές με την Σεβίλλη (2014-16).

Έχουν ανέβει όμως οι "κανονιέρηδες" με τον Ισπανό στο τιμόνι ή η ομάδα συνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό όπως τα τελευταία χρόνια με τον Αρσέν Βενγκέρ;

ΑΜΥΝΑ

O Έμερι ξεκίνησε με την ίδια διάταξη που συνήθισε να παρατάσσει ο Βενγκέρ 4-2-3-1, ωστόσο μέσα στη χρονιά άρχισε να πειραματίζεται με τα συστήματα, κυρίως στο κέντρο,ενώ τον βοήθησε όχι μόνο στο αμυντικό αλλά και στο επιθετικό κομμάτι να βάλει στην άμυνα τρεις στόπερ και μπακ-χαφ. Άλλωστε φέτος οι Αλεξάντερ Κολάσινατς και Έκτορ Μπεγερίν έχουν περισσότερες ασίστ, μετρώντας από πέντε, σε αντίθεση με πέρσι όπου είχαν τέσσερις και τρεις αντίστοιχα. Με μεγάλη επιτυχία έχει καταφέρει να προσαρμόσει τον Άινς Μέιτλαντ-Νάιλς στο αριστερό άκρο της άμυνας, καθώς δεν διαφέρει πολύ ο ρόλος του με αυτόν του εξτρέμ, όπου αγωνίζεται κανονικά.

ΚΕΝΤΡΟ

Μεγάλη δουλειά έχει γίνει και στο κέντρο με την προσθήκη των ταλαντούχων Ματέο Γκεντουζί και Λούκας Τορέιρα, με τον Ουρουγουανό να μοιάζει σαν ένας συνδυασμός Πατρίς Βιεϊρά και Σεσκ Φάμπρεγκας. Επίσης απέκτησαν πιο ενεργό ρόλο οι Άαρον Ράμσεϊ και Γκράνιτ Τζάκα και έχουν ανεβάσει τα στατιστικά τους, με τον δεύτερο να έχει ανέβει επιθετικά, καθώς έχει πετύχει τέσσερα γκολ φέτος, ενώ πέρσι είχε μόλις ένα,έχει αυξήσει σχεδόν κατά το διπλάσιο το ποσοστό των εύστοχων σουτ (60%), έχει δημιουργήσει πέντε μεγάλες ευκαιρίες για την ομάδα του (τρεις πέρσι) και όλα αυτά με 10 παιχνίδια λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Αυτό που δεν έχει καταφέρει να κάνει ο Έμερι ακόμα είναι να "αναστήσει" τον Μεσούτ Οζίλ, ο οποίος παρουσιάζει μία κακή εικόνα στα μεγάλα παιχνίδια.

ΕΠΙΘΕΣΗ

Τον Γενάρη του 2018 η Άρσεναλ ανακοίνωσε την απόκτηση του Πιέρ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ από την Ντόρτμουντ και δυνάμωσε κατά πολύ την επίθεσή της, αφού στο ρόστερ υπήρχε και ο Αλεξάντρ Λακαζέτ. Όποτε όμως οι δυο τους ξεκινούσαν μαζί ο Βενγκέρ χρησιμοποιούσε τον Γκαμπονέζο πολλές φορές ως αριστερό εξτρέμ, ενώ ο Έμερι είχε συχνά τον πρώην παίκτη της Λιόν στον πάγκο. Από τότε όμως που συνδυάστηκαν στο χορτάρι έχουν καταφέρει να πετύχουν μαζί 43 γκολ σε 32 συμμετοχές για όλες τις διοργανώσεις, με το πιο πρόσφατο δείγμα του τι μπορούν να κάνουν οι δυο τους είναι το παιχνίδι με την Βαλένθια.

Ο Έμερι στα πρώτα του 50 παιχνίδια στον πάγκο της Άρσεναλ σημείωσε 32 νίκες, σε αντίθεση με τον Βενγκέρ, ο οποίος στα τελευταία του 50 είχε 25, ενώ σε σύγκριση με τους υπόλοιπους προπονητές του big 6 μόνο ο Μαουρίσιο Σάρι έχει τον ίδιο αριθμό νικών και ακολουθούν οι Ζοσέ Μουρίνιο (30), Πεπ Γκουαρντιόλα (29), Μαουρίσιο Ποκετίνο (26) και Γιούργκεν Κλοπ (23).

Αν συγκρίνει κανείς την μέχρι τώρα πορεία του Έμερι στον πάγκο της Άρσεναλ, μόνο αποτυχημένη δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει κανείς, από τη στιγμή που βρίσκεται με το ένα πόδι στον τελικό του Europa League, ωστόσο στο πρωτάθλημα θα μπορούσε να πάει πιο ψηλά, καθώς με δύο πόντους στα τελευταία τρία παιχνίδια με Κρίσταλ Πάλας, Γουλβς και Λέστερ μπορούσε να μπει στην τετράδα, αντ'αυτού έχασε και τα τρία και παραμένει στην 5η θέση, δύο βαθμούς πίσω από την Τσέλσι με δύο αγωνιστικές να απομένουν.