Τα ευρωπαϊκά «εισιτήρια» στην Premier League

Η μάχη των ομάδων στο αγγλικό πρωτάθλημα για τις θέσεις που οδηγούν στο Champions League και το Europa League της επόμενης περιόδου.

Τα ευρωπαϊκά «εισιτήρια» στην Premier League

Με τρεις αγωνιστικές να απομένουν για το φινάλε της εφετινής Premier League η αγωνία δεν κορυφώνεται μόνο για την μάχη της Μάντσεστερ Σίτι με τη Λίβερπουλ για την κατάκτηση του τίτλου στον θεσμό, αλλά και για την προσπάθεια που θα καταβάλουν οι υπόλοιπες ομάδες στις πρώτες θέσεις της κατάταξης για την διεκδίκηση των ευρωπαϊκών «εισιτηρίων».

«Πολίτες» και «κόκκινοι» έχουν εξασφαλίσει την συμμετοχή τους στο Champions League της επόμενης περιόδου, ωστόσο μένει να ξεκαθαρίσει ποιες θα είναι οι υπόλοιπες δύο ομάδες που θα τους ακολουθήσουν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Η Τότεναμ βρίσκεται πολύ κοντά πλέον στην επίτευξη αυτού της του στόχου. Τα «σπιρούνια» έχουν ξεφύγει στην τρίτη θέση της βαθμολογίας με τέσσερις πόντους από την πέμπτη Άρσεναλ και στα εναπομείναντα παιχνίδια τους θα κληθούν να πάρουν τα θετικά αποτελέσματα ώστε να «κλειδώσουν» τη συμμετοχή τους στα «σαλόνια».

Η ομάδα του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο έχει μπροστά της το αυριανό εντός έδρας λονδρέζικο ντέρμπι με την Γουέστ Χαμ και εν συνεχεία τα ματς με Μπόρνμουθ (εκτός) και Έβερτον (εκτός). Παράλληλα, όμως, οι λονδρέζοι έχουν και υποχρεώσεις στο εφετινό Champions League, καθώς αντιμετωπίζουν στα ημιτελικά τον Άγιαξ με έπαθλο την είσοδο στον τελικό.

Στην… κόψη του ξυραφιού!

Πέραν αυτών, η Τσέλσι έχει επίσης σημαντικό αβαντάζ για την εξασφάλιση της συμμετοχής της στο επόμενο Champions League, μιας και βρίσκεται στην τέταρτη θέση της κατάταξης με έναν πόντο λιγότερο από την πέμπτη Άρσεναλ. Όλα όμως βρίσκονται στην… κόψη του ξυραφιού, αφού πέρα από τους «κανονιέρηδες» στο «κόλπο» βρίσκεται και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που ακολουθεί τους «μπλε» του Λονδίνου με μόλις δύο πόντους λιγότερους.

Αναμφισβήτητα το ντέρμπι ανάμεσα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Τσέλσι την Κυριακή του Πάσχα στο «Ολντ Τράφορντ» θα είναι κομβικό στη μάχη που δίνουν οι δύο σύλλογοι. Οι «μπλε» πέρα από το παιχνίδι με τους «κόκκινους διαβόλους» έχουν εν συνεχεία τα ματς με Γουότφορντ (εντός) και Λέστερ (εκτός), ενώ υπάρχουν και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις για την ομάδα του Μαουρίτσιο Σάρι με τα ματς κόντρα στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης στα ημιτελικά του Europa League.

Η Άρσεναλ από την πλευρά της μετρά δύο σερί ήττες στα προηγούμενα παιχνίδια της στο πρωτάθλημα και θα κληθεί να επιστρέψει άμεσα στις νίκες ώστε να μην χάσει κι άλλο έδαφος στη μάχη για την τετράδα. Οι «κανονιέρηδες» θα αντιμετωπίσουν τις Λέστερ (εκτός), Μπράιτον (εντός) και Μπέρνλι (εκτός), ενώ (όπως και η Τσέλσι) έχουν ακόμα υποχρεώσεις στην Ευρώπη με τις αναμετρήσεις κόντρα στην Βαλένθια στα ημιτελικά του Europa League.

Τέλος, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καλείται να βρει τρόπους για να γυρίσει «σελίδα» μετά τα αρνητικά της αποτελέσματα. Οι «κόκκινοι διάβολοι» αν και εντυπωσίασαν με την πορεία τους στις πρώτες τους αναμετρήσεις με τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ στον πάγκο, εν τούτοις εδώ και ενάμισι μήνα βρίσκονται σε… ελεύθερη πτώση!

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στα τελευταία εννέα παιχνίδια τους σε όλες τις διοργανώσεις έχουν πανηγυρίσει μόλις δύο νίκες και έχουν υποστεί επτά ήττες! Όπως προαναφέραμε, κομβικό θα είναι για τη Γιουνάιτεντ το Κυριακάτικο ματς με την Τσέλσι στο «Ολντ Τράφορντ», ενώ τα υπόλοιπα δύο παιχνίδια των «κόκκινων διαβόλων» στο θεσμό είναι κόντρα στην υποβιβασμένη Χάντερσφιλντ (εκτός) και την Κάρντιφ (εντός), η οποία συνεχίζει τη μάχη για «σωτηρία» στο θεσμό.

Το σενάριο για ένα επιπλέον ευρωπαϊκό «εισιτήριο»

Από τις προαναφερθείσες ομάδες (Τότεναμ, Τσέλσι, Άρσεναλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) μόνο δύο θα πάρουν τα εναπομείναντα «εισιτήρια» για τη συμμετοχή τους στο Champions League της επόμενης περιόδου και οι υπόλοιπες θα αγωνιστούν του χρόνου στο Europa League.

Υπάρχει όμως και η πιθανότητα να βρεθεί στην δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση μία ακόμα ομάδα από την Premier League, αν η Μάντσεστερ Σίτι κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας στον τελικό με τη Γουότφορντ. Ο συγκεκριμένος τελικός χαρίζει ένα «εισιτήριο» για το Europa League, αλλά λόγω του ότι η Σίτι έχει εξασφαλίσει ήδη τη συμμετοχή της στο Champions League, αν πάρει το τρόπαιο τότε θα «ανοίξει» μία ακόμα ευρωπαϊκή θέση από το πρωτάθλημα και συγκεκριμένη η έβδομη.

Στην έβδομη θέση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Γουλβς με 51 πόντους, ωστόσο ακολουθούν σε απόσταση «αναπνοής» οι Γουότφορντ (50), Έβερτον (49) και Λέστερ (48). Για τη συγκεκριμένη μάχη κομβικό θα είναι το αυριανό παιχνίδι ανάμεσα στη Γουότφορντ του Χοσέ Χολέμπας με την Γουλβς στο «Βίκαρεϊτζ Ρόουντ».

Στη συνέχεια, η Γουλβς έχει μπροστά της τα παιχνίδια Φούλαμ (εντός) και Λίβερπουλ (εκτός), ενώ η Γουότφορντ με Τσέλσι (εκτός) και Γουέστ Χαμ (εντός).

Η Έβερτον από την πλευρά της θα αντιμετωπίσει στα εναπομείναντα παιχνίδια της τις Κρίσταλ Πάλας (εκτός), Μπέρνλι (εντός) και Τότεναμ (εκτός), ενώ η Λέστερ τις Άρσεναλ (εντός), Μάντσεστερ Σίτι (εκτός) και Τσέλσι (εντός).