Βραζιλία- Χρήση Var και κόκκινη κάρτα με καθυστέρηση ενός...ημιχρόνου
Η χρήση του VAR για την αποβολή του Χόρχε Καρασκάλ της Φλαμένγκο στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου, για ένα περιστατικό που συνέβη πριν από το ημίχρονο, έχει εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με τη χρήση του.
Συνέβη κατά τη διάρκεια του Σούπερ Καπ Βραζιλίας στο στάδιο «Μανέ Γκαρίντσα» στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, όπου η Κορίνθιανς κέρδισε με 2-0, με 2-0 με γκολ των Γκαμπριέλ Παουλίστα και Γιούρι Αλμπέρτο, σηκώνοντας το τρόπαιο.
Η παράξενη απόφαση να δοθεί η κόκκινη κάρτα ήρθε μετά από παράπονα των παικτών της Κορίνθιανς για αγκωνιά του Καρασκάλ στο πρόσωπο του Μπρένο Μπίντον λίγο πριν το ημίχρονο.
Ο μέσος της Κορίνθιανς έμεινε ξαπλωμένος στο γήπεδο για αρκετά λεπτά, ενώ οι συμπαίκτες του απαίτησαν έλεγχο του VAR, ο οποίος δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.
Και οι δύο ομάδες κατευθύνθηκαν στα αποδυτήρια, θεωρώντας το θέμα λήξαν. Ωστόσο, ο διαιτητής Ραφαέλ Κλέιν σόκαρε τους πάντες όταν πήγε στο θάλαμο VAR μετά την επιστροφή των παικτών για το δεύτερο ημίχρονο, καταλήγοντας τελικά στο συμπέρασμα ότι υπήρξε παράνομη ενέργεια και δείχνοντας κόκκινη κάρτα στον Κολομβιανό μέσο της Φλαμένγκο.
Η απόφαση προκάλεσε οργή μεταξύ των παικτών της Φλαμένγκο, οι οποίοι πίστευαν ότι οποιαδήποτε έλεγχος θα είχε γίνει κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου.
«Δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο στη ζωή μου», δήλωσε ο προπονητής της Φλαμένγκο, Φιλίπε Λουίς, πρώην αμυντικός της Τσέλσι και της Ατλέτικο Μαδρίτης.
«Δεν ξέρω αν έχει ξανασυμβεί πουθενά αλλού. Οι παίκτες περίμεναν στο γήπεδο και πήγαν στα αποδυτήρια σαν να είχε ήδη εξεταστεί το παιχνίδι. Ετοιμάσαμε όλο το σχέδιο για να παίξουμε 11 εναντίον 11, και μετά συνέβη αυτό... Δεν θέλω να βρω δικαιολογίες για την ήττα, αλλά δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο».
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Βραζιλίας (CBF) αναφέρθηκε στην πρωτοφανή, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου υπήρξε διακοπή ρεύματος σε αρκετές περιοχές του σταδίου, συμπεριλαμβανομένης της αίθουσας βίντεο, η οποία παρέμεινε εκτός λειτουργίας για μεγάλο μέρος του δεύτερου ημιχρόνου.
«Αρχικά, το διαθέσιμο υλικό δεν παρείχε οριστικά στοιχεία, επομένως το πρώτο ημίχρονο έληξε κανονικά», εξήγησε η CBF σε ανακοίνωσή της (2/2).
Και πρόσθεσε:
«Ενώ η διαδικασία βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη, ένας περαιτέρω έλεγχος κατέστησε δυνατό τον σαφή εντοπισμό της παράβασης, γεγονός που οδήγησε στη σύσταση για επανεξέταση, ώστε ο διαιτητής να μπορέσει να αξιολογήσει και, κατά συνέπεια, να αποβάλει τον παίκτη».