Κλοπ, ο… κρυπτονίτης του Γκουαρντιόλα για το Σίτι-Λίβερπουλ

Όλες οι «μάχες» των δύο προπονητών, από τις πρώτες τους «συγκρούσεις» στη Γερμανία με τις Ντόρτμουντ και Μπάγερν Μονάχου, μέχρι τις αντίστοιχες στα βρετανικά γήπεδα από τους πάγκους των Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι.

Κλοπ, ο… κρυπτονίτης του Γκουαρντιόλα για το Σίτι-Λίβερπουλ

Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ ετοιμάζονται απόψε (03/01) για το μεγάλο μεταξύ τους ντέρμπι στο «Ετιχάντ» και το… θερμόμετρο χτυπάει «κόκκινο» στη βορειοδυτική Αγγλία ενόψει της προσπάθειας που θα καταβάλουν για τη νίκη, στη μάχη που δίνουν για τη διεκδίκηση του εφετινού τίτλου στην Πρέμιερ Λιγκ. Τα βλέμματα, φυσικά, θα στραφούν και στους τεχνικούς των δύο συλλόγων, τον Πεπ Γκουαρντιόλα και τον Γιούργκεν Κλοπ, οι οποίοι θα καταγράψουν μία ακόμα «μονομαχία», από τις πολλές που έχουν δώσει όλα αυτά τα χρόνια, από τους προπονητικούς πάγκους.

Ο Κλοπ έχει ήδη πάρει τον χαρακτηρισμό του… κρυπτονίτη του Γκουαρντιόλα, καθώς είναι ο μοναδικός που τον έχει νικήσει τόσες φορές (8 έναντι 5), όπως επίσης και ο μόνος που μετράει απέναντι του γενικότερα περισσότερες νίκες παρά ήττες στην μέχρι τώρα προπονητική του πορεία! Από την περίοδο που οι δύο τους είχαν τεθεί αντιμέτωποι στη Γερμανία από τους πάγκους των Ντόρτμουντ και Μπάγερν Μονάχου, μέχρι σήμερα που διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους πλέον στο Νησί από την τεχνική ηγεσία των Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι.

2013/14

Η παρθενική μεταξύ τους σύγκρουση καταγράφτηκε τον Ιούλιο του 2013, τότε που Μπάγερν Μονάχου και Μπορούσια Ντόρτμουντ τέθηκαν αντιμέτωπες με έπαθλο το γερμανικό Σούπερ Καπ. Οι Βεστφαλοί πήραν τη νίκη με 4-2 χάρη σε δύο γκολ του Ρόις, ένα αυτογκόλ του Φαν Μπούιτεν κι ένα ακόμα τέρμα του Γκουντογκάν και κατέκτησαν το τρόπαιο, ενώ ο Κλοπ έγραψε έτσι και το 1-0 στη μάχη του με τον Γκουαρντιόλα.

Εκείνη την περίοδο οι δύο ομάδες πανηγύρισαν από μία νίκη στο πρωτάθλημα και μάλιστα με το ίδιο σκορ (3-0), ενώ όταν συναντήθηκαν στον τελικό του Κυπέλλου, η Μπάγερν επιβλήθηκε της αντιπάλου της με 2-0 χάρη στα τέρματα των Ρόμπεν και Μίλερ στην παράταση και κατέκτησε το «νταμπλ» στη Γερμανία, στην πρώτη χρονιά του Γκουαρντιόλα στη χώρα. Η επόμενη σεζόν ξεκίνησε και πάλι με τη Μπάγερν Μονάχου και τη Ντόρτμουντ να κοντράρονται με έπαθλο το Σούπερ Καπ. Ο Γκουρντιόλα αναζητούσε εκδίκηση για την ήττα του την προηγούμενη περίοδο, όμως για ακόμα μία φορά οι Βεστφαλοί ήταν αυτοί που ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Πέτυχαν από ένα γκολ σε κάθε ημίχρονο με τους Ομπαμεγιάνγκ και Μκχιταριάν και πήραν τη νίκη με 2-0 κι ένα ακόμα Σούπερ Καπ. Ο Γκουρντιόλα… γιόρτασε στο πρωτάθλημα επικρατώντας της Ντόρτμουντ και στα δύο ματς στη Μπουντεσλίγκα, ενώ μετά από εκείνο το 0-1 στο Βεστφάλεν τον Απρίλη του 2015 ο Κλοπ ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν από τη Ντόρτμουντ και να συνεχίσει σε άλλο σύλλογο την προπονητική του καριέρα.

Η τελευταία σύγκρουση των δύο τεχνικών στη Γερμανία καταγράφτηκε στις 28 Απριλίου του 2015 στα ημιτελικά του Κυπέλλου, όταν οι Βεστφαλοί πήραν την πρόκριση για τον τελικό επικρατώντας της αντιπάλου τους με 2-0 στα πέναλτι έπειτα από το ισόπαλο 1-1 της κανονικής διάρκειας και της παράτασης.

2016/17

Στη συνέχεια, ο Γιούργκεν Κλοπ μετακόμισε στο μεγάλο λιμάνι του Μέρσεϊσαϊντ για να κρατήσει το «τιμόνι» της Λίβερπουλ, ενώ από το 2016 έφτασε στο Νησί και ο Πεπ Γκουαρντιόλα για να αναλάβει τα «ηνία» της Μάντσεστερ Σίτι. Επί βρετανικού εδάφους η παρθενική τους σύγκρουση καταγράφτηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς, με τους «κόκκινους» να υποδέχονται τους «πολίτες» στο πλαίσιο της Πρέμιερ Λιγκ.

Πριν το παιχνίδι ο Γκουαρντιόλα είχε χαρακτηρίσει τον ομόλογό του ως τον καλύτερο προπονητή με επιθετική φιλοσοφία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και στο αγωνιστικό κομμάτι ένα γκολ του Βαϊνάλντουμ στο 8’ έκρινε τη συνάντηση, με τους «κόκκινους» να παίρνουν τη νίκη στην έδρα τους με 1-0. «Κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι πρέπει να δουλέψεις σκληρά για να πάρεις τους τρεις βαθμούς. Αν είσαι αρκετά καλός, τότε μπορείς να τους κερδίσεις κι εμείς ήμασταν αρκετά καλοί», είχε πει μετά το φινάλε ο Κλοπ.

Η επόμενη μεταξύ τους συνάντηση ήρθε στις 19 Μαρτίου του 2017 στο «Ετιχάντ». Ένα ιδιαίτερα κρίσιμο παιχνίδι τότε και για τις δύο ομάδες, στη μάχη που έδιναν τότε για τη διεκδίκηση μιας θέσης στην πρώτη τετράδα του βαθμολογικού πίνακα, που οδηγούσε στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου. Έπειτα από ένα «στείρο» πρώτο 45λεπτο, οι «κόκκινοι» άνοιξαν το σκορ με πέναλτι του Μίλνερ στο 51’, ωστόσο στο 69’ ο Αγκουέρο ισοφάρισε για τη Σίτι σε 1-1 που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα. Εκείνη την σεζόν, οι «πολίτες» τερμάτισαν τελικά στην τρίτη θέση της βαθμολογίας με 15 πόντους λιγότερους από την πρωταθλήτρια τότε Τσέλσι, ενώ η θρυλική ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ κατετάγη τέταρτη με δύο βαθμούς λιγότερους από τη Σίτι, αλλά και μόλις έναν πόντο περισσότερο από την πέμπτη της κατάταξης Άρσεναλ.

2017/18

Το καλοκαίρι του 2017 η Σίτι άνοιξε διάπλατα το ταμείο της για να ενισχύσει το έμψυχο δυναμικό της κι όταν υποδέχτηκε τη Λίβερπουλ τον Σεπτέμβρη του ιδίου έτους έκανε επίδειξη δύναμης, κερδίζοντας τους «κόκκινους» με το εμφατικό 5-0 στο «Ετιχάντ»! Ο Αγκουέρο άνοιξε το σκορ για τους «πολίτες» και στη συνέχεια Λιρόι Σανέ και Γκαμπριέλ Ζεσούς πέτυχαν από δύο γκολ διαμορφώνοντας το τελικό σκορ.

Η Σίτι συνέχισε να εντυπωσιάζει με την πορεία της στην κατηγορία και να κερδίζει το ένα παιχνίδι με το άλλο, διευρύνοντας παράλληλα το αήττητό της στην Πρέμιερ Λιγκ. Το Γενάρη του 2018, όμως, όταν ήρθε η στιγμή να μεταβεί στο «Άνφιλντ» για τον αγώνα πρωταθλήματος κόντρα στη Λίβερπουλ, το εντυπωσιακό σερί της έλαβε τέλος! Σε ένα εντυπωσιακό σε εξέλιξη ματς στο Μέρσεϊσαϊντ, οι «κόκκινοι» πήραν τη νίκη με 4-3 και υποχρέωσαν την ομάδα του Γκουαρντιόλα στην πρώτη της ήττα στην κατηγορία. «Ήταν ένα ιστορικό παιχνίδι που θα μιλούν γι’ αυτό για πολλά χρόνια», έλεγε εκστασιασμένος ο Κλοπ μετά το φινάλε

Η… μοίρα, βέβαια, έμελλε να φέρει τους δύο συλλόγους εκείνη τη σεζόν αντιμέτωπους και στα μεγάλα «σαλόνια» του Τσάμπιονς Λιγκ. Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι συναντήθηκαν στα προημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με το πρώτο παιχνίδι να ορίζεται στο «Άνφιλντ» στις 4 Απριλίου του 2018. Οι «κόκκινοι» πραγματοποιώντας μεγαλειώδη εμφάνιση στο «σπίτι» τους πήραν τη νίκη με 3-0 και έκαναν το πρώτο «βήμα» για την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση.

Στη ρεβάνς του Μάντσεστερ, μία εβδομάδα αργότερα, όσο κι αν προσπάθησε η Σίτι να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση δεν τα κατάφερε. Αν και προηγήθηκε μόλις στο 2’ με το τέρμα του Γκαμπριέλ Ζεσούς, εν συνεχεία η Λίβερπουλ πέτυχε την ανατροπή με τους Σαλάχ και Φιρμίνο και με το 1-2 απέκλεισε τη Σίτι. Η τελευταία στέφθηκε πρωταθλήτρια στην Αγγλία, ενώ οι «κόκκινοι» αν και έφτασαν στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ έχασαν το τρόπαιο τον περασμένο Μάη από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

2018/19

Την εφετινή σεζόν Λίβερπουλ και Σίτι συναντήθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου στο «Άνφιλντ» για την Πρέμιερ Λιγκ. Παρά τις εκατέρωθεν επιθετικές προσπάθειες έμειναν στο «λευκό» 0-0 και μοιράστηκαν τον πόντο, ενώ απόψε ρίχνονται και πάλι στη μάχη αυτή τη φορά στο «Ετιχάντ». Ποια θα είναι αυτή που θα πετύχει το στόχο της και θα χαμογελάσει στο φινάλε δεν θα αργήσουμε και πολύ να το μάθουμε…