Η «καυτή» εβδομάδα για Λίβερπουλ και Σίτι

Τα παιχνίδια «μισός τίτλος» των «κόκκινων» στην Πρέμιερ Λιγκ και οι αιτίες πίσω από τις τρεις ήττες των «πολιτών» στα τέσσερα τελευταία τους ματς που τους έβαλαν… με την πλάτη στον τοίχο!

Η «καυτή» εβδομάδα για Λίβερπουλ και Σίτι

Η Λίβερπουλ ξέφυγε ακόμα περισσότερο στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Πρέμιερ Λιγκ και πλέον οι επόμενες δύο αναμετρήσεις της στην κατηγορία αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Πρώτα το αυριανό παιχνίδι κόντρα στην Άρσεναλ στο «Άνφιλντ» και εν συνεχεία στις 3 του Γενάρη στο Μάντσεστερ απέναντι στην πρωταθλήτρια Σίτι. Δύο ματς «φωτιά» για τους «κόκκινους», που αναμφισβήτητα μπορούν να αποδειχτούν κομβικά στη μάχη που δίνει η θρυλική ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ για επιστροφή στο «θρόνο» της πρωταθλήτριας Αγγλίας για πρώτη φορά από το 1990.

Η εφετινή ομάδα του Γιούργεν Κλοπ είναι μόλις η τέταρτη στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ που μεσούσης της περιόδου παραμένει αήττητη στο θεσμό, μετά την Άρσεναλ (2003-04), τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2010-11) και την περσινή Σίτι. Αυτό που μένει να φανεί, ωστόσο, μέσα στο επόμενο διάστημα, είναι αν θα καταφέρει να διατηρήσει τη διαφορά που έχει εξασφαλίσει στην κορυφή της κατάταξης έναντι των υπολοίπων διεκδικών του τίτλου, ώστε να κάνει το πρώτο σημαντικό «βήμα» για την επίτευξη του στόχου της.

Για το προσεχές ματς απέναντι στην Άρσεναλ, το θετικό για τη Λίβερπουλ είναι το ότι οι «κανονιέρηδες» στις πέντε τελευταίες εκτός έδρας αναμετρήσεις τους μετρούν μόλις μία νίκη, ενώ η τελευταία φορά που οι λονδρέζοι έφυγαν με το τρίποντο από το «Άνφιλντ» ήταν το Σεπτέμβρη του 2012. Όσο για το «ντέρμπι» με τη Σίτι στις 3 του Γενάρη; Ένα θετικό αποτέλεσμα της Λίβερπουλ στο «άντρο» των «πολιτών» μπορεί να βάλει πρόωρα «φρένο» στις βλέψεις των πρωταθλητών για τη διατήρηση των «σκήπτρων» στην κατηγορία και η αγωνία στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ αναμφισβήτητα έχει αρχίσει να κορυφώνεται. Η μεταξύ τους σύγκρουση στο Μάντσεστερ, πάντως, ξυπνά αναμνήσεις από την περσινή τους μάχη τέτοιον καιρό στον θεσμό, όταν η Λίβερπουλ έγινε η ομάδα που έβαλε τέλος στο αήττητο σερί των «γαλάζιων» στο πρωτάθλημα.

Η «γαλάζια» πτώση

Η Μάντσεστερ Σίτι από την πλευρά της βρίσκεται πλέον… με την πλάτη στον τοίχο! Με τρεις ήττες στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ, οποιοδήποτε νέο αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να αποβεί μοιραίο στην προσπάθεια που καταβάλει ο σύλλογος για παραμονή στο «θρόνο» της πρωταθλήτριας. Πως έφτασε όμως εφέτος η Σίτι να βρίσκεται μεσούσης της περιόδου στο -7 από την κορυφή, ενώ πέρσι τέτοιον καιρό κατέρριπτε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και είχε ξεφύγει αρκετά από τους διώκτες της στην κορυφή της κατάταξης;

Ένας από τους λόγους ήταν τα αρκετά προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισαν οι «πολίτες» την τρέχουσα περίοδο, καθώς παίκτες όπως οι Κέβιν Ντε Μπρούιν, Σέρχιο Αγκουέρο, Νταβίντ Σίλβα και Φερναντίνιο απουσίασαν από αρκετές αναμετρήσεις. Παρότι μάλιστα πρόσφατα επέστρεψαν στη δράση, ακόμα χρειάζονται χρόνο για να βρεθούν στα επιθυμητά επίπεδα. Πέραν τούτου, όμως, μία ακόμα σημαντική αιτία για την απογοητευτική πορεία της ομάδας τον τελευταίο μήνα έδωσε ο Μπερνάρντο Σίλβα, αποδεικνύοντας πως το πρόβλημα των πρωταθλητών είναι και ψυχολογικό.

«Όταν βλέπεις να έχεις τον έλεγχο του αγώνα και τον αντίπαλο να σκοράρει στην πρώτη του επίθεση πέφτει η αυτοπεποίθηση σου. Το ένιωσα στις τελευταίες μας αναμετρήσεις ότι κανείς μας δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη και το αποτέλεσμα ήταν να μην είμαστε στην καλύτερή μας κατάσταση. Αυτό που πρέπει να μάθουμε, είναι να διαχειριζόμαστε τι κακές καταστάσεις και να προσπαθούμε να τις ξεπεράσουμε», επεσήμανε σχετικά.

Οι παίκτες των «πολιτών» ένιωθαν «άτρωτοι» με τις νίκες τους στις προηγούμενες αναμετρήσεις τους στην κατηγορία, πολύ περισσότερο μάλιστα με την πορεία τους την περσινή σεζόν που πήραν και το πρωτάθλημα έχοντας καταρρίψει ουκ ολίγα ρεκόρ. Αυτόν τον μήνα όμως που όλα ξεκίνησαν να πηγαίνουν στραβά, ήρθε και ο «κατήφορος». Η Σίτι βρίσκεται πλέον σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο της περιόδου κι αν δεν καταφέρει να συνέλθει σύντομα και να επιστρέψει στο δρόμο των επιτυχιών, πρώτα από το Κυριακάτικο ματς με τη Σαουθάμπτον, τότε κινδυνεύει να γκρεμίσει όσα έχτισε το προηγούμενο διάστημα.

Για την ιστορία, αυτή ήταν η πρώτη φορά από το Δεκέμβρη του 2016 που η Σίτι έχασε δύο σερί παιχνίδια στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ και τότε η δεύτερη ήττα της στην κατηγορία είχε έρθει και πάλι από τη Λέστερ στο «Κινγκ Πάουερ». Όσο για τον Γκουαρντιόλα; Οι έξι από τις 11 ήττες του στην Πρέμιερ Λιγκ έχουν σημειωθεί τον μήνα Δεκέμβρη.