Ο οιωνός τίτλου για τη Λίβερπουλ

Η «κατάρα» που θα επιδιώξουν να «σπάσουν» εφέτος οι «κόκκινοι» και τα παιχνίδια «φωτιά» που ακολουθούν για το σύλλογο στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ο οιωνός τίτλου για τη Λίβερπουλ

Το «τρένο» της Λίβερπουλ δεν έκανε… στάση ούτε στο «Μολινό»! Πέρασε και το «εμπόδιο» της Γουλβς (0-2) και με 48 πόντους παρέμεινε στην κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ, δίνοντας έτσι συνέχεια στην εντυπωσιακή της πορεία στα «σαλόνια» του αγγλικού πρωταθλήματος από το ξεκίνημα της εφετινής σεζόν.

Πρώτα απ’ όλα, το αξιοσημείωτο όσον αφορά τη συγκομιδή πόντων της θρυλικής ομάδας του Μέρσεϊσαϊντ είναι το ότι μόνο δύο ομάδες έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν περισσότερους πόντους στην κατηγορία από τη Λίβερπουλ έπειτα από το πέρας των πρώτων 18 αγωνιστικών στο θεσμό. Αυτές ήταν η Τσέλσι της περιόδου 2005/06 (με 49) όπως επίσης και η Μάντσεστερ Σίτι την περσινή σεζόν (με 52), ενώ το γεγονός ότι οι «κόκκινοι» παρέμειναν αήττητοι για 10 σερί εκτός έδρας παιχνίδια πρωταθλήματος αποτελεί την καλύτερή τους επίδοση από το διάστημα Οκτώβριος 1991 – Φεβρουάριος 1992.

Επί της ουσίας όμως, τα Χριστούγεννα θα βρουν τη Λίβερπουλ μόνο πρώτη στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Πρέμιερ Λιγκ και αυτό έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία αν παρατηρήσει κανείς το τι συνέβη την τελευταία 10ετία στην κατηγορία. Από την περίοδο 2008/09 μέχρι σήμερα όποια ομάδα έκανε Χριστούγεννα στην «κεφαλή» της κατάταξης ήταν και αυτή που στο τέλος της σεζόν πανηγύρισε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Αγγλίας. Μοναδική εξαίρεση, ωστόσο, αποτέλεσε… η Λίβερπουλ, που όχι μία αλλά… δύο φορές (!) απέτυχε να καθίσει στο «θρόνο»!

Οι «κόκκινοι» ήταν η εξαίρεση

Η πρώτη ήταν τη σεζόν 2008/09 υπό τις οδηγίες του Ράφα Μπενίτεθ. Μία σεζόν που μεταξύ άλλων οι «κόκκινοι» νίκησαν και την «αιώνια» αντίπαλό τους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με 4-1 στο «Ολντ Τράφορντ», αλλά εκ του αποτελέσματος δεν ευτύχησαν να τερματίσουν στην κορυφή. Παρά τα 16 γκολ του αρχηγού Στίβεν Τζέραρντ, που ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας στο πρωτάθλημα, η Λίβερπουλ τερμάτισε στη δεύτερη θέση με μόλις τέσσερις πόντους λιγότερους από τους πρωτοπόρους «κόκκινους διαβόλους».

Η δεύτερη ήταν την περίοδο 2013/14 με τον Μπρένταν Ρότζερς στον πάγκο. Το αήττητο 16 παιχνιδιών των «κόκκινων» στην κατηγορία γέμισε με ελπίδες τους οπαδούς για επιστροφή της Λίβερπουλ στο θρόνο της πρωταθλήτριας για πρώτη φορά μετά το 1990, ωστόσο η ήττα από την Τσέλσι λίγο πριν το φινάλε της περιόδου με το -περίφημο πλέον- γλίστρημα του Τζέραρντ έβαλε «φρένο» στις βλέψεις τους. Ο Λουίς Σουάρες ήταν πρώτος σκόρερ με 31 γκολ στην κατηγορία, ήτοι δέκα περισσότερα από τον δεύτερο και επίσης «κόκκινο» Ντάνιελ Στάριτζ, αλλά η ομάδα του Ρότζερς τερμάτισε στη δεύτερη θέση με μόλις δύο πόντους λιγότερους από την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις την τελευταία 10ετία όποια ομάδα ήταν πρώτη τα Χριστούγεννα έπαιρνε στο τέλος της σεζόν και τον τίτλο! Η Τσέλσι τις περιόδους 2009/10, 2014/15 και 2016/17, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη σεζόν 2012/13, η Λέστερ το 2015/16 και πέρσι η Μάντσεστερ Σίτι. Αν θα καταφέρει η Λίβερπουλ να σπάσει εφέτος στην «κατάρα» και να πετύχει το στόχο της, θα το δούμε στο υπόλοιπο της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Πάντως, μέσα στο 2018 η Λίβερπουλ έχει κερδίσει 25 ματς πρωταθλήματος, τα οποία είναι και τα περισσότερα της σε ένα ημερολογιακό έτος από το 1990, όταν μέτρησε επίσης 25 νικηφόρα ματς.

Τα κομβικά παιχνίδια

Πέραν αυτών όμως, τεράστιο ενδιαφέρον θα έχει η πορεία της Λίβερπουλ μέχρι τις αρχές του νέου έτους, όπου πέρα από το ματς κόντρα στη Νιουκάστλ την Τετάρτη (26/12), θα κληθεί να αντιμετωπίσει στη συνέχεια τόσο την Άρσεναλ (εντός έδρας στις 29/12), όσο και τη Μάντσεστερ Σίτι (εκτός έδρας στις 3 Ιανουαρίου). Υπενθυμίζεται, δε, πως η Λίβερπουλ είναι η μοναδική ομάδα που παραμένει αήττητη στην Πρέμιερ Λιγκ, ενώ τον περασμένο Γενάρη ήταν αυτή που έβαλε τέλος στο (περσινό) αήττητο της Μάντσεστερ Σίτι στο πρωτάθλημα.

Τέλος, όσον αφορά τον πρωτεργάτη της εφετινής επιτυχίας της Λίβερπουλ, τον Γιούργκεν Κλοπ, ο Γερμανός όσες αγγλικές ομάδες έχει συναντήσει μέχρι στιγμής τις έχει νικήσει όλες! Η μοναδική που του είχε… γλιτώσει ήταν η Γουλβς, την οποία κέρδισε πλέον και αυτήν και την έβαλε στη... λίστα του με τους 32 συνολικά συλλόγους στο διάστημα που βρίσκεται στον πάγκο των «κόκκινων».