Έτσι το Champions League θα γίνει Superchampions

Ο «μεγάλος κηδεμόνας», η νέα διοργάνωση, οι Τετάρτες που γίνονται Κυριακές, το Europa league 2 και η συμβολική συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες.

 

Έτσι το Champions League θα γίνει Superchampions

Το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου παραμένει στο ίδιο σύστημα. Η UEFA και οι σύλλογοι θα συνεργαστούν για να παρουσιάσουν τη νέα διοργάνωση που από το 2024 θα αντικαταστήσει το Champions League. Δεν θα υπάρξει δηλαδή Σούπερ Λίγκα. Θα είναι μία νέα διαφορετική διοργάνωση, πάντα κάτω από την «ομπρέλα» της ΟΥΕΦΑ όμως, που ενδεχομένως θα λέγεται και Superchampions, όπως αποκαλύπτει ο Μάνος Σταραμόπουλος.

Ο Πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Αλεκσάντερ Τσεφερίν μαζί με τον ομόλογό του της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων, Αντρέα Ανιέλι επισκέφθηκαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες, τον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Αθλητισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Τίμπορ Νάβρατσιτς και υπέγραψαν από κοινού ένα μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας τουλάχιστον έως το 2024.

Το πιο σημαντικό βεβαίως είναι ότι ο κ. Τσεφερίν ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει Σούπερ Λίγκα με την έννοια που θέλουν ή ήθελαν ορισμένοι ισχυροί σύλλογοι της Ευρώπης, όπως τουλάχιστον είχε διαρρεύσει από τα περίφημα Football leaks.

Το νέο 3ετές τηλεοπτικό συμβόλαιο που τέθηκε το καλοκαίρι του 2018 σε εφαρμογή με την αύξηση των εσόδων των ομάδων του Τσάμπιονς Λιγκ, το 2021 που λήγει, θα είναι διαφορετικό σε αρκετά πράγματα.

Η ονομασία του, ίσως να είναι η ίδια, αλλά αυτό δεν είναι το κύριο σημείο: Θα είναι διαφορετική παρά το γεγονός ότι κανείς ακόμη δεν ξέρει πως ακριβώς…

Θα είναι ένα Σούπερ Τσάμπιονς με ομάδες με περισσότερους τίτλους; Θα είναι ανοικτή για όλους; Σίγουρα δεν θα είναι συγκεκριμένος ο αριθμός των συμμετεχόντων και κλειστός όπως στο ΝΒΑ.

Η Σούπερ Λίγκα όπως την ήθελαν αρκετοί, δεν θα ξεκινήσει ποτέ, ή τουλάχιστον για τα προσεχή 5-7 χρόνια. Η ΟΥΕΦΑ θα συνεχίσει να είναι ο «μεγάλος κηδεμόνας» κι έτσι πρέπει για το καλό του ποδοσφαίρου.

Η συμβολική συνάντηση που έγινε στις Βρυξέλλες έδειξε πως όλοι μπορούν- αν θέλουν- να συνεργασθούν για το κοινό καλό. Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις θα ξεκινήσουν να εργάζονται προς την ίδια κατεύθυνση. Ο πρόεδρος της Γιουβέντους, Αντρέα Ανιέλι (και πρόεδρος της ECA) υποστήριξε ότι μετά το 2016 κανείς δεν μίλησε για την Σούπερ Λίγκα, τουλάχιστον από την πλευρά της ECA που ηγείται ο ίδιος, ή την Γιουβέντους.

Ο κ. Ανιέλι αναφέρθηκε και στον πρόεδρο της ΟΥΕΦΑ, Αλεκσάντερ Τσεφερίν, τονίζοντας από την πλευρά του, πως όταν εκλέχθηκε στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου το 2016 στην Αθήνα, μιλούσε μόνο για τον στόχο που έχει, να βοηθήσει κι αυτός στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου. Όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς το ποδόσφαιρο είναι σημαντικό και έχει κοινωνικό ρόλο και μαζί θα προσπαθήσουν για το καλύτερο. Άλλωστε – συνεχίζει ο κ. Ανιέλι- «η οικογένειά μου το αποδεικνύει περίτρανα με την Γιουβέντους, την οποία καθοδηγεί από το 1923. ..»

Ο κ. Τσεφερίν παίρνει τον λόγο: Μετά από την πρόσφατη κερδοσκοπία ήρθε η ώρα να διευκρινίσουμε τι θα συμβεί από το 2024: «Ε λοιπόν δεν θα υπάρξει Σούπερ Λίγκα. Θα διαχειριστούμε τη διοργάνωση μαζί, όπως κάνουμε σήμερα. Είμαστε χαρούμενοι. Αυτή είναι μία μεγάλη μέρα . Ο Ευρωπαϊκός αθλητισμός είναι ενωμένος και αναγνωρίζει το ανοιχτό μοντέλο, στο οποίο ακόμη και οι μικροί σύλλογοι είναι σημαντικοί. Βλέπετε τα προβλήματα του μπάσκετ;»

Από τον Ιανουάριο και μετά η Ειδική ομάδα Εργασίας της ΟΥΕΦΑ θα αρχίσει να μελετά προσεκτικά τι ακριβώς ενέργειες θα πρέπει να γίνουν. Τώρα απλά υπάρχουν μόνο ιδέες ώστε άπαντες να βγουν κερδισμένοι..

Ένα SUPERCHAMPIONS: Φυσικά οι ανάγκες των μικρών και των μεγάλων συλλόγων είναι διαφορετικές, αλλά η επιτυχία της Κοινωνίας των Εθνών μετράει περισσότερο.
Πέραν από το αναμενόμενο κατά τον κ. Τσεφερίν, ίσως υπάρξει μία προώθηση ακόμη κι ένας υποβιβασμός συλλόγων, είναι μία ιδέα για το μέλλον που θα πρέπει σιγά- σιγά να την βάλουμε στο μυαλό μας. Μέχρι το τέλος του 2019 θα καθορισθούν οι αρχές που πρέπει να συμπεριληφθούν στην εναρμόνιση του ημερολογίου, του κάθε συλλόγου αλλά και των διεθνών αγώνων. Η μορφή της διοργάνωσης θα είναι πιθανότατα έτοιμη το 2020. Θα είναι μία ανοιχτή διοργάνωση, με σταθερές θέσεις για τις μεγάλες ομάδες, με βάση την ιστορική τους κατάταξη;

  • Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν όπως :
  • Θα προωθηθούν ομάδες λιγότερο δυνατές από τις πιο κάτω θέσεις.
  • Θα υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη
  • Θα υπάρξει αναθεώρηση του ημερολογίου με λιγότερους αγώνες στα εθνικά πρωταθλήματα
  • Περισσότερες ευρωπαϊκές διοργανώσεις ούτως ώστε να μην είναι μόνο για «ομάδες ελίτ».

Μείωση των μεγάλων πρωταθλημάτων

Ο Ανιέλι τονίζει από την πλευρά του: «Από το 2015, υπήρξαν πολλές συζητήσεις για να φτάσουμε στο οικονομικό Fair Play 2.0, και έχουμε εργαστεί για να αναπτύξουμε και μία τρίτη διοργάνωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία τώρα αναμένει την έγκριση της εκτελεστικής επιτροπής του Δεκεμβρίου. Θα είναι μία 3η διοργάνωση μετά το 2024. Αλλά ας δούμε περαιτέρω, η πρόθεσή μας είναι να αλλάξουμε το διεθνές ημερολόγιο των αγώνων.

Δεν μπορεί για παράδειγμα να βλέπουμε χώρες όπως η Αγγλία να έχει 20 ομάδες στην Πρέμιερ Λιγκ και δύο κύπελλα. Θα πρέπει να υπάρξει μία εξισορρόπηση των εγχώριων διοργανώσεων με τις διεθνείς διοργανώσεις. Επίσης θα πρέπει να διατηρήσουμε την περίοδο ανάπαυσης των ποδοσφαιριστών. Μόλις αποφασιστούν όλα αυτά, θα μπορέσουμε να επιλέξουμε τη μορφή της νέας διοργάνωσης».

Παράλληλα πρέπει να τονίσουμε ότι ο κ. Ανιέλι επανέλαβε κάτι που είχε πει πριν μερικούς μήνες, ότι ίσως θα πρέπει οι αγώνες του νέου Τσάμπιονς Λιγκ (ή όπως αλλιώς θα λέγεται) να διεξάγονται Σάββατο και Κυριακή κι όχι Τετάρτη.

Καλύτερο το Διηπειρωτικό

Ο Αντρέα Ανιέλι , πρόεδρος της Γιουβέντους και της ECA, δήλωσε με σαφήνεια αναφορικά με την πιθανότητα να αλλάξει το σημερινό Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων :

«Με τη FIFA πρέπει να συζητήσουμε, διότι το σημερινό Παγκόσμιο κύπελλο συλλόγων δεν λειτουργεί: το Κύπελλο Intercontinental (Διηπειρωτικό- συναντιόντουσαν ο νικητής του Τσάμπιονς Λιγκ με τον αντίστοιχο της Λατινικής Αμερικής) ήταν πολύ καλύτερο. Πρέπει να το συζητήσουμε με την Παγκόσμια αρχή. Μπορεί να αλλάξει, αλλά προτού προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση θέλουμε μια πλατφόρμα για να γνωρίζουμε περισσότερα. Τώρα είναι δύσκολο να μιλήσουμε για προτάσεις που διαβάζουμε μόνο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. αλλά δεν γνωρίζουμε τίποτα άμεσα και δεν έχουμε ψηφίσει. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων από το 2024 θα αποτελέσουν πρότυπο ".

Εδώ συμφώνησε και ο κ. Τσεφερίν: «Δεν έχω αρκετές πληροφορίες, δεν μπορώ να σχολιάσω άρθρα του Τύπου, αλλά επαναλαμβάνω όσα είπα ήδη: δεν έχουμε αρκετές πληροφορίες για το πλαίσιο ή οτιδήποτε άλλο, αλλά δεν μπορούμε να εγκρίνουμε ένα τέτοιο έργο χωρίς να γνωρίζουμε τι είναι. Βλέπετε κάποιες διαφορές ανάμεσα σε μία Σούπερ Λίγκα και έναν εντελώς ιδιωτικό ανταγωνισμό, ξεκινώντας με μυστικά έγγραφα μεταξύ πολύ λίγων μεγάλων συλλόγων Ποια είναι η διαφορά με τη Σούπερ Λίγκα; Δεν το βλέπω πραγματικά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η FIFA δεν μπορεί να οργανώσει ένα νέο Παγκόσμιο Κύπελλο. Το κάνουν ήδη τώρα και υπάρχει πάντα περιθώριο βελτίωσης, αλλά όχι προς αυτή την κατεύθυνση, νομίζω ότι θα ήταν ένα άνοιγμα…»

Για το 2024 το Europa league 2

O πρόεδρος της UEFA ήταν σαφής σχετικά με τη νέα διοργάνωση, το λεγόμενο Europa leaguε 2, που σχεδιάζεται από ομάδα εργασίας:

«Εμείς θέλουμε περισσότερο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Οπότε πρέπει να κάνουμε την αρχή για μία ευρύτερη Ευρωπαϊκή διοργάνωση.»

Μπήκε τότε στην μέση ο Αντρέα Ανιέλι προσθέτοντας: «Πρέπει να σκεφτούμε την Πολωνία, την Τουρκία και την Ρωσία…Αν κάνουμε μία νέα διοργάνωση, θα ευνοήσουμε τους Ευρωπαίους φιλάθλους…».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της UEFA ανέφερε για τον Δημοσιονομικό κανονισμό:

"Το οικονομικό Fair Play θα πρέπει να είναι ένα πιο σταθερό εργαλείο, τώρα οι κανόνες είναι αδύναμοι σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης. Θέλω οι σύλλογοι να εξισορροπήσουν τα έξοδα με τα έσοδα. ..»

Ο κ. Τσεφερίν είπε στη συνέχεια ότι αυτή η νέα διοργάνωση, πιθανότατα θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2024 και μετά… Εδώ ωστόσο ας έχουμε ορισμένες επιφυλάξεις για τον απλούστατο λόγο ότι θα πρέπει να δούμε τι θα πει στο Δουβλίνο, στις 3 Δεκεμβρίου και η Εκτελεστική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας που θα εξετάσει πάλι το εν λόγω θέμα.

Γεγονός είναι ότι έως το 2024 έχουμε να δούμε και να ακούσουμε ακόμη πιο πολλά. Το ποδόσφαιρο όπως και η ζωή αλλάζει…

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com , Mundo Deportivo