Γιούργκεν Κλοπ: «Σας αγαπώ όλους – Η αρχή για αυτή την ομάδα» - Όλη η αποχαιρετιστήρια ομιλία του

Ράγισαν τα... τσιμέντα στο αντίο του Γιούργκεν Κλοπ στο Άνφιλντ. Διαβάστε ολόκληρη την αποχαιρετιστήρια ομιλία του.

Γιούργκεν Κλοπ: «Σας αγαπώ όλους – Η αρχή για αυτή την ομάδα» - Όλη η αποχαιρετιστήρια ομιλία του

Τα γκολ των Αλέξις Μακ Άλιστερ και Τζάρελ Κουάνσα στο πρώτο ημίχρονο την Κυριακή εξασφάλισαν ότι το 491ο και τελευταίο παιχνίδι του Γιούργκεν Κλοπ στην ηγεσία της Λίβερπουλ έληξε με νίκη 2-0 επί της Γουλβς - την 305η νίκη της αξέχαστης και θριαμβευτικής βασιλείας του.

Αφού εκφώνησε έναν αποχαιρετιστήριο λόγο προς το κοινό που τον λάτρεψε στο Άνφιλντ, ο Γερμανός στη συνέχεια μίλησε για τελευταία φορά στα μέσα ενημέρωσης.

Διαβάστε όλα όσα είπε ο Κλοπ παρακάτω:

Για το πώς αισθάνεται για αυτό που βίωσε λόγω του ότι δεν είναι και τόσο… «φυσιολογικό» για έναν προπονητή να δέχεται τέτοιο αποχαιρετισμό όταν φεύγει από έναν σύλλογο:

«Όχι, δεν νομίζω ότι είναι φυσιολογικό. Ήξερα ήδη εδώ και πολύ καιρό ότι η σχέση μας ήταν αρκετά ιδιαίτερη, μου αρέσει αυτό. Πραγματικά πιστεύω ότι οι άνθρωποι έκαναν τη διαφορά για αυτόν τον σύλλογο. Όπως είπα, αυτοί οι άνθρωποι είναι η υπερδύναμη αυτού του συλλόγου, αυτοί οι άνθρωποι κρατούν τον σύλλογο σε λειτουργία, αυτοί οι άνθρωποι τον ωθούν, αυτοί οι άνθρωποι τον μεταφέρουν σε δύσκολες στιγμές. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ο σύλλογος. Έτσι, προφανώς περάσαμε πολύ καλά μαζί, εννέα χρόνια, σχεδόν μια δεκαετία. Ήταν απολύτως τρελό. Τα παιδιά που ήταν σήμερα στο γήπεδο, τα παιδιά του προσωπικού που ήταν σήμερα στο γήπεδο και είδα μετά το παιχνίδι, δεν γνωρίζουν άλλον προπονητή της Λίβερπουλ. Έτσι είναι - απλά πιστεύουν ότι ήμουν πάντα εκεί και θα είμαι πάντα εκεί και τώρα έφυγα.

Περίμενα... φοβόμουν λίγο ότι θα πάθαινα νευρικό κλονισμό. Είχα μία ή δύο στιγμές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας όπου δεν ήταν καλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα τα τελευταία λεπτά ήταν δύσκολα, αλλά η γενική αίσθηση σήμερα ήταν ότι ένιωσα περισσότερο σαν αρχή παρά σαν τέλος, γιατί ξέρω ότι το αντίο αφορά εμένα, αλλά γενικά αφορά την ομάδα και είδα μια υπέροχη ομάδα και είδα μια υπέροχη ομάδα σε πορεία. Είδα μια ομάδα που είναι μπροστά από το χρονοδιάγραμμα στην ανάπτυξή της. Είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα και ποτέ δεν ξέρεις από πού ξεκινάς πάλι, αλλά είδα απλά μια καλή ποδοσφαιρική ομάδα και είδα όλους τους νεαρούς παίκτες που μας έσωσαν τα νώτα μερικές φορές φέτος και κανένας από αυτούς εκτός από τον Κόνορ (Μπράντλεϊ) και τον Τζάρελ (Κουάνσα) - ο Τζάρελ έπαιξε και ο Κόνορ ήταν στον πάγκο και όλοι οι άλλοι δεν συμμετείχαν σήμερα. Είναι και αυτοί εκεί και αυτό ήταν που μου έδωσε το αίσθημα του "Εντάξει, δουλειά έγινε".

«Είμαι οπαδός της Λίβερπουλ»

Σας αγαπώ όλους, αγαπώ τα πάντα για τον σύλλογο, αλλά ήρθε η ώρα να φύγω. Αλλά κοιτάξτε, δεν αφήνουμε καμένη γη πίσω μου και αυτό μου δίνει ένα καλό συναίσθημα. Δεν είναι ότι σκέφτεσαι, "Έλα, φύγε από εδώ!". Οπότε, ξέρω ότι μπορώ να επιστρέψω και θα επιστρέψω και όπως είπα μετά το παιχνίδι, από σήμερα, από τρεις ώρες πριν, όταν τελείωσε το παιχνίδι, είμαι οπαδός της Λίβερπουλ και το αγαπώ αυτό».

Για το πώς τον επηρέασε η τελευταία εβδομάδα:

«Όλα με επηρέασαν. Ήταν φανταστικά. Όπως είπα, τα παιδιά έδειξαν κλάση. Είναι δύσκολο να αντιμετωπίζεις τέτοιου είδους πράγματα. Δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω την έξοδο του προπονητικού κέντρου, δεν μπορώ να βγω εκεί έξω, εξακολουθούσα να στέκομαι εκεί και να υπογράφω αυτόγραφα. Ο κόσμος μου δείχνει τόση αγάπη, αυτό είναι μια χαρά. Δεν μπορείτε να έρχεστε στο σπίτι μου και τέτοια πράγματα. Είναι πραγματικά δύσκολο να το αντέξω. Είναι τόσο θετικό και εύχομαι να ήταν για κάποιον άλλον και να ήμουν ο καλύτερός του φίλος. Αυτό θα ήταν υπέροχο - ο καλύτερός μου φίλος παίρνει όλη αυτή την προσοχή. Αλλά εγώ παίρνω όλη την προσοχή, αυτό είναι πραγματικά δύσκολο να το αντέξω, για να είμαι ειλικρινής. Απλά προσπαθώ να το ξεπεράσω αυτό και θα έρθει μια στιγμή που κανείς δεν θα με ρωτάει πια, κανείς δεν θα με κοιτάει πια και απλά θα πέσω για λίγες ώρες ή μέρες, δεν ξέρω, θα το δούμε αυτό. Αλλά προς το παρόν πρέπει να λειτουργήσω και πρέπει να συνεχίσω να το κάνω αυτό.

Αλλά σήμερα ήταν υπέροχα. Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους. Μου αρέσει πολύ το πώς αποχαιρετήσαμε το επιτελείο, το πώς οι παίκτες αποχαιρέτησαν το επιτελείο. Για το κοινό, είναι ο Γιούργκεν Κλοπ, ο Γιούργκεν Κλοπ, ο Γιούργκεν Κλοπ, ο Γιούργκεν Κλοπ, ο Γιούργκεν Κλοπ. Αλλά ο Γιούργκεν Κλοπ είναι ο Πεπ Λίντερς, ο Γιούργκεν Κλοπ είναι ο Πίτερ Κράβιτς, ο Γιούργκεν Κλοπ είναι ο Βίτορ Μάτος, ο Γιούργκεν Κλοπ είναι ο Τζον Άκτερμπεργκ, ο Τζακ Ρόμπινσον, ο Κλαούντιο Ταφαρέλ, ο Γιούργκεν Κλοπ είναι ο Αντρέας Κόρνμαϊερ, ο Αντρέας Σκλουμπέργκερ. Ο Γιούργκεν Κλοπ είναι πολλά περισσότερα από τον Γιούργκεν Κλοπ. Εγώ μόνος μου δεν θα έκανα απολύτως τίποτα. Είναι πολύ ωραίο το πώς το έκαναν αυτό οι άνθρωποι σήμερα, γιατί όλοι ένιωσαν ότι τους εκτιμούν πραγματικά. Δεν μου λείπει η εκτίμηση, προφανώς, όλοι μου δείχνουν τις πρώτες στιγμές και μου λένε ότι θα τους λείψω. Χαίρομαι που και όλα τα άλλα παιδιά έλαβαν την προσοχή τους.

Ήταν μια απολύτως απίστευτη και υπέροχη στιγμή. Το λατρεύω. Η οικογένειά μου ήταν στο γήπεδο, κάτι που ήταν ωραίο, πολύ ωραίο. Τώρα θα κάνουμε ένα πάρτι και στη συνέχεια θα επιστρέψουμε το επόμενο διάστημα για μια άλλη εκδήλωση. Και θα επιστρέφω περιστασιακά απλά, όπως είπα, ως υποστηρικτής τώρα, και είμαι εντάξει με αυτό, ειλικρινά. Ίσως όχι για το πρώτο παιχνίδι της σεζόν - αυτό είναι νωρίς, ουάου! Ίσως μετά τη δεύτερη διεθνή διακοπή ή κάτι τέτοιο. Τι μπορώ να πω; Πρέπει να υπάρχει διαφορά αν τα πράγματα πάνε άσχημα, πάντα χειρότερα, χειρότερα, χειρότερα ή αν τα πράγματα πάνε καλά και πάνε. Είμαι πραγματικά χαρούμενος που μπορέσαμε να το κάνουμε έτσι - που το κάναμε με αυτόν τον τρόπο. Τρίτον, δεν πειράζει».

Για το τι θα κάνει την πρώτη μέρα που δεν θα είναι προπονητής της Λίβερπουλ:

«Δεν έχω ιδέα. Πιθανότατα θα πακετάρω, έτσι νομίζω, αλλά δεν ξέρω. Έχω αρκετά πράγματα να κάνω. Η [ιδιωτική] ζωή πρέπει να σχεδιάζεται και δεν έχω σχεδιάσει τίποτα ακόμα γιατί ήμουν εδώ. Πιθανώς η Ούλα θα με ενημερώσει για το πού θα πάμε και τέτοια πράγματα, αλλά εγώ ακολουθώ ευχαρίστως. Αλλά δεν έχω ιδέα για το τι έρχεται. Ξέρω ότι έχουμε ένα πάρτι απόψε - αυτό ξέρω».

Ο Κλοπ με τη σύζηγό του, Ούλα.

Για το μέλλον:

«Δεν ξέρω ακριβώς γιατί κανείς δεν πιστεύει ότι μάλλον δεν θα ξανά προπονήσω, αλλά καταλαβαίνω γιατί προφανώς φαίνεται να είναι ένα ναρκωτικό, φαίνεται γιατί όλοι επιστρέφουν και όλοι δουλεύουν μέχρι τα 70 και κάτι. Εγώ πάντα είχα την ιδέα ότι δεν θα το κάνω τόσο πολύ καιρό. Κοιτάξτε, άλλοι άνθρωποι είναι πιο έξυπνοι, άλλοι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν με διαφορετικούς τρόπους. Εγώ πρέπει να είμαι όλα μέσα, πρέπει να είμαι η σπίθα, πρέπει να είμαι η ενέργεια, πρέπει να είμαι όλα αυτά τα πράγματα και είμαι άδειος. Αυτό είναι όλο. Η μεγαλύτερη ανησυχία μου σήμερα ήταν ότι ο Τζον Άκτερμπεργκ έβηχε συνέχεια δίπλα μου και σκέφτηκα ότι θα ξυπνήσω αύριο το πρωί και θα είμαι άρρωστος επειδή έκανε τον βήχα του προς το μέρος μου. Πρέπει να ξεκινήσω με τα υπόλοιπα τώρα και μετά θα δούμε. Αλλά δεν είναι τώρα που αισθάνομαι ήδη τώρα και [σκέφτομαι] ίσως την επόμενη ευκαιρία. Το μόνο που πρέπει να κοιτάξεις έξω είναι ποιοι σύλλογοι είναι προφανώς διαθέσιμοι και τέτοια πράγματα. Θα υπάρξουν ευκαιρίες, αλλά δεν κάθομαι εδώ και σκέφτομαι: "Ίσως σε ένα χρόνο να πάω εκεί". Αυτή τη στιγμή, τα λέμε αργότερα».