Premier League: Τρεις «μνηστήρες» στον δρόμο για τον τίτλο

Η μάχη ανάμεσα στις Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι και Άρσεναλ για το «στέμμα» του πρωταθλητή στην Αγγλία, το φαβορί, τα «ατού» των διεκδικητών και το πρόγραμμά τους στις τελευταίες 13 αγωνιστικές πριν το φινάλε.

Premier League: Τρεις «μνηστήρες» στον δρόμο για τον τίτλο

Στην τελική ευθεία έχει μπει η μάχη για την κατάκτηση του φετινού τίτλου στην Premier League και η αγωνία κορυφώνεται στο Νησί ενόψει της προσπάθειας που θα καταβάλουν οι ομάδες για να φτάσουν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι ή Άρσεναλ; Με 25 αγωνιστικές να έχουν ολοκληρωθεί στα μεγάλα «σαλόνια» της χώρας, απομένουν 13 «στροφές» πλέον για να πάρουμε την απάντηση.

Η Λίβερπουλ απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής στην κατηγορία και διατηρεί ζωντανό το όνειρό της για την κατάκτηση του 20ου πρωταθλήματος στην ιστορία της, με το οποίο θα ισοφαρίσει και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην πρώτη θέση της λίστας με τους πολυνίκεις του θεσμού. Ένα τρόπαιο που οι «κόκκινοι» θέλουν διακαώς και για έναν ακόμα λόγο, αφού ο Γιούργκεν Κλοπ διανύει τους τελευταίους μήνες της καριέρας του στο σύλλογο του Μέρσεϊσαϊντ και φιλοδοξεί να τους στέψει πρωταθλητές πριν αποχωρήσει από το μεγάλο λιμάνι και το «Άνφιλντ».

Οι ισορροπίες βέβαια στην κατηγορία είναι πολύ λεπτές, αφού στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Άρσεναλ με δύο μόλις πόντους λιγότερους, ενώ στην τρίτη θέση και στο -4 βρίσκεται η πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι, η οποία μάλιστα έχει κι ένα ματς λιγότερο.

Η «καυτή» επίθεση της Λίβερπουλ και η «αχίλλειος πτέρνα»

Μεγάλο «ατού» για τη Λίβερπουλ ως τώρα στη σεζόν είναι η επίθεσή της, καθώς έχει πετύχει τα περισσότερα τέρματα (59) στην κατηγορία σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ομάδα στο πρωτάθλημα. Παράλληλα όμως, είναι και η ομάδα που δημιουργεί τις περισσότερες ευκαιρίες στην κατηγορία και στις επόμενες αγωνιστικές που απομένουν θα κληθεί να δώσει συνέχεια στα θετικά της αποτελέσματα ώστε να μην «γκρεμιστεί» από το «ρετιρέ» της κατάταξης. Ο δρόμος για τους «κόκκινους» δεν είναι βατός, καθώς έχουν μπροστά τους ουκ ολίγες δυνατές αναμετρήσεις, εκ των οποίων και το μεγάλο ντέρμπι με τη Μάντσεστερ Σίτι στο «Άνφιλντ» στις 10 Μαρτίου.

Η «αχίλλειος πτέρνα» βέβαια της Λίβερπουλ τη φετινή σεζόν δεν παύει να είναι οι τραυματισμοί, αφού ουκ ολίγα μεγάλα ονόματα που διαθέτει στο ρόστερ της βρίσκονται στο απουσιολόγιο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενόψει και του τελικού του Λιγκ Καπ Αγγλίας με αντίπαλο την Τσέλσι στο «Γουέμπλεϊ» την προσεχή Κυριακή (25/2), οι «κόκκινοι» θα παραταχθούν χωρίς έξι παίκτες, καθώς Ντιόγκο Ζότα και Κέρτις Τζόουνς προστέθηκαν στη λίστα των απόντων που βρίσκονται και οι Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Σζόμποσλαϊ και Τιάγκο. Μεγάλο ενδιαφέρον ενόψει της συνέχειας θα έχει το πως θα διαχειριστεί ο Κλοπ και τις απουσίες κι αν οι «κόκκινοι» θα καταφέρουν τελικά να ξεπεράσουν τα εμπόδια για να φτάσουν στην επίτευξη του στόχου τους.

Τα παιχνίδια της Λίβερπουλ ως το φινάλε:

Λίβερπουλ – Λούτον, Νότιγχαμ Φόρεστ – Λίβερπουλ, Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Σίτι, Έβερτον – Λίβερπουλ, Λίβερπουλ – Μπράιτον, Λίβερπουλ – Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Λίβερπουλ, Λίβερπουλ – Κρίσταλ Πάλας, Φούλαμ – Λίβερπουλ, Γουέστ Χαμ – Λίβερπουλ, Λίβερπουλ – Τότεναμ, Άστον Βίλα – Λίβερπουλ, Λίβερπουλ – Γουλβς

Η αμυντική συνέπεια της Άρσεναλ και το όνειρο που παραμένει ανεκπλήρωτο από το 2004

Η Άρσεναλ από την άλλη, φιλοδοξεί φέτος να εκπληρώσει το όνειρο της επιστροφής της στον δρόμο της πρωταθλήτριας για πρώτη φορά μετά το 2004. Και πέρσι βρέθηκε πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου της, αλλά στο δεύτερο μισό της περιόδου είδε τη Μάντσεστερ Σίτι να της προσπερνά και να της παίρνει το τρόπαιο. Το νέο έτος έχει μπει με τους καλύτερους οιωνούς για τους «κανονιέρηδες» στην κατηγορία, καθώς μετρούν μόνο νίκες στο πρωτάθλημα (5).

Παράλληλα όμως, είναι και η πιο συνεπής αμυντικά ομάδα, καθώς έχει δεχτεί τα λιγότερα γκολ στον θεσμό, ενώ επιθετικά έχει μόλις ένα τέρμα λιγότερο (58) σε σύγκριση με την πρωτοπόρο Λίβερπουλ. Οι λονδρέζοι για πρώτη φορά ξεκινούν ημερολογιακό έτος με τέτοιο απόλυτο σερί νικών, ωστόσο ερώτημα παραμένει για το αν θα μπορέσουν μέχρι το φινάλε να συνεχίσουν αυτή την εξαιρετική τους πορεία, αφού από δω και πέρα κάθε «στραβοπάτημα» θα είναι κομβικό στη μάχη που μαίνεται για τον τίτλο.

Τα παιχνίδια της Άρσεναλ ως το φινάλε:

Άρσεναλ – Νιούκαστλ, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ – Άρσεναλ, Άρσεναλ – Μπρέντφορντ, Άρσεναλ – Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι – Άρσεναλ, Άρσεναλ – Λούτον, Μπράιτον – Άρσεναλ, Άρσεναλ – Άστον Βίλα, Γουλβς – Άρσεναλ, Τότεναμ – Άρσεναλ, Άρσεναλ – Μπόρνμουθ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άρσεναλ, Άρσεναλ – Έβερτον

Ο Μάρτης… γδάρτης της Μάντσεστερ Σίτι και ο τίτλος του φαβορί

Η Μάντσεστερ Σίτι μπορεί με ματς λιγότερο να έχει μείνει στο -4 από την πρωτοπόρο Λίβερπουλ, ωστόσο στην Αγγλία θεωρείται ακόμα το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του φετινού τίτλου στην κατηγορία. Άλλωστε, οι «πολίτες» με βάση και το υλικό που διαθέτουν είναι ίσως οι μοναδικοί σε σχέση με τους υπόλοιπους διεκδικητές που μπορούν να καταγράψουν ένα μεγάλο σερί νικών στον θεσμό και να κάνουν τη μεγάλη ανατροπή στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Κι αυτό το έχουν αποδείξει με τις πορείες τους και τα προηγούμενα χρόνια.

Ο «πονοκέφαλος» βέβαια για τον προπονητή των πρωταθλητών Κόσμου, Πεπ Γκουαρντιόλα θα είναι ο Μάρτης. Τότε που η Σίτι θα βρει μπροστά της πολλά και δυνατά παιχνίδια, στα οποία γνωρίζει ότι δεν έχει περιθώρια για απώλεια βαθμών. Πρώτο απ’ όλα το ντέρμπι αυτό στις 3 Μαρτίου στο «Ετιχάντ» με τη Γιουνάιτεντ, η οποία έχει εμφανιστεί «μεταμορφωμένη» από την «αυγή» του νέου έτους, με ένα αήττητο σερί επτά αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις (σ. 6 νίκες και 1 ισοπαλία).

Εν συνεχεία, έχει το κρίσιμο παιχνίδι με τη Λίβερπουλ μέσα στο «Άνφιλντ» στις 10 του μηνός, ενώ στις 31 του Μάρτη θα υποδεχτεί και την Άρσεναλ. Μέσα σ’ όλα, ας μην ξεχνάμε επίσης πως οι «πολίτες» έχουν παράλληλα υποχρεώσεις τόσο στο Κύπελλο όσο και στο Champions League. Το πρόγραμμα είναι αρκετά βαρύ για την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα, αλλά ο δρόμος προς τη δόξα ποτέ δεν ήταν απλή υπόθεση.

Τα παιχνίδια της Μάντσεστερ Σίτι ως το φινάλε:

Μάντσεστερ Σίτι – Μπρέντφορντ, Μπόρνμουθ – Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Σίτι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ – Μάντσεστερ Σίτι, Μπράιτον – Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Σίτι – Άρσεναλ, Μάντσεστερ Σίτι – Άστον Βίλα, Κρίσταλ Πάλας – Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Σίτι – Λούτον, Τότεναμ – Μάντσεστερ Σίτι, Νότιγχαμ Φόρεστ – Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Σίτι – Γουλβς, Φούλαμ – Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Σίτι – Γουέστ Χαμ

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ