Νότιγχαμ Φόρεστ: Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αφαίρεση βαθμών αν βρεθεί να παραβιάζει το FFP

Η Νότιγχαμ Φόρεστ θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αφαίρεση βαθμών, αν κριθεί ότι ο σύλλογος παραβίασε τους κανόνες του οικονομικού fair play (FFP) της Premier League.

Νότιγχαμ Φόρεστ: Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αφαίρεση βαθμών αν βρεθεί να παραβιάζει το FFP

Οι σύλλογοι της Premier League θα μάθουν αργότερα αυτό το μήνα αν παραβιάζουν τους κανονισμούς κερδοφορίας και βιωσιμότητας (PSR) του πρωταθλήματος.

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που εισήγαγε το πρωτάθλημα σημαίνουν ότι όλοι οι σύλλογοι έπρεπε να υποβάλουν τους λογαριασμούς τους για την περίοδο 2022-23 έως τις 31 Δεκεμβρίου - και όχι τον Μάιο - με τυχόν παραβάσεις και επακόλουθες χρεώσεις να επιβεβαιώνονται έως τα τέλη Ιανουαρίου.

Η αλλαγή του συστήματος σημαίνει ότι τυχόν βασικές παραβάσεις των κανονισμών θα αντιμετωπιστούν στη συνέχεια εγκαίρως, ώστε οι ποινές, όπως η αφαίρεση βαθμών, να επιβληθούν την ίδια σεζόν.

Ο σύλλογος πιστεύει ότι εργάστηκε εντός των ορίων των κανονισμών αυτών και θα υπερασπιστεί την υπόθεσή του.

Η Νότιγχαμ Φόρεστ έχει αγοράσει 42 παίκτες από τότε που κέρδισε την άνοδο πίσω στην Premier League το 2022 και έχει επίγνωση της ανάγκης να συγκεντρώσει κεφάλαια εδώ και αρκετό καιρό.

Η πώληση του αστέρα των ακαδημιών Μπρέναν Τζόνσον - ο οποίος τελικά έφυγε για την Τότεναμ τον Σεπτέμβριο - θεωρήθηκε απαραίτητη για την εξισορρόπηση των βιβλίων.

Η Φόρεστ απέρριψε πολλές προσφορές για τον Τζόνσον, με τον σύλλογο να υποστηρίζει ότι αν είχε επιλέξει να πουλήσει τότε, πριν από την 30ή Ιουνίου που έληξε η προθεσμία για το συγκεκριμένο σύνολο λογαριασμών, θα έπρεπε να συμβιβαστεί με λιγότερα από τα 47,5 εκατομμύρια λίρες που πλήρωσε η Τότεναμ την ημέρα λήξης της προθεσμίας.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του PSR, οι σύλλογοι επιτρέπεται να χάσουν το πολύ 105 εκατ. λίρες σε μια τριετία. Η Νότιγχαμ Φόρεστ ανέφερε ετήσιες απώλειες ύψους 45,6 εκατ. λιρών στα τελευταία στοιχεία της.

Ωστόσο, επειδή ο σύλλογος ήταν στη Football League κατά τη διάρκεια ενός μέρους της τριετίας, το ποσό των επιτρεπόμενων ζημιών είναι ακόμη μικρότερο.

Οι απώλειες της Φόρεστ θα έχουν ανώτατο όριο 61 εκατ. λίρες, το οποίο αναλύεται σε 13 εκατ. λίρες για τις σεζόν 2020-21 και 2021-22, όταν ήταν στην Championship, συν 35 εκατ. λίρες για την περασμένη σεζόν, την πρώτη της επιστροφή στην πρώτη κατηγορία.

Η ανακοίνωση της Φόρεστ αναφέρει: «Ο σύλλογος έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις του όσον αφορά την υποβολή εκθέσεων σχετικά με τους αναθεωρημένους κανόνες κέρδους και βιωσιμότητας της Premier League.

Η άνοδος στην Premier League θα δημιουργεί πάντα προκλήσεις, και η αντιμετώπιση των μπόνους ανόδου είναι μόνο ένα τέτοιο παράδειγμα.

Ο σύλλογος προσεγγίζει όλες αυτές τις προκλήσεις έχοντας σταθερά κατά νου τη μακροπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητά του, όπως προβλέπουν οι κανόνες της Premier League».

Εάν η Φόρεστ βρεθεί ένοχη, θα γίνει μόλις ο τρίτος σύλλογος που θα υποστεί κυρώσεις από τότε που θεσπίστηκαν οι κανονισμοί FFP.

Η Μάντσεστερ Σίτι κατηγορήθηκε για 115 παραβάσεις τον Φεβρουάριο του 2023, με την υπόθεση αυτή να μην έχει ακόμη καταλήξει σε συμπέρασμα.

Στην Έβερτον, εν τω μεταξύ, είχε επιβληθεί ποινή 10 βαθμών τον Νοέμβριο. Έκτοτε έχει ασκήσει έφεση κατά αυτής της κύρωσης.