Λίβερπουλ: Ο πάγκος του Κλοπ αλλάζει τα παιχνίδια και την έφερε στην κορυφή (pics, vids)

Η Λίβερπουλ βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας καθώς πλησιάζουμε στα μισά της σεζόν και η εύρεση μιας κατασταλαγμένης ομάδας μπορεί να μην είναι απαραίτητη όταν όλη η ομάδα συνεισφέρει όταν έχει σημασία.

Λίβερπουλ: Ο πάγκος του Κλοπ αλλάζει τα παιχνίδια και την έφερε στην κορυφή (pics, vids)

Ο Γιούργκεν Κλοπ δήλωσε ότι η δύναμη των αλλαγών του -είτε εμπνευσμένων είτε εξ ορισμού- είναι η ιστορία της σεζόν της Λίβερπουλ και θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ακόμη τίτλο στην Premier League.

Βραχυπρόθεσμα, το τελευταίο σετ αλλαγών του -άλλες πέντε από τον προπονητή που έχει κάνει τις περισσότερες (138 σε όλες τις διοργανώσεις) φέτος- έδωσε την πιο ξεκάθαρη ένδειξη για το τι χρειάζεται στο κρίσιμο παιχνίδι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Άνφιλντ την Κυριακή.

Πριν από αυτό το Σαββατοκύριακο, η συζήτηση μαίνεται για το ποιος από τους Ιμπραχίμα Κονατέ, Τζο Γκόμεζ και Τζάρελ Κουάνσα θα έπρεπε να αντικαταστήσει τον τραυματία Ζόελ Μάτιπ, ο οποίος είχε αναδειχθεί ως ο βασικός παρτενέρ του Βίρτζιλ φαν Ντάικ στο κέντρο της άμυνας.

Αλλά στο τέλος της σαββατιάτικης εκτός έδρας νίκης με 2-1 επί της Κρίσταλ Πάλας, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη: ήταν δύο. Ο Kονατέ στο κέντρο της άμυνας και ο Γκόμεζ στο δεξί άκρο της άμυνας - αλλαγές που έκανε ο Κλοπ στα μέσα του παιχνιδιού για να βοηθήσει να σπρώξει τον Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ στη μεσαία γραμμή, την ισχυρότερη θέση του τώρα τόσο για τη Λίβερπουλ όσο και για την Εθνική Αγγλίας, σε μια κίνηση που έδωσε στους «κόκκινους» τα εργαλεία για να κάνουν τη δουλειά τους.

Ο Κουάνσα δεν έκανε τίποτα κακό στο μόλις δεύτερο ξεκίνημά του στη φετινή Premier League, μέχρι που απρόσεκτα άπλωσε το πόδι του στον Ζαν-Φιλίπ Ματέτα για να παραχωρήσει πέναλτι στο 57ο λεπτό, το οποίο ο Γάλλος επιθετικός εκτέλεσε κανονικά. Αυτή αποδείχθηκε ότι ήταν η τελευταία ενέργεια του 20χρονου. Ο Κλοπ έβαλε τον Κονατέ, αναμφίβολα έχοντας στο μυαλό του τις μελλοντικές αναμετρήσεις - πρώτα στο αδιάφορο ματς του UEFA Europa League εκτός έδρας με την Ουνιόν Σεν-Ζιλουάζ στο Βέλγιο την Πέμπτη (14/12) και στη συνέχεια με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (17/12).

Προσπαθεί να κρατήσει όλους τους παίκτες σε φόρμα και φρέσκους κατά τη διάρκεια αυτής της «υπερ-εντατικής» περιόδου και να βρει την πιο δυνατή ομάδα του.

Λοιπόν, ίσως τη βρήκε στο «Σέλχαστ Παρκ» -προς το παρόν, τουλάχιστον- όταν ο ασταθής Ουαταρού Έντο είχε αντικατασταθεί από τον Γκόμεζ στο ημίχρονο και ο Κουάνσα, ο ταλαντούχος αλλά άπειρος αμυντικός, παραχώρησε τη θέση του στον Κονατέ, με τον Αλεξάντερ-Άρνολντ να έχει στη συνέχεια χώρο για να πάρει την μπάλα και να δημιουργήσει.

Ο τρόπος με τον οποίο είχε στηθεί η Λίβερπουλ σε εκείνο το σημείο, με τον Κόντι Χάκπο να αντικαθιστά τον αναποτελεσματικό Ράιαν Γκράβενμπερχ, έμοιαζε με ένα καλό σημείο για να ξεκινήσει απέναντι στη Γιουνάιτεντ, εκτός αν ο τραυματίας Αλέξις Μακ Άλιστερ είναι σε θέση να επιστρέψει.

Πώς θα μπορούσε να παραταχθεί η Λίβερπουλ κόντρα στη Γιουνάιτεντ:

Άλισον - Τσιμίκας, Φαν Ντάικ, Κονατέ, Γκόμεζ - Αλεξάντερ Άρνολντ, Χάκπο, Σόμποσλαϊ - Ντίας, Νούνιες, Σαλάχ

Η εμφάνιση στο φινάλε από τον Χάρβεϊ Έλιοτ -και το νικητήριο γκολ- έθεσε περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με το αν είναι πλέον κάτι περισσότερο από ένα σούπερ-υποβρύχιο μετά από άλλες συνεισφορές που άλλαξαν το παιχνίδι απέναντι στην Έβερτον, την Άστον Βίλα και τη Γουλβς.

Ο Κλοπ είχε δίκιο λέγοντας ότι ο αντίκτυπος που έχουν οι αναπληρωματικοί του είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ομάδα του βρίσκεται τόσο ψηλά, στην κορυφή του πρωταθλήματος με 37 βαθμούς μετά από 16 παιχνίδια. Έπειτα από 23 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, 11 γκολ έχουν σημειωθεί από τους αναπληρωματικούς.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει όταν ο Φαν Ντάικ αποβλήθηκε στο εκτός έδρας ματς με τη Νιούκαστλ και ο Ντάργουιν Νούνιες ήρθε από τον πάγκο για να σκοράρει δύο φορές χαρίζοντας τη νίκη με 2-1; Στο Λούτον, όταν η Λίβερπουλ βρισκόταν πίσω στο σκορ, ο Κλοπ έφερε από τον πάγκο τον Λουίς Ντίας -ο οποίος εκείνη την στιγμή περίμενε ακόμα νευρικά να απελευθερωθεί ο απαχθείς πατέρας του από τους απαγωγείς του στην Κολομβία- για την ισοφάριση στις καθυστερήσεις.

Ακόμα και στη νίκη με 4-3 επί της Φούλαμ την περασμένη εβδομάδα, ο Έντο είχε μείνει στον αγωνιστικό χώρο για τέσσερα λεπτά όταν έδωσε το έναυσμα για την αναγέννηση στα τελευταία λεπτά από το 3-2 με ένα εκπληκτικό γκολ της ισοφάρισης.

Ο Κλοπ είπε παιχνιδιάρικα την περασμένη εβδομάδα: «Βελτιώθηκα, προφανώς. Είχα αρκετές ευκαιρίες για να το κάνω», όταν συζητούσε για την επίδραση των αναπληρωματικών του.

Δεν είναι μόνο τα γκολ που έκαναν τη διαφορά. Ο Κουάνσα ήρθε από τον πάγκο με καλό αποτέλεσμα στα τέλη του αγώνα στο Νιούκαστλ, όταν η Λίβερπουλ είχε μείνει με 10 παίκτες από το 28ο λεπτό και στη συνέχεια κέρδισε τον έπαινο του Αλεξάντερ-Άρνολντ για την πειθαρχία του.

Εκτός έδρας με τη Γουλβς, ο Νούνιες έδωσε «φρέσκα πόδια» για να βοηθήσει να έρθει η ανατροπή, η συμβολή του Γκράβενμπερχ απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι ήταν καθοριστική και ο Γκόμεζ ήταν εξαιρετικός στο δεξί άκρο της άμυνας τις τελευταίες εβδομάδες όταν εισήχθη ως αλλαγή και όχι ως βασικός.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν ο Έλιοτ που κίνησε όλα τα νήματα, αρχικά «τεντώνοντας» την άμυνα και κερδίζοντας ένα φάουλ από τον Τζόρνταν Αγιού που είχε ως αποτέλεσμα τη δεύτερη κίτρινη κάρτα του και έδωσε στη Λίβερπουλ ένα σαφές πλεονέκτημα. Συνολικά, ο Έλιοτ έκανε κουμάντο όταν μπήκε και δεν χάρισε ούτε μία φορά την μπάλα στις 31 επαφές που είχε πριν σκοράρει.

Αυτή ήταν η 16η νίκη της Λίβερπουλ στις καθυστερήσεις υπό τον Κλοπ. Από τους τέσσερις τελευταίους αναπληρωματικούς που σκόραραν νικητήριο γκολ στο 90ό λεπτό/στις καθυστερήσεις της Premier League, οι τρεις είναι παίκτες της Λίβερπουλ - ο Ντιόγκο Ζότα εντός έδρας με την Τότεναμ τον Απρίλιο, ο Νούνιες εναντίον της Νιούκαστλ και τώρα ο Έλιοτ.

Το γεγονός ότι ο Κλοπ χαρακτήρισε το παιχνίδι της ομάδας του το Σάββατο ως «φρικτό» πριν από το 76ο λεπτό, λίγο αφότου ο αρχηγός της Κ21 της Αγγλίας, Έλιοτ ήρθε από τον πάγκο, υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει πιθανότητες να ξεκινήσει απέναντι στη Γιουνάιτεντ. Η δύναμη της ομάδας είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Λίβερπουλ.

Ο Κλοπ έχει κάνει τακτικά ροτέισιον -χρησιμοποιώντας 70 από τις 80 δυνατές αλλαγές που έχει στη διάθεσή του φέτος στην Premier League- αλλά έχει χρησιμοποιήσει μόνο 23 παίκτες. Αυτό είναι το δεύτερο μικρότερο νούμερο στην κατηγορία και περιλαμβάνει μόλις ένα λεπτό για τον Τζέιμς Μακ Κόνελ και 13 για τον επίσης νεαρό Μπεν Ντόακ.

Η τόσο τακτική αλλαγή παικτών συνεπάγεται επιπλοκές. Ο κίνδυνος είναι το στυλ να γίνει ανεξέλεγκτο και χαλαρό. Και αφού έδειξε τόσο καλά οργανωμένη και δομημένη κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι τα παιχνίδια που ακολούθησαν με τη Φούλαμ, τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και την Πάλας δεν ήταν καθόλου πειστικά και, κατά διαστήματα, χαοτικά.

Η Λίβερπουλ, ωστόσο, βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα καθώς πλησιάζουμε στα μισά της σεζόν. Και η εύρεση μιας κατασταλαγμένης ομάδας μπορεί να μην είναι απαραίτητη όταν όλη η ομάδα συνεισφέρει όταν έχει σημασία.