Τσιμίκας: Η Λίβερπουλ βασίζεται πλέον πάνω του - Τι προσφέρει ο διεθνής μπακ; (pics, vids)

Ο Κώστας Τσιμίκας καλείται να σηκώσει το φορτίο της αντικατάστασης του Άντι Ρόμπερτσον όσο εκείνος θα βρίσκεται εκτός. Τι έχει να περιμένει από τον Έλληνα αμυντικό η Λίβερπουλ; 

Τσιμίκας: Η Λίβερπουλ βασίζεται πλέον πάνω του - Τι προσφέρει ο διεθνής μπακ; (pics, vids)

Καθώς το κοντινό βολέ του Λιούις Ντανκ βρήκε δίχτυα για την ισοφάριση της Μπράιτον κόντρα στη Λίβερπουλ το περασμένο Σάββατο, ο Άντι Ρόμπερτσον έσκυψε το κεφάλι του απογοητευμένος.

Ο Σκωτσέζος διεθνής είχε τοποθετηθεί ως πρώτη γραμμή άμυνας για το ελεύθερο λάκτισμα του Σόλι Μαρτς, αλλά η θέση του σώματός του δεν του επέτρεπε να απομακρύνει. Αντ' αυτού, άφησε την μπάλα να περάσει και οι συνέπειες ήταν οδυνηρές.

Δεδομένου του χαρακτήρα του, ο Ρόμπερτσον θα ήθελε να το διορθώσει αυτό στο επόμενο παιχνίδι της Λίβερπουλ με την Έβερτον το επόμενο Σάββατο (21/10). Αντ' αυτού, ο 29χρονος μάλλον θα πρέπει να περιμένει, αφού ένας εξαρθρωμένος ώμος έβαλε νωρίς τέλος στη βραδιά του στον προκριματικό αγώνα της Σκωτίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με την Ισπανία την Πέμπτη (12/10). Ο Ρόμπερτσον επέστρεψε αεροπορικώς στο Λίβερπουλ για να υποβληθεί σε εξετάσεις ώστε να μάθει το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε από τη σύγκρουσή του με τον Ισπανό τερματοφύλακα Ουνάι Σιμόν.

Πρόκειται για ένα πλήγμα για τον Ρόμπερτσον, αλλά και για τη Λίβερπουλ - ο αριστερός μπακ αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της αρχικής ενδεκάδας του Γιούργκεν Κλοπ από το 2018.

Σε αντίθεση με τον πρόσφατο τραυματισμό του Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ στον προσαγωγό, ο οποίος ανάγκασε τον Τζο Γκόμεζ να αντικαταστήσει τον δεξιό μπακ-χαφ, ο Κώστας Τσιμίκας είναι διαθέσιμος ως αντικαταστάτης.

Ο 27χρονος έχει αποδειχθεί επάξιος αντικαταστάτης του Ρόμπερτσον από τότε που ήρθε από τον Ολυμπιακό το 2020, ακόμη και αν οι εμφανίσεις του ως βασικός έχουν περιοριστεί σε 18 στην Premier League. Είναι ιδιαίτερα αγαπητός στα αποδυτήρια και κέρδισε την ιδιότητα του λατρεμένου ήρωα μεταξύ των οπαδών όταν σκόραρε το νικητήριο πέναλτι στον τελικό του FA Cup του 2022 στα πέναλτι εναντίον της Τσέλσι.

Ο Τσιμίκας δεν έχει ξεκινήσει ποτέ σε περισσότερα από δύο συνεχόμενα παιχνίδια πρωταθλήματος, γεγονός που αποδεικνύει την φόρμα και τη φυσική κατάσταση του Ρόμπερτσον, και η ανησυχία για τον Κλοπ θα είναι ότι ο Έλληνας διεθνής -ο οποίος υπέγραψε νέο τετραετές συμβόλαιο τον περασμένο μήνα- δεν είχε ρυθμό στις τρεις συμμετοχές του σε όλες τις διοργανώσεις φέτος.

Δυσκολεύτηκε απέναντι στην ΛΑΣΚ Λίντσερ στο UEFA Europa League στο πρώτο παιχνίδι του ομίλου της Λίβερπουλ και έχασε την μπάλα στο γκολ της Λέστερ στο Carabao Cup την εβδομάδα που ακολούθησε - αν και αισθάνθηκε ότι του έγινε φάουλ.

Αλλά οι πιθανότητες είναι ότι η Λίβερπουλ θα χρειαστεί να βασιστεί σε αυτόν για αρκετές εβδομάδες, οπότε τι μπορεί να προσφέρει στην απουσία του Ρόμπερτσον;

Από τα 1.660 λεπτά που έχει αγωνιστεί στην Premier League, ο χάρτης των ευκαιριών που έχει δημιουργήσει σε ανοιχτό παιχνίδι δείχνει ότι του αρέσει να κάνει σέντρες στην περιοχή του πέναλτι.

Όλες οι ευκαιρίες που έχει δημιουργήσει (με γκρι) και οι ασίστ (με κίτρινο) του Τσιμίκα στην Premier League με τη Λίβερπουλ:

Έχει δημιουργήσει 19 ευκαιρίες, ήτοι 1.04 ανά 90’ με απολογισμό 5 ασίστ (0.27 ανά 90’) από 3 xAssists (0.16 ανά 90’).

Δείχνει ότι αποτελεί μια διαρκή απειλή, δημιουργώντας ευκαιρίες από το ανοιχτό παιχνίδι τόσο σε μακρινές, εξωτερικές θέσεις με διαγώνιες μπαλιές όσο και όταν φτάνει στη γραμμή του άξονα και γυρίζει την μπάλα προς τα πίσω. Όπως και ο Ρόμπερτσον, ο Τσιμίκας αναλαμβάνει τις εκτελέσεις στα στημένα.

Ο Έλληνας αριστερός οισθοφύλακας έχει μέσο όρο 34,6 επαφές ανά 90 λεπτά στο επιθετικό τρίτο στην Premier League. Είναι περισσότερες από του Ρόμπερτσον (29,7), ο οποίος έχει παίξει σημαντικά περισσότερα παιχνίδια, και είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο τόσο του Λουίς Ντίας όσο και του Μοχάμεντ Σαλάχ στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Αυτό είναι πιθανό να αλλοιώνεται από το γεγονός ότι μπαίνει αργά σε παιχνίδια στα οποία η Λίβερπουλ κυριαρχεί, αλλά η επιθυμία του να βγει μπροστά είναι ξεκάθαρη.

Ο Τσιμίκας είναι περισσότερο ντριμπλέρ -με μέσο όρο 7,4 προοδευτικές μεταβιβάσεις ανά παιχνίδι έναντι 4,8 του Ρόμπερτσον- ενώ ο Σκωτσέζος είναι περισσότερο πασέρ προς τα εμπρός (22,5 πάσες ανά παιχνίδι έναντι 17,7 του Τσιμίκα). Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή της δυναμικής της επίθεσης στην αριστερή πλευρά.

Αμυντικά, είναι επιθετικός. Το «πραγματικό» ποσοστό ολοκλήρωσης των μαρκαρισμάτων του (κερδισμένα μαρκαρίσματα + χαμένα μαρκαρίσματα + φάουλ κατά τη διάρκεια του μαρκαρίσματος) είναι παρόμοιο με αυτό του Ρόμπερτσον (56,9% έναντι 56,3%), δείχνοντας ότι κερδίζει ένα καλό ποσοστό των μαρκαρισμάτων που επιχειρεί.

Οι 6,6 πραγματικές απόπειρες τάκλιν ανά 1.000 επαφές με τον αντίπαλο είναι υψηλότερες από εκείνες του Ρόμπερτσον (4,1), γεγονός που υποδηλώνει ότι βάζει το πόδι του πιο συχνά όταν η ομάδα του δεν έχει την κατοχή, αλλά διαπράττει σχεδόν τριπλάσια φάουλ ανά παιχνίδι (1,85 έναντι 0,68).

Έχει γίνει πολύς λόγος για την αλλαγή του ρόλου του Ρόμπερτσον από τότε που η Λίβερπουλ πέρασε στο σύστημα 3-box-3. Μπορεί να του ζητάει να αγνοήσει τα επιθετικά του ένστικτα σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά έχει αυξηθεί η άνεση και η αυτοπεποίθησή του. Είναι ένας σταθερός αμυντικός που πρέπει να είναι πιο επιλεκτικός επιλέγοντας τις στιγμές του για να βγει μπροστά.

Το κλασικό 4-3-3 του Κλοπ, που απαιτούσε η δημιουργικότητα να προέρχεται κυρίως από τους αμυντικούς του, ταίριαζε στον Τσιμίκα- το σύστημα 3-box-3 δεν ταιριάζει. Στο μοναδικό παιχνίδι της Premier League που ξεκίνησε ο Τσιμίκας μετά την αλλαγή σχηματισμού του Κλοπ, η Λίβερπουλ δέχθηκε τέσσερα γκολ από την υποβιβασμένη Σαουθάμπτον - αν και κανένα από τα γκολ δεν ήταν απαραίτητα δικό του λάθος.

Ακόμη δεν έχουμε την πραγματική απάντηση στο αν ο Τσιμίκας μπορεί να προσαρμόσει το παιχνίδι του με τον τρόπο που το έκανε ο Ρόμπερτσον. Απαιτείται μεγαλύτερη αμυντική ευθύνη, επειδή στην κατοχή ο αριστερός μπακ γίνεται ο τρίτος στόπερ. Επίσης, δεν μπορεί να καλπάζει προς τα εμπρός κατά βούληση.

Η φόρμα του Τζόελ Μάτιπ και του Τζο Γκόμεζ είχε κατευνάσει την απογοήτευση για το γεγονός ότι η Λίβερπουλ δεν βελτίωσε τις αμυντικές της επιλογές αυτή τη σεζόν, αλλά αν ο Τσιμίκας δεν μπορέσει να προσαρμοστεί, αυτές οι συζητήσεις μπορεί να ξεκινήσουν ξανά.

Ο σύλλογος ήταν ανοιχτός στην υπογραφή ενός νεαρού αριστερού κεντρικού αμυντικού, αν ήταν της κατάλληλης ποιότητας και τιμής. Αν είχαν υπογράψει κάποιον που θα μπορούσε να παίξει και αριστερό μπακ (τον Λέβι Κόλγουιλ της Τσέλσι, για παράδειγμα), τότε θα μπορούσαν να τοποθετήσουν έναν παίκτη που ταιριάζει πιο φυσικά στο σύστημα.

Εναπόκειται στον Τσιμίκα να αποδείξει ότι ο Κλοπ είχε δίκιο όταν στήριξε τις αμυντικές επιλογές που είχε στη διάθεσή του και ότι το νέο του συμβόλαιο δικαιολογείται.