Σούνακ: «To Euro 2028 θα εμπνεύσει μια ολόκληρη νέα γενιά»

 Ενθουσιασμός επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, μετά την επίσημη ανακοίνωση -νωρίτερα σήμερα (10/10)- της UEFA, για τη φιλοξενία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2028.

Σούνακ: «To Euro 2028 θα εμπνεύσει μια ολόκληρη νέα γενιά»

«Μεγάλωσα με το Euro 1996 να είναι μια από τις πιο εκπληκτικές αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας. Και έχουμε την ευκαιρία να το κάνουμε ξανά για πολύ περισσότερο κόσμο, όπως κάναμε πέρυσι με τις «λέαινες». Φιλοξενούμε τουρνουά καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Θα είναι μια τεράστια ώθηση για την οικονομία. Θα καλωσορίσουμε εκατομμύρια ανθρώπους στη χώρα και θα εμπνεύσει μια ολόκληρη νέα γενιά»¸είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, ενώ ο ομόλογός του της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ τόνισε: «Είμαι στον έβδομο ουρανό που η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο θα διοργανώσουν από κοινού το Euro 2028. Συγχαρητήρια στην ιρλανδική ομοσπονδία και σε όλους όσους συμμετείχαν στη νίκη της προσφοράς. Θα είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση που διοργανώθηκε ποτέ από τα δύο νησιά μας που συνεργάζονται. Είμαστε πρόθυμοι να επενδύσουμε στο Aviva Stadium και το Casement Park για να διασφαλίσουμε ότι τα γήπεδά μας, βόρεια και νότια, είναι έτοιμα να υποδεχθούν τον κόσμο».

Ανάλογος ο ενθουσιασμός και από τον Πρωθυπουργό της Σκωτίας Χάμζα Γιούσαφ:
«Το ποδόσφαιρο είναι το εθνικό παιχνίδι της Σκωτίας και μια ισχυρή δύναμη για το καλό σε κοινότητες σε όλη τη χώρα. Αυτός ο συνδυασμός βοήθησε στην υποστήριξη της κυβέρνησης της Σκωτίας για την επιτυχημένη κοινή πρόταση. Η φιλοξενία του Euro στη Σκωτία θα προσφέρει μια σειρά ευκαιριών, όχι μόνο μέσω των οικονομικών πλεονεκτημάτων των επισκεπτών οπαδών, αλλά μέσω ενός ισχυρού προγράμματος που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός πιο περιεκτικού και διαφορετικού παιχνιδιού σε όλη τη χώρα».

Η ανακοίνωση της κοινής υποψηφιότητας Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας, μετά την ανακοίνωση του ορισμού του για το Euro 2028: «Αυτή είναι μια ημέρα ορόσημο για τον αθλητισμό του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας. Μαζί, ως πρωτοποριακή συνεργασία μεταξύ των ποδοσφαιρικών μας ομοσπονδιών με την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης, είμαστε στην ευχάριστη θέση να διοριστούμε οικοδεσπότες του UEFA EURO 2028. Το τουρνουά θα είναι μια γιορτή για το ποδόσφαιρο και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο στις πόλεις υποδοχής μας.

Το όραμά μας είναι να αναπτύξουμε το ποδόσφαιρο, να αυξήσουμε τη συμμετοχή και να αναπτύξουμε ένα παιχνίδι με μεγαλύτερη ποικιλία και χωρίς αποκλεισμούς. Υποσχόμαστε να διοργανώσουμε ένα καινοτόμο και βιώσιμο τουρνουά που είναι επίσης το πιο προσιτό EURO που έγινε ποτέ - με τρία εκατομμύρια εισιτήρια για τους φιλάθλους δημιουργώντας ρεκόρ. Το UEFA EURO 2028 σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία θα συμβάλει επίσης στην προώθηση θετικών κοινωνικών επιπτώσεων, βοηθώντας τις κοινότητες να ευδοκιμήσουν δημιουργώντας οικονομικές και κοινωνικές κληρονομιές».

Η 18η διοργάνωση του τουρνουά επιστρέφει στην Αγγλία για τρίτη φορά, αφού την είχε φιλοξενήσει το 1996, και αγώνες κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης του 2021, ενώ η Σκωτία θα φιλοξενήσει αγώνες για δεύτερη φορά μετά από αγώνες στη Γλασκώβη επίσης το 2021. Η Ουαλία, η Βόρεια Ιρλανδία και η Ιρλανδία θα φιλοξενήσουν για πρώτη φορά αγώνες τελικού τουρνουά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Τα στάδια που αναφέρονται στην πρόταση υποψηφιότητας είναι το «Wembley Stadium» στο Λονδίνο, το «National Stadium of Wales» στο Κάρντιφ, το «Tottenham Hotspur Stadium» στο Λονδίνο, το «City of Manchester Stadium» στο Μάντσεστερ (προς ανακαίνιση), το «Everton Stadium» στο Λίβερπουλ (νέο στάδιο), το «St James' Park» στο Νιούκαστλ, το «Villa Park» στο Μπέρμιγχαμ (προς ανακαίνιση), το «Hampden Park» στη Γλασκώβη, το «Dublin Arena» στο Δουβλίνο και το «Casement Park» στο Μπέλφαστ (νέο στάδιο).