Τζόρνταν Χέντερσον: Ο τελευταίος των αρχηγών…

Υποστολή σημαίας στο «Άνφιλντ», με τον Τζόρνταν Χέντερσον να βρίσκεται μια ανάσα από τη μετακίνησή του στην Αλ Ετιφάκ του Στίβεν Τζέραρντ. Μια μεταγραφή με την οποία θα δώσει τέλος σε μια πορεία 12 χρόνων στη Λίβερπουλ, εκ των οποίων τα οκτώ ως αρχηγός.

Τζόρνταν Χέντερσον: Ο τελευταίος των αρχηγών…

Σε ένα σκηνικό, λοιπόν, όπου αρχηγός της Μπαρτσελόνα είναι ο… Σέρτζι Ρομπέρτο και της Ρεάλ Μαδρίτης ο… Νάτσο Φερνάντες, η περίπτωση του Τζόρνταν Χέντερσον ήταν μάλλον η τελευταία ενός αρχηγού «παλαιάς κοπής». Του αρχηγού όπως τον έχουν στο μυαλό τους όσοι παρακολούθησαν τον Κάρλες Πουγιόλ, τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο ή τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς εντός των τειχών.

Πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς, άλλωστε, όταν το περιβραχιόνιο του αρχηγού πέρασε στον Χέντερσον από τον εμβληματικότερο αρχηγό στην Ιστορία της Λίβερπουλ, τον Στίβεν Τζέραρντ, πλάι στον οποίο έπαιξε για τέσσερα χρόνια. Ο Χέντερσον ήταν μια επιλογή του σερ Κένι Νταλγκλίς το καλοκαίρι του 2011, με τους «κόκκινους» να βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση της σύγχρονης εποχής τους και τίποτα δεν προοιωνιζόταν την επίδραση που θα είχε εκείνος ο νεαρός χαφ στο μέλλον του συλλόγου.

Η διαδοχή του ανυπέρβλητου Τζέραρντ ήταν εκ προοιμίου ένα βαρύ φορτίο. Ο Χέντερσον θα μπορεί, όμως, να διατείνεται πως τα πήγε περίφημα, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία. Ας μη λησμονεί κανείς πως ο Χέντερσον ήταν εκείνος που σήκωσε στον ουρανό του άδειου λόγω κορονοϊού «Άνφιλντ» το πολυπόθητο πρωτάθλημα έπειτα από τρεις δεκαετίες.

Μια στιγμή που δεν ήρθε απλά ως τυπικότητα από έναν «θέσει» αρχηγό. Αντίθετα, ήρθε ως κορωνίδα σε μια εκπληκτική χρονιά, την κορυφαία της καριέρας του Χέντερσον, κατά την οποία «τρύπησε» το ταβάνι του και ψηφίστηκε παίκτης της σεζόν στην Premier League οδηγώντας τους «κόκκινους» ως ο απόλυτος «φύσει» αρχηγός.

Ήταν πάντοτε ο πρώτος που έβγαινε μπροστά μετά τις ήττες και ο τελευταίος που μιλούσε στις νίκες, ο παίκτης που γινόταν «ασπίδα» για τους συμπαίκτες του, εξ ου και κέρδισε την απόλυτη εμπιστοσύνη κάθε προπονητή που δούλεψε μαζί του και δεν τον άλλαξε ποτέ. Οι 492 συμμετοχές με 33 γκολ και 61 ασίστ στη Λίβερπουλ και οι 77 συμμετοχές με 3 γκολ για την Αγγλία «μιλάνε» από μόνες τους.

Φυσικά, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά δεν ήταν κορυφαίου επιπέδου, όμως δεν τα απαιτούσε και ο ρόλος του. Ο Χέντερσον στα χρόνια του Κλοπ εξελίχθηκε στην επιτομή του «box to box» μέσου που βρισκόταν παντού στο γήπεδο, «καταπίνοντας» τα χιλιόμετρα στη δεξιά πλευρά και επιτρέποντας στους Σαλάχ (μπροστά του) και Αλεξάντερ-Άρνολντ (πίσω του) να κάνουν τα… μαγικά τους, γνωρίζοντας πως εκείνος φυλάει τα νώτα τους.

Ένας αρχηγός, όμως, δεν μπορεί να περιορίζεται στο χορτάρι. Ο Τζόρνταν Χέντερσον είναι ένας άνθρωπος με βαθιά ανθρωπιστική συνείδηση που πρωτοστατεί σε φιλανθρωπικές δράσεις σε όλη την Αγγλία. Πέρσι τον Ιούλιο τού αποδόθηκε τo αστέρι του Τάγματος τη Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τη συνεισφορά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Πιστεύω ότι όταν βλέπεις κάτι που είναι ξεκάθαρα λάθος και κάνει έναν άλλον άνθρωπο να νιώθει αποκλεισμένος, πρέπει να στέκεσαι δίπλα του» είχε γράψει το 2021 αναφερόμενος στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, της οποίας ήταν πάντα στενός σύμμαχος.

Στα 33 του χρόνια, λοιπόν, ο τελευταίος αρχηγός έχει κερδίσει το δικαίωμα να… λύσει το πρόβλημά του στη Σαουδική Αραβία γνωρίζοντας ότι έκανε όσα περνούσαν από το χέρι του και ακόμη περισσότερα για τη Λίβερπουλ.

ΥΓ.: Όσο για τη διαδοχή του, οι «εύκολες» απαντήσεις είναι οι Φαν Ντάικ και Άλισον. Η γνώμη μας είναι πως στην κουβέντα αυτή βρίσκεται και ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ...