«Έφυγε» ο μυθικός Λουίς Σουάρες

Ο Λουίς Σουάρες Μιραμόντες, ο οποίος έπαιξε για την Μπαρτσελόνα και την Ίντερ κατά τη διάρκεια μιας λαμπρής καριέρας προτού προπονήσει την Ισπανία για τρία χρόνια, απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών.

«Έφυγε» ο μυθικός Λουίς Σουάρες

Ο Λουίς Σουάρες Μιραμόντες, που θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες της Ισπανίας, απεβίωσε σε ηλικία 88 ετών.

Υπήρξε μέσος της Μπαρτσελόνα, της Ίντερ και της Σαμπντόρια κατά τη διάρκεια της καριέρας του που διήρκεσε από το 1953 έως το 1973. Το ταλέντο του Μιραμόντες αναγνωρίστηκε το 1960 όταν κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα.

Ο Μιραμόντες ξεκίνησε από την Ντεπορτίβο λα Κορούνια πριν γίνει γνωστός στην Μπαρτσελόνα, όπου έπαιξε από το 1955 έως το 1961. Βοήθησε την Μπάρτσα να κατακτήσει δύο τίτλους στην La Liga κατά την διάρκεια της θητείας του εκεί.

Το κορυφαίο προσωπικό του επίτευγμα ήρθε το 1960, όταν κέρδισε το αστέρι της Ρεάλ Μαδρίτης, Φερένς Πουσκας, για τη Χρυσή Μπάλα. Παραμένει ο μοναδικός άνδρας νικητής του βραβείου από την Ισπανία.

Μετακόμισε στην Ίντερ το 1961, όπου είχε 328 συμμετοχές τα επόμενα εννέα χρόνια, πετυχαίνοντας 55 γκολ παίζοντας στην μεσαία γραμμή.

Ο Μιραμόντες, ο οποίος είχε το παρατσούκλι "Αρχιτέκτονας", έπαιξε σημαντικό ρόλο στην περίφημη "Μεγάλη Ίντερ", η οποία κατέκτησε τρεις φορές τη Serie A και δύο διαδοχικά Κύπελλα Πρωταθλητριών.

Ολοκλήρωσε την καριέρα του ως παίκτης με τρία χρόνια στη Σαμπντόρια πριν ασχοληθεί με την προπονητική.

Εκτός από την εκπληκτική καριέρα του σε συλλογικό επίπεδο, ο Μιραμόντες είχε 32 συμμετοχές με την εθνική Ισπανίας, παίζοντας στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1962 και του 1966 και πετυχαίνοντας 14 γκολ.

Μετά την απόσυρσή του, διατέλεσε προπονητής της Ισπανίας από το 1988 έως το 1991, οδηγώντας την ομάδα του στον δεύτερο γύρο του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ιταλία το 1990. Ανέλαβε επίσης την Ίντερ σε τρεις περιπτώσεις, καθώς και την Κόμο, την Κάλιαρι και την Ντεπορτίβο.

Η Ίντερ έγραψε σε ανακοίνωσή της: "Η Ίντερ, ο πρόεδρός της, ο αντιπρόεδρος Χαβιέ Ζανέτι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι Αντονέλο και Μαρότα, ο προπονητής Σιμόνε Ιντζάγκι και το επιτελείο του, οι παίκτες και όλος ο κόσμος της Ίντερ θρηνούν μαζί την απώλεια του Λουίς Σουάρες και, στη μνήμη του, αγκαλιάζουν τα μέλη της οικογένειάς του".

Και πρόσθεσε: "Ο αποχαιρετισμός του Λουισίτο μας αφήνει μια βαθιά μελαγχολία: η νοσταλγία του τέλειου και αμίμητου ποδοσφαίρου του, που στην πραγματικότητα ενέπνευσε γενιές και γενιές, ενώνεται με τη μνήμη ενός μοναδικού ποδοσφαιριστή και ενός μεγάλου, σπουδαίου παίκτη της Ίντερ.

Θα μας λείψει, γιατί όπως πρέσβευε ο [θρυλικός προπονητής] Ελένιο Ερέρα: "Αν δεν ξέρεις τι να κάνεις, δώσε την μπάλα στον Σουάρες"".